ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δοκιμασμένες και αποτυχημένες «συνταγές» προτείνει ο Ολμέρτ

Απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Παλαιστίνιοι το σχέδιο Ολμέρτ, που δίνει στο Ισραήλ όλη την ανατολική Ιερουσαλήμ και όλους τους εποικισμούς της Δ. Οχθης

Από τις εργασίες επέκτασης του εποικισμού Μάαλε Αντουμίμ, στη Δυτική Οχθη

Associated Press

Από τις εργασίες επέκτασης του εποικισμού Μάαλε Αντουμίμ, στη Δυτική Οχθη
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ενα «σχέδιο από τα παλιά», πλην αποτυχημένο μέχρι σήμερα, φαίνεται, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ότι πρότεινε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ως «κατ' αρχήν ειρηνευτική συμφωνία» στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Η πρόταση Ολμέρτ, με βάση όσα μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, απορρίφτηκε συλλήβδην ως απαράδεκτη από την παλαιστινιακή ηγεσία.

Κατά την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Εχούντ Ολμέρτ πρότεινε ν' αποχωρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις από το 92,7% του εδάφους της Δυτικής Οχθης και ως αντάλλαγμα να δώσουν στους Παλαιστινίους ένα κομμάτι ανάλογο του 5,4% της Δ. Οχθης από την έρημο Νεγκέβ, που βρίσκεται πιο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Στο 7,3% που το Ισραήλ προτίθεται να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι εποικισμοί της Δ. Οχθης καθώς και ολόκληρη η Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επί της ουσίας, το Ισραήλ, με το σχέδιο αυτό, χαράσσει τα σύνορα του νέου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του διαχωριστικού τείχους που χτίζει και εγκολπώνει όλους τους εποικισμούς όπου κατοικούν περίπου 500.000 έποικοι μεταξύ 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, το Ισραήλ δέχεται να μετακινούνται οι Παλαιστίνιοι από το ένα κομμάτι της γης τους στο άλλο χωρίς διαβατήρια και επιπλέον ισραηλινούς ελέγχους. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας αντιμετωπίζεται, τονίζει η «Χααρέτζ», και το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει πώς ακριβώς. Τέλος, το Ισραήλ θέτει δύο όρους για την υλοποίηση του σχεδίου: Να ανακτήσουν ο Μαχμούντ Αμπάς και η «Φατάχ» τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και να είναι το νέο παλαιστινιακό κράτος αποστρατιωτικοποιημένο.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μαρκ Ρεγκέβ, δε σχολίασε το δημοσίευμα αλλά υποστήριξε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διεξαχθείσες συνομιλίες ως προς τα σύνορα». Από την άλλη, έντονα αρνητική ήταν η παλαιστινιακή πλευρά.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ισραηλινή πρόταση ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. Ο Ρουντέινα τόνισε ότι η πρόταση είχε επαναδιατυπωθεί από τον Ολμέρτ στο παρελθόν και δεν αποτελεί τίποτε καινούριο. Επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι συζητούν μόνο για τα σύνορα του 1967 και ότι δεν εγκαταλείπουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους.

Για «ψευδείς διαρροές» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένα στοιχεία από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι αληθινά και ορισμένα άλλα όχι. Εκτίμησε ότι στόχος της ισραηλινής πλευράς είναι να «παρουσιάσει μια κατάσταση ανάλογη με το Καμπ Ντέιβιντ το 2000: Οτι δηλαδή το Ισραήλ κάνει γενναιόδωρες προσφορές και οι Παλαιστίνιοι τις απορρίπτουν».

Η εκτίμηση Ερακάτ δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα, καθώς, ήδη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι η τωρινή προσφορά Ολμέρτ είναι πιο «θετική» για τους Παλαιστινίους από όσα είχε προσφέρει ο Εχούντ Μπαράκ, ως πρωθυπουργός, στον Γιάσερ Αραφάτ, το 2000, στο Καμπ Ντέιβιντ.

ΙΝΔΙΚΟ ΚΑΣΜΙΡ
Αυξανόμενη ένταση με νεκρούς

Από τις βίαιες διαδηλώσεις στο Ινδικό Κασμίρ

Associated Press

Από τις βίαιες διαδηλώσεις στο Ινδικό Κασμίρ
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 80 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μουσουλμανικών διαδηλώσεων στην περιοχή από τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας στο ινδικό Κασμίρ. Χιλιάδες ήταν αυτοί που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε τη Δευτέρα λόγω των επεισοδίων, προκειμένου να διεξαχθεί η ταφή του Σεκίζ Αζίς, υπέρμαχου της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής, στην πρωτεύουσα Σριναγκάρ και σε άλλες περιοχές, κυρίως όπου κατοικούν μουσουλμάνοι. Η ένταση στην περιοχή πυροδοτήθηκε, με αφορμή την απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να ανακαλέσει προηγούμενη παραχώρηση έκτασης στην κοιλάδα για τη δημιουργία ινδουιστικού τεμένους και απειλούν τη σχετική «ηρεμία» που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια.

Η διαμάχη για τη μικρή συγκριτικά αυτή έκταση έχει προκαλέσει μια ιδιαίτερη πόλωση που τον τελευταίο καιρό έχει σαν αποτέλεσμα καθημερινές σχεδόν διαδηλώσεις με νεκρούς και τραυματίες, κυρίως στην ινδουιστική περιοχή του κρατιδίου γύρω από την πόλη Τζαμνού. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι παρούσες ταραχές είναι οι ισχυρότερες στην ιστορία της περιοχής, αφότου εκδηλώθηκαν οι πρώτες αποσχιστικές ταραχές που διεκδικούσαν την ανεξαρτητοποίηση του Κασμίρ από την Ινδία, 20 χρόνια πριν.

Ο γενικός απολογισμός των ταραχών που ξέσπασαν τον Ιούνη είναι πάνω από 20 νεκροί - ινδουιστές και μουσουλμάνοι - και εκατοντάδες τραυματίες.

Οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας χτες άνοιξαν πυρ κατά των Μουσουλμάνων διαδηλωτών, που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Σριναγκάρ. Επίσης, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον πορείας στη βόρεια περιοχή της Μπαντιμπόρα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας πέντε, ενώ ακόμα τρεις έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές Λαστζν και Ραϊνβάρι. Στην περιοχή Τζαμνού ο απολογισμός των αρχών κάνει λόγο για έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες, όταν ινδουιστές και μουσουλμάνοι συγκρούστηκαν στην πόλη Κιστβάρ, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια, οχήματα, μαγαζιά και ιδιωτικές περιουσίες, πριν η αστυνομία ανοίξει πυρ για να διαλύσει τους διαδηλωτές...

ΒΟΛΙΒΙΑ
Ξεκινά η «δεύτερη φάση» της προεδρικής θητείας του Ε. Μοράλες

ΛΑ ΠΑΣ.--

Διευρύνεται ακόμη περισσότερο το εύρος της θριαμβευτικής επιβεβαίωσης της λαϊκής εντολής στο πρόσωπο του Προέδρου Εβο Μοράλες και του αντιπροέδρου Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, καθώς το ποσοστό που έλαβαν έφτασε το 65%, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή - (CNE) με καταμετρημένο το 83,56% των ψήφων στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Αντιστοίχως, με ελάχιστες αποκλίσεις ως όριο τα ποσοστά και μόνο, επιβεβαιώνεται η παραμονή των πέντε εκ των οκτώ κυβερνητών των διοικητικών περιφερειών της χώρας, τέσσερις ανήκουν στην ολιγαρχία μεταξύ αυτών και του κύριου εκπροσώπου της του κυβερνήτη της Σάντα Κρους Ρούμπεν Κόστας, και η αποπομπή τριών, του Ορούρο, της Λα Πας και της Κοτσαμπάμπα με τον κυβερνήτη της Κοτσαμπάμπα, Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια, να συνεχίζει να μην αποδέχεται το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας θεωρώντας το δημοψήφισμα «αντισυνταγματικό».

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες χτες σε νέα συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε σύμφωνα με το Τελεσούρ την ανάληψη δράσης για τη «δεύτερη φάση» της προεδρικής του θητείας που θα κινηθεί σε δύο άξονες: την «εδραίωση της διαδικασίας αλλαγών» με τη «συνέχιση της διαδικασίας ανάκτησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, την εδραίωση της εθνικοποίησής της και της διαδικασίας εκβιομηχάνισης». Και ο άλλος άξονας θα είναι αυτός της «εθνικής συμφιλίωσης» ανάμεσα σε αυτούς που στήριξαν τη νέα Μάγκνα Κάρτα και σε αυτούς που στήριξαν με την ψήφο τους το «καθεστώς αυτονομίας». «Το οφείλουμε στο λαό που με τη συντριπτική του συμμετοχή στο δημοψήφισμα», τόνισε ο Μοράλες, και ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να συναντηθεί όχι μόνο με τους κυβερνήτες, αλλά και με τους δημάρχους, τις «κοινωνίες των πολιτών» και όλες τις οργανώσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες με ανακοίνωση «χαιρετίζει τη μεγάλη νίκη του βολιβιάνικου λαού» και προσθέτει ότι η Βενεζουέλα προσβλέπει σε διεύρυνση των ήδη στενών σχέσεων και ότι «από κοινού με το Ιράν συμφώνησαν να παρέχουν 225 εκατομμύρια δολάρια για την ίδρυση βιομηχανίας τσιμέντου».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κυρώσεις σε πέντε ιρανικές εταιρείες επέβαλε, χτες, η αμερικανική κυβέρνηση, κατηγορώντας τες ότι με τις δραστηριότητές τους «βοηθούν το Ιράν να εξυπηρετήσει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες». Οι κυρώσεις συνίστανται σε πάγωμα των λογαριασμών των εταιρειών και απαγόρευση σε Αμερικανούς ιδιώτες ή εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί τους.

ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ.--- Νοτιοκορεατικό εμπορικό σκάφος που μετέφερε άμμο συγκρούστηκε χτες με αλιευτικό της γειτονικής ΛΔ Κορέας ανοιχτά των δυτικών ακτών της κορεατικής χερσονήσου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του αδιευκρίνιστου αριθμός Βορειοκορεατών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Ρασίμ Λάγιτς, Σέρβος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ισχυρίστηκε χτες ότι καμία ξένη μυστική υπηρεσία δε συμμετείχε στη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Παράλληλα, ζήτησε την «εθελοντική παράδοση» του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς στις αρχές του Βελιγραδίου, αν και παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του τελευταίου...

ΣΕΟΥΛ.-- Αμνηστία σε 341.000 Νοτιοκορεάτες κρατούμενους, ανάμεσα στους οποίους είναι μεγαλόσχημα διευθυντικά στελέχη εταιρειών, πολιτικοί και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ανακοίνωσε χτες πως θα χορηγήσει ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ - μπακ, με αφορμή τον εορτασμό την εθνικής επετείου Ελευθερίας της χώρας στις 15/8.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αιματηρή βομβιστική επίθεση

ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Πεσαβάρ του Νοτιοδυτικού Πακιστάν, χτες, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να σκοτωθούν και 10 να τραυματιστούν. Η επίθεση σημειώθηκε εναντίον ενός λεωφορείου των δυνάμεων της αεροπορίας, καθώς διέσχιζε μία γέφυρα, κοντά σε βάση στις παρυφές της πόλης. Δηλώσεις υποστηρίζουν ότι στο λεωφορείο βρίσκονταν και άμαχοι με αποτέλεσμα να είναι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών, δεδομένου ότι το λεωφορείο διαλύθηκε.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν ισλαμιστές αντάρτες που πρόσκεινται φιλικά στους «Ταλιμπάν» και ζουν στις περιοχές των φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Η επίθεση αυτή χαρακτηρίστηκε από τις κυβερνητικές πακιστανικές αρχές ως αντίποινα στο συνεχές σφυροκόπημα που πραγματοποιεί ο στρατός στις περιοχές των φυλών κατόπιν και των ανάλογων εντολών εκ μέρους των ΗΠΑ που απαιτούν «πάταξη της τρομοκρατίας και όσων τη στηρίζουν», ενώ υποστηρίζουν ότι στο Πακιστάν εκπαιδεύονται μαχητές που στη συνέχεια περνούν στο Αφγανιστάν και ενισχύουν τις γραμμές των Ταλιμπάν.

Παράλληλα, παραδέχτηκαν το θάνατο επτά αμάχων κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή των φυλών, το σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά οι άμαχοι σκοτώθηκαν, όταν ο πακιστανικός στρατός βομβάρδισε σε αεροπορική επιδρομή τα σπίτια τους στην περιοχή Καρ, στην προσπάθειά του να «πλήξει ισλαμιστές μαχητές»...

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ελαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση εθνικής ενότητας

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από την πλειοψηφία της λιβανικής βουλής η κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ της φιλο-αμερικανικής συμμαχίας και της αντιπολιτευόμενης «Χεζμπολάχ» και των συνεργαζόμενων με αυτήν. Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν 100 από τους 107 παρόντες βουλευτές (το κοινοβούλιο είναι 128μελές), ενώ πέντε βουλευτές ψήφισαν κατά και δύο απείχαν.

Η ψηφοφορία διεξήχθη μετά από πέντε μέρες συνεδριάσεων στη βουλή, που επικεντρώθηκαν, όπως άλλωστε και οι τρεις βδομάδες των συζητήσεων που χρειάστηκαν για να εκπονηθεί το «πολιτικό πλαίσιο δράσης» της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στο αν θα αφοπλιστεί η «Χεζμπολάχ» ή όχι και υπό ποιους όρους. Τελικά, δε λήφθηκε καμία σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της τότε φιλο-αμερικανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης το Μάη, με την ενεργό παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου μετά από μία περίπου βδομάδα αιματηρών συγκρούσεων, στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», η «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της διαθέτουν 11 υπουργούς από το σύνολο των 30 που την απαρτίζει. Αυτό δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε αποφάσεις με τις οποίες δε συμφωνεί.

Δεν έλειψαν πάντως και οι έντονες διαφωνίες. Από το κοινοβούλιο αποχώρησε εξοργισμένος ο πρώην εκπρόσωπός του, βουλευτής που υποστηρίζει τη «Χεζμπολάχ», Χουσεΐν αλ Χουσεϊνί. Ο Χουσεϊνί χαρακτήρισε «καταπάτηση του συντάγματος» το γεγονός ότι η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, το Μάη, απαγορεύει από τους υπουργούς να παραιτηθούν.

ΚΙΝΑ
Νέα επίθεση στη Ζινζιάγκ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν χτες στη Δυτική Κίνα, όταν άγνωστοι μαχαίρωσαν και σκότωσαν τρεις αστυνομικούς σε σημείο ελέγχου στην πόλη Γιαμανία, κοντά στην Κασγκάρ, στην επαρχία Ζινζιάγκ. Η χτεσινή επίθεση είναι η τρίτη τέτοιου είδους, μετά τη δολοφονική επίθεση στην Κασγκάρ, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο 16 αστυνομικών, και τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κούκα, στα βόρεια της Ζινζιάγκ, την Κυριακή, με 11 νεκρούς.

Ωστόσο, η κινεζική αστυνομία δε συνδέει τις επιθέσεις μεταξύ τους, αντίθετα αναφέρει ότι η αυξημένη επιθετικότητα που παρατηρείται προέρχεται από αυτονομιστές, οι οποίοι προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα της χώρας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Πεκίνο. Στην επαρχία Ζινζιάγκ κατοικούν Ουιγούροι μουσουλμάνοι, ορισμένοι εκ των οποίων επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, την οποία ονομάζουν Ανατολικό Τουρκιστάν.

Παρ' όλ' αυτά οι κινεζικές αρχές επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για όσους έχουν επισκεφθεί τη χώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οι ιδιωτικές εταιρείες «στηρίζουν» τον αμερικανικό στρατό

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το ένα πέμπτο του αμερικανικού προϋπολογισμού για την κατοχή στο Ιράκ χορηγείται σε ιδιωτικές εταιρείας παροχής ποικίλων υπηρεσιών από την επιμελητεία των στρατευμάτων μέχρι τη φύλαξη διπλωματών. Σύμφωνα με έκθεση του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει 85 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες. Εξ αυτών, υπολογίζεται ότι τα έξι με δέκα δισεκατομμύρια χορηγήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.

Συνολικά, εκτιμάται ότι στο Ιράκ, σήμερα, δραστηριοποιούνται περίπου 190.000 υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών. Είναι δηλαδή περισσότεροι από τους Αμερικανούς στρατιώτες. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων που οι ΗΠΑ εξαρτώνται τόσο πολύ από τις ιδιωτικές εταιρείες.

Στο ίδιο το Ιράκ, πάντως, χτες συνεχίστηκαν οι επιθέσεις στην Μπαακούμπα, στην επαρχία της Ντιγιάλα. Και αυτή τη φορά, ο καμικάζι που επιτέθηκε σε κομβόι του ιρακινού στρατού σκοτώνοντας δύο στρατιώτες ήταν γυναίκα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προσφυγή σε δημοψήφισμα επιδιώκει ο Ουρίμπε για την επανεκλογή του

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Το σχέδιο κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος εκ μέρους του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, προκειμένου να επανεκλεγεί και να συνεχίσει το «βρώμικο πόλεμο» κατά του λαϊκού και αντάρτικου κινήματος της Κολομβίας, συνεχίζεται με τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα της τρίτης συνεχόμενης θητείας του Προέδρου Ουρίμπε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ουρίμπε εκλέχτηκε για δεύτερη θητεία το 2006 εξαιτίας της «μίνι» - συνταγματικής αναθεώρησης όσον αφορά τον περιορισμό της θητείας σε τέσσερα χρόνια. Αναθεώρηση που ήταν προϊόν εκβιασμών, απειλών ακόμη και κατά ζωής και χρηματισμού βουλευτών και γερουσιαστών ώστε να ψηφίσουν υπέρ, όπως έχει αποκαλυφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο του «σκανδάλου των σχέσεων της κυβέρνησης Ουρίμπε με τους παραστρατιωτικούς».

Κατά την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» έχουν συγκεντρωθεί πάνω από πέντε εκατομμύρια υπογραφές, δηλαδή 3,5 φορές περισσότερες από όσες απαιτεί ο νόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ ο επικεφαλής του κόμματος του Προέδρου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ξυπνήσω στην Κολομβία του 2014 με πρόεδρο τον Ουρίμπε, μηδέν αντάρτες και όλες τις προσπάθειες των Αρχών να επικεντρώνονται στη μάχη κατά των βαρόνων της κοκαΐνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ