ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Φτιάχνουν χαβούζα πάνω σε λεκάνη υδροφόρου ορίζοντα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μεθόδευση δημάρχων που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τις αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας έχει προκαλέσει η μεθόδευση - κατά βάση - των δημάρχων Ερινεού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και Συμπολιτείας (ΠΑΣΟΚ) για δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη θέση Παπανικολού, ενισχύοντας έτσι όχι μόνο την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και τη σοβαρή έως εγκληματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, στη θέση αυτή (όρια Συμπολιτείας και Ερινεού) που προορίζεται για σκουπιδότοπος υπάρχει μια τεράστια λεκάνη υδροφόρου ορίζοντα και μάλιστα κατά μήκος του ποταμού Φοίνικα. Βρίσκονται γύρω από αυτή περισσότερες από 280 γεωτρήσεις και πηγάδια που εξυπηρετούν τις ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης δεκάδων χιλιάδων κατοίκων. Επιπρόσθετα, υπάρχουν καλλιέργειες μεγάλης παραγωγικότητας, στα 500 περίπου μέτρα κατοικήσιμες περιοχές, αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή Καταλληλότητας για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, που αποτελείται από την Περιφέρεια, τη Νομαρχία, ειδικούς μελετητές, κ.ά., είχε υποδείξει τη θέση Παπανικολού στην 11η θέση.

Με διάφορες μεθοδεύσεις (π.χ., προτείνουν χώρους και στη συνέχεια οι ίδιοι τους απορρίπτουν, κι έτσι έφτασε η Παπανικολού από την 11η θέση στην 1η) τοπικοί παράγοντες με τη στήριξη ουσιαστικά της Νομαρχίας και της Περιφέρειας, προωθούν τη συγκεκριμένη θέση εκτιμώντας ότι θα έχουν λιγότερο πολιτικό κόστος. Η μεθόδευση αυτή έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα για να αντιμετωπίσουν οργανωμένα και συντονισμένα τη δημιουργία χαβούζας στην Παπανικολού. Στο πλαίσιο αυτό συγκέντρωσαν περισσότερες από 5.000 υπογραφές και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η υπόθεση εκκρεμεί.

Οχι στη νέα χαβούζα

Σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ καταγγέλλει την προσπάθεια τοπικών παραγόντων και κυβέρνησης να φτιαχτεί μια νέα χαβούζα στην Παπανικολού και καλεί το λαό να παλέψει για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

«Αρκετά έχουμε πληρώσει για τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Αρκετά έχουν εκμεταλλευτεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες τους την αγωνία μας για να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Και επισημαίνεται:

«Η δημιουργία ΧΥΤΑ στην Παπανικολού είναι:

  • Επικίνδυνη γιατί η τοποθεσία που προτείνεται είναι δίπλα στις πηγές του ποταμού Φοίνικα, με κίνδυνο να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και το νερό που θα υδρεύει τους Δήμους Ερινεού και Συμπολιτείας και αρδεύει τα χωράφια στην περιοχή. Είναι επικίνδυνη για τη ζωή των κατοίκων.
  • Απαράδεκτη γιατί είναι γνωστές οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποκλείουν την Παπανικολού, ενώ υπάρχουν άλλες τοποθεσίες που τηρούν καλύτερα τις προδιαγραφές.
  • Προκλητική αφού εμφανίζεται ως δήθεν λύση για να αποφύγουν τις δίκαιες κινητοποιήσεις για το ΧΥΤΑ Αιγείρας, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους και τους αγρότες σε 7 δήμους της Αιγιάλειας».

Καταλήγοντας τονίζει: «Η πολιτική της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ έχει μόνο ένα στόχο: Την εκμετάλλευση της διαχείρισης των απορριμμάτων από εταιρείες μέσω των δήμων και των ΣΔΙΤ, αφού βλέπουν έναν κερδοφόρο τομέα. Θα φτιάχνουν με τη λογική της ανταποδοτικότητας, με νέα τέλη για το λαό και χωρίς σχέδιο για το μέλλον. Δεν έχουν ως κριτήριο τις ανάγκες και την προστασία των εργαζομένων. Αυτό το στόχο υπηρετεί η δημιουργία από την κυβέρνηση Φορέων Διαχείρισης που θα είναι ΑΕ και ανεξάρτητοι από τους δήμους».

«Μπίζνες» με θύματα αφελείς

Δέχεσαι τηλεφώνημα. - ο αριθμός από τον οποίο σε καλούν είναι 2311805300 - και μια γυναίκα σε ενημερώνει ότι έχεις κερδίσει μια μεζονέτα στη Χαλκιδική. Στη συνέχεια, σε καλεί να πατήσεις το 1 για περισσότερες πληροφορίες και μετά σου λέει ότι για περισσότερες λεπτομέρειες χρειάζεται να πάρεις τηλέφωνο στον αριθμό 9015003030 από κινητό, για να μιλήσεις με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της εταιρείας που σου... δωρίζει τη μεζονέτα.

Παίρνοντας σ' αυτό το τηλεφωνικό νούμερο, κατόπιν, σου ανακοινώνεται ότι το κάθε λεπτό της συνομιλίας θα σου κοστίσει 1,52 ευρώ και 1,43 ευρώ αν πάρεις από σταθερό τηλέφωνο καθώς και ότι η συνομιλία καταγράφεται. Σε κάποιες περιπτώσεις σε βάζει στην αναμονή όπου ακούς το μαγνητοφωνημένο μήνυμα «συγγνώμη για την αναμονή, παρακαλώ περιμένετε είστε σε γραμμή προτεραιότητας»...

Η αναμονή για την οποία πληρώνεις μπορεί να κρατήσει αρκετά λεπτά της ώρας, βεβαίως. Οταν επιτέλους συνδεθείς με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της εταιρίας, αυτός σε ενημερώνει ότι δεν... κέρδισες, ακριβώς, τη μεζονέτα, αλλά, απλώς, μπορείς να συμμετάσχεις σε κάποια κλήρωση για μια μεζονέτα στο Ποσείδι Χαλκιδικής!

Μάλιστα, σου λέει ότι η αξία της εν λόγω μεζονέτας είναι 200.000 ευρώ και σε ρωτάει αν δέχεσαι να πληρώσεις τα έξοδα μεταβίβασης που ανέρχονται στα 10.000 ευρώ! Η κλήρωση, σου εξηγεί, θα γίνει μετά από... δυόμισι χρόνια και συγκεκριμένα στις 23.12.2010, στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία συμβολαιογράφου και αν θέλεις με τη δική σου συμμετοχή. Για να πάρεις μέρος στην κλήρωση σου δίνουν και έναν κωδικό.

Εδώ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας σου ζητάει τα στοιχεία σου -ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και ταχυδρομικό κώδικα, αριθμό αστυνομικής ταυτότητας, το ΑΦΜ σου, αριθμό κινητού και σταθερού τηλεφώνου - και σε ενημερώνει ποια είναι η εταιρεία που προσφέρει, υποτίθεται, τη μεζονέτα. Πρόκειται σου λέει για την εταιρία «Οκτάπους» που έχει έδρα στον Πύργο Ποσειδίου Χαλκιδικής και ιδιοκτήτριά της είναι η κύρια Αγγελική Μυστακίδου. Η τηλεφωνική συνομιλία διαρκεί περί τα 10 λεπτά της ώρας, που σημαίνει ότι καλείσαι να πληρώσεις για το τηλεφώνημα περί τα 15 ευρώ.

Βεβαίως, είναι μια ακόμη «μπίζνα» σαν κι αυτές που καλούν τους αφελείς να παραλάβουν το δώρο που, τάχα, κέρδισαν χωρίς να το ξέρουν και να το επιδιώξουν ποτέ. Και σε καλούν για να πλασάρουν τα προϊόντα τους, διάφοροι επιτήδειοι. Ομως, εδώ δεν πρόκειται για μια απλή επιχείρηση εξαπάτησης αφελών, γιατί αν επιμείνουν να μάθουν μέχρι τέλους περί τίνος πρόκειται, στο τέλος, καλούνται να πληρώσουν και ένα «τηλεφωνικό χαράτσι».

Κι εδώ προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: Ποιος δίνει σ' αυτές τις «εταιρείες» την άδεια να «δουλεύουν» με το αζημίωτο τους αφελείς; Εισπράττουν - και πόσα - αυτές οι εταιρείες από τα τηλεφωνικά τέλη; Κι αν γίνεται αυτό, γίνεται με την άδεια του ΟΤΕ ή κάποιου άλλου; Ποιος θα απαντήσει περί τίνος πρόκειται; Ποιος θα προστατέψει τα αφελή θύματα τέτοιων «επιχειρήσεων»;

Φεύγουν και οι τελευταίοι

Αδειάζει από σήμερα η Αθήνα, με τους τελευταίους εκδρομείς να εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. Η τροχαία έχει προχωρήσει στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών για σήμερα, από τις 4 το απόγευμα έως και τις 10 το βράδυ. Από την άλλη, στους κανονικούς ρυθμούς κινείται το λιμάνι του Πειραιά, χωρίς ακόμα να έχουν ανακοινωθεί έκτακτα δρομολόγια. Ιδια η εικόνα και στο «Ελ. Βενιζέλος». Σε ό,τι αφορά την επιστροφή, οι εκτιμήσεις της Τροχαίας, αναφέρουν πως το πρώτο κύμα αναμένεται την Κυριακή, ενώ οι περισσότεροι θα γυρίσουν στην πρωτεύουσα, σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα.

Τέσσερις τραυματίες από κατολίσθηση

Μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά και τρία άτομα ελαφρότερα, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, στην παραθαλάσσια περιοχή Στόμιο Κύμης, στην Εύβοια. Βράχος που αποκολλήθηκε από το βουνό, έπεσε στο δρόμο και συγκεκριμένα πάνω σε δύο αυτοκίνητα τα οποία βρίσκονταν εν κινήσει. Πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο, απεγκλώβισαν αμέσως τρία άτομα τα οποία είχαν τραυματιστεί ελαφρά, ενώ μετά από πολύωρη προσπάθεια, έβγαλαν και μία γυναίκα, η οποία ήταν σοβαρότερα. Ολοι, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ