Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Φτιάχνουν χαβούζα πάνω σε λεκάνη υδροφόρου ορίζοντα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μεθόδευση δημάρχων που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τις αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας έχει προκαλέσει η μεθόδευση - κατά βάση - των δημάρχων Ερινεού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και Συμπολιτείας (ΠΑΣΟΚ) για δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη θέση Παπανικολού, ενισχύοντας έτσι όχι μόνο την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και τη σοβαρή έως εγκληματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, στη θέση αυτή (όρια Συμπολιτείας και Ερινεού) που προορίζεται για σκουπιδότοπος υπάρχει μια τεράστια λεκάνη υδροφόρου ορίζοντα και μάλιστα κατά μήκος του ποταμού Φοίνικα. Βρίσκονται γύρω από αυτή περισσότερες από 280 γεωτρήσεις και πηγάδια που εξυπηρετούν τις ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης δεκάδων χιλιάδων κατοίκων. Επιπρόσθετα, υπάρχουν καλλιέργειες μεγάλης παραγωγικότητας, στα 500 περίπου μέτρα κατοικήσιμες περιοχές, αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή Καταλληλότητας για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, που αποτελείται από την Περιφέρεια, τη Νομαρχία, ειδικούς μελετητές, κ.ά., είχε υποδείξει τη θέση Παπανικολού στην 11η θέση.

Με διάφορες μεθοδεύσεις (π.χ., προτείνουν χώρους και στη συνέχεια οι ίδιοι τους απορρίπτουν, κι έτσι έφτασε η Παπανικολού από την 11η θέση στην 1η) τοπικοί παράγοντες με τη στήριξη ουσιαστικά της Νομαρχίας και της Περιφέρειας, προωθούν τη συγκεκριμένη θέση εκτιμώντας ότι θα έχουν λιγότερο πολιτικό κόστος. Η μεθόδευση αυτή έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα για να αντιμετωπίσουν οργανωμένα και συντονισμένα τη δημιουργία χαβούζας στην Παπανικολού. Στο πλαίσιο αυτό συγκέντρωσαν περισσότερες από 5.000 υπογραφές και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η υπόθεση εκκρεμεί.

Οχι στη νέα χαβούζα

Σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ καταγγέλλει την προσπάθεια τοπικών παραγόντων και κυβέρνησης να φτιαχτεί μια νέα χαβούζα στην Παπανικολού και καλεί το λαό να παλέψει για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

«Αρκετά έχουμε πληρώσει για τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Αρκετά έχουν εκμεταλλευτεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες τους την αγωνία μας για να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Και επισημαίνεται:

«Η δημιουργία ΧΥΤΑ στην Παπανικολού είναι:

  • Επικίνδυνη γιατί η τοποθεσία που προτείνεται είναι δίπλα στις πηγές του ποταμού Φοίνικα, με κίνδυνο να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και το νερό που θα υδρεύει τους Δήμους Ερινεού και Συμπολιτείας και αρδεύει τα χωράφια στην περιοχή. Είναι επικίνδυνη για τη ζωή των κατοίκων.
  • Απαράδεκτη γιατί είναι γνωστές οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποκλείουν την Παπανικολού, ενώ υπάρχουν άλλες τοποθεσίες που τηρούν καλύτερα τις προδιαγραφές.
  • Προκλητική αφού εμφανίζεται ως δήθεν λύση για να αποφύγουν τις δίκαιες κινητοποιήσεις για το ΧΥΤΑ Αιγείρας, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους και τους αγρότες σε 7 δήμους της Αιγιάλειας».

Καταλήγοντας τονίζει: «Η πολιτική της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ έχει μόνο ένα στόχο: Την εκμετάλλευση της διαχείρισης των απορριμμάτων από εταιρείες μέσω των δήμων και των ΣΔΙΤ, αφού βλέπουν έναν κερδοφόρο τομέα. Θα φτιάχνουν με τη λογική της ανταποδοτικότητας, με νέα τέλη για το λαό και χωρίς σχέδιο για το μέλλον. Δεν έχουν ως κριτήριο τις ανάγκες και την προστασία των εργαζομένων. Αυτό το στόχο υπηρετεί η δημιουργία από την κυβέρνηση Φορέων Διαχείρισης που θα είναι ΑΕ και ανεξάρτητοι από τους δήμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ