Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Γενικεύεται η κατακραυγή για την απόλυση της εγκύου

Με εξορμήσεις οι ταξικές δυνάμεις ενημερώνουν τους εργαζόμενους του νησιού. Ανακοίνωση - καταγγελία από την ΟΓΕ

Μεγάλες αντιδράσεις και αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στη Ζάκυνθο και όχι μόνο η απόλυση της εγκύου Αλκηστης Μανωλοπούλου από την εργοδοσία των καταστημάτων «Ροζαλί», η οποία δούλευε στο κατάστημα από το Δεκέμβρη του 2007. Από την πρώτη στιγμή της απόλυσης τα ταξικά σωματεία του νησιού περιοδεύουν στους χώρους δουλειάς, καταγγέλλουν το γεγονός και καλούν τους εργαζόμενους σε συμπαράσταση και κοινό αγώνα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι του νησιού στο άκουσμα της είδησης αποδοκιμάζουν την απόλυση της εγκύου και εκφράζουν την αγανάκτησή τους.

Η απόλυση αυτή καταδεικνύει την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στη μητρότητα από την πλευρά της εργοδοσίας και ταυτόχρονα αποδεικνύει την κοροϊδία με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί δήθεν «μέτρων προστασίας της μητρότητας» και άλλα παρόμοια. Η απολυμένη εργαζόμενη, συνοδευόμενη από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προσέφυγε χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οχυρωμένη πίσω από νομικά τερτίπια, η Επιθεώρηση ισχυρίστηκε ότι από τη στιγμή που η διαδικασία έχει κινηθεί νομικά (η εργοδοσία έχει μηνύσει την εργαζόμενη!), η ίδια μπορεί να απαντήσει μόνο με ανάλογο τρόπο.

Το ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου καταγγέλλει την παράνομη απόλυση της εγκύου εργαζόμενης και σημειώνει: «Η εγκυμοσύνη της αποτελεί, ως φαίνεται, πρόβλημα στην κερδοφορία της επιχείρησης, αφού μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ξαφνικά η εργαζόμενη από τη στιγμή που ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της έγινε δέκτης αντεργατικής συμπεριφοράς, φτάνοντας στο σημείο με ψευδή και ανυπόστατα επιχειρήματα η εργοδοσία να καταθέσει μήνυση κατά της εργαζόμενης».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Το Σωματείο μας είναι στο πλευρό της εργαζόμενης, όπως και σε κάθε εργαζόμενο και καλεί όλα τα μέλη του, αλλά και όλους τους εργαζόμενους του νησιού να δώσουν μαζί μας την απάντηση που πρέπει στην εργοδοσία. Τους καλούμε ακόμα να συσπειρωθούν στα ταξικά τους σωματεία και να διεκδικήσουν μαζί μας την υπεράσπιση της μητρότητας και την απαίτηση λήψης μέτρων για να απαγορευτούν ουσιαστικά οι απολύσεις εγκύων γυναικών, για να αναγνωριστεί η μητρότητα ως κοινωνικό δικαίωμα».

Η ΟΓΕ

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι η μητρότητα βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης» και τονίζει: «Τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης για την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό, επιχειρώντας να παίζει το ρόλο της προστάτιδας της μητρότητας δίνοντας πρόσθετη εξάμηνη άδεια στις μητέρες, είναι περίσσευμα υποκρισίας, διότι: Με μία πολιτική γενικευμένης επίθεσης στα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως πρόσφατα με την κατακρεούργηση στην κυριολεξία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες, δίνει επιπλέον και πρόσφορο έδαφος στην εργοδοσία για αυθαιρεσίες και τρομοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ