ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Γενικεύεται η κατακραυγή για την απόλυση της εγκύου

Με εξορμήσεις οι ταξικές δυνάμεις ενημερώνουν τους εργαζόμενους του νησιού. Ανακοίνωση - καταγγελία από την ΟΓΕ

Μεγάλες αντιδράσεις και αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στη Ζάκυνθο και όχι μόνο η απόλυση της εγκύου Αλκηστης Μανωλοπούλου από την εργοδοσία των καταστημάτων «Ροζαλί», η οποία δούλευε στο κατάστημα από το Δεκέμβρη του 2007. Από την πρώτη στιγμή της απόλυσης τα ταξικά σωματεία του νησιού περιοδεύουν στους χώρους δουλειάς, καταγγέλλουν το γεγονός και καλούν τους εργαζόμενους σε συμπαράσταση και κοινό αγώνα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι του νησιού στο άκουσμα της είδησης αποδοκιμάζουν την απόλυση της εγκύου και εκφράζουν την αγανάκτησή τους.

Η απόλυση αυτή καταδεικνύει την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στη μητρότητα από την πλευρά της εργοδοσίας και ταυτόχρονα αποδεικνύει την κοροϊδία με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί δήθεν «μέτρων προστασίας της μητρότητας» και άλλα παρόμοια. Η απολυμένη εργαζόμενη, συνοδευόμενη από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προσέφυγε χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οχυρωμένη πίσω από νομικά τερτίπια, η Επιθεώρηση ισχυρίστηκε ότι από τη στιγμή που η διαδικασία έχει κινηθεί νομικά (η εργοδοσία έχει μηνύσει την εργαζόμενη!), η ίδια μπορεί να απαντήσει μόνο με ανάλογο τρόπο.

Το ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου καταγγέλλει την παράνομη απόλυση της εγκύου εργαζόμενης και σημειώνει: «Η εγκυμοσύνη της αποτελεί, ως φαίνεται, πρόβλημα στην κερδοφορία της επιχείρησης, αφού μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ξαφνικά η εργαζόμενη από τη στιγμή που ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της έγινε δέκτης αντεργατικής συμπεριφοράς, φτάνοντας στο σημείο με ψευδή και ανυπόστατα επιχειρήματα η εργοδοσία να καταθέσει μήνυση κατά της εργαζόμενης».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Το Σωματείο μας είναι στο πλευρό της εργαζόμενης, όπως και σε κάθε εργαζόμενο και καλεί όλα τα μέλη του, αλλά και όλους τους εργαζόμενους του νησιού να δώσουν μαζί μας την απάντηση που πρέπει στην εργοδοσία. Τους καλούμε ακόμα να συσπειρωθούν στα ταξικά τους σωματεία και να διεκδικήσουν μαζί μας την υπεράσπιση της μητρότητας και την απαίτηση λήψης μέτρων για να απαγορευτούν ουσιαστικά οι απολύσεις εγκύων γυναικών, για να αναγνωριστεί η μητρότητα ως κοινωνικό δικαίωμα».

Η ΟΓΕ

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι η μητρότητα βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης» και τονίζει: «Τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης για την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό, επιχειρώντας να παίζει το ρόλο της προστάτιδας της μητρότητας δίνοντας πρόσθετη εξάμηνη άδεια στις μητέρες, είναι περίσσευμα υποκρισίας, διότι: Με μία πολιτική γενικευμένης επίθεσης στα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως πρόσφατα με την κατακρεούργηση στην κυριολεξία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες, δίνει επιπλέον και πρόσφορο έδαφος στην εργοδοσία για αυθαιρεσίες και τρομοκρατία».

ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Κέρδη με το τσουβάλι από το χαράτσι των διοδίων

Με αφορμή τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της γέφυρας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση

Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Eurokinissi

Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου
«Στις 12/8/2008 έκλεισαν 4 χρόνια από τη λειτουργία της "Γέφυρας ΑΕ" στο Ρίο - Αντίρριο, της πιο κρατικοδίαιτης εταιρείας στη Δυτική Ελλάδα. Είναι το έργο για το οποίο πανηγύριζαν από κοινού η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Η "Γέφυρα ΑΕ" προκαλεί, όταν προβάλλει τον δήθεν θετικό απολογισμό της και τα τεράστια κέρδη της».

Τα παραπάνω σημειώνει - μεταξύ άλλων - σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ. Να θυμίσουμε ότι το κόστος της γέφυρας έφτασε τα 750 εκατ. ευρώ και η κοινοπραξία «Γέφυρα ΑΕ», ντόπιων και γαλλικών κατασκευαστικών εταιρειών, έχει συμμετάσχει οικονομικά μόλις με το 9,5% (70 εκατ. ευρώ). Το υπόλοιπο 90,5% του κόστους καλύφθηκε απ' το δημόσιο με 310 εκατ. ευρώ, και με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 370 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα δόθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου για την περίοδο λειτουργίας. Η κοινοπραξία θα εκμεταλλεύεται το έργο για τουλάχιστον 35 χρόνια.

Τα διόδια που επιβλήθηκαν με την παράδοση της γέφυρας ήταν 9,7 ευρώ. Από 7 Γενάρη 2008 η απλή διέλευση για τα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα στοιχίζει πλέον 11,20 ευρώ, η κάθε διέλευση με μοτοσικλέτα στοιχίζει 1,80 ευρώ.

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σημειώνει: «Με την αποικιοκρατική σύμβαση που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη "Γέφυρα ΑΕ" φτιάχτηκε ένα έργο που το χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός εξασφαλίζοντας ζεστό κρατικό παραδάκι, το πληρώνουν οι εργαζόμενοι με πανάκριβα διόδια που αυξάνονται συνεχώς, το εκμεταλλεύεται η εταιρεία για 30 χρόνια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Το πρόσφατο παράδειγμα με το υδροφόρο όχημα που αναγκάστηκε να πληρώσει για να σβήσει τη φωτιά δείχνει την προκλητικότητα της εταιρείας.

Αυτά είναι τα έργα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που προωθούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ. Η ανάπτυξη και τα έργα φτιάχνονται με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω ΣΔΙΤ και άλλες συμβάσεις. Την ίδια ώρα που δίνουν τεράστια κονδύλια στις κατασκευαστικές εταιρείες δε δίνουν ούτε ένα ευρώ για έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα έργα μένουν απλήρωτοι, ενώ πληρώνουν και με τη ζωή τους ακόμα την κατασκευή τους.

Αίτημα επίκαιρο όσο ποτέ είναι να ακυρωθούν οι αποικιοκρατικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να καταργηθούν όλα τα διόδια. Τα έργα να γίνουν λαϊκή περιουσία. Δρόμοι ανοιχτοί για το λαό. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους. Να διεκδικήσουν έργα που ικανοποιούν πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες από ενιαίο δημόσιο φορέα κατασκευών, να γίνει η γη δημόσια ιδιοκτησία.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Παράγουν τον πλούτο, είναι οι δημιουργοί των έργων, πρέπει να τα διεκδικήσουν. Να εγκαταλείψουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με ισχυρό ΚΚΕ να δημιουργήσουν τη λαϊκή συμμαχία για η λαϊκή εξουσία».

Απειλήθηκε και πάλι η Πάρνηθα

Στα τέλη του περσινού Ιούνη, η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πάρνηθα, κατέστρεψε τον μισό Εθνικό Δρυμό. Φέτος, αρκετές εκδηλώθηκαν στους πρόποδές της, χωρίς όμως να μπορέσουν να την απειλήσουν.

Χτες όμως, η πλευρά που είχε γλιτώσει την καταστροφή κινδύνευσε καθώς λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, φλόγες άρχισαν να καίνε έλατα στη θέση Αγιος Γεώργιος Κεραμίδι. Στο σημείο έσπευσαν 10 οχήματα με 30 πυροσβέστες που κατάφεραν να την οριοθετήσουν και αργά το απόγευμα, να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Εκτός από την Πάρνηθα, στη δίνη της πύρινης λαίλαπας βρέθηκε και ο Βαρνάβας. Από τις 6 το απόγευμα, έκαιγε ξερά χόρτα κοντά στο κοινοτικό υδραγωγείο και αργά το βράδυ, είχε κατασβεστεί. Τέλος, ίδια κατάληξη είχαν και οι πυρκαγιές στην περιοχή Κεραμιές Αργοστολίου αλλά και στη θέση Σκαπέτη στην Τροιζήνα. Πυρκαγιές ξέσπασαν και σε περιοχές της Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ