ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΣΩΝ
Πολιτική που «οπλίζει» το χέρι των εμπρηστών

Eurokinissi

Ο πύρινος όλεθρος, που πλήττει τις δασικές εκτάσεις της χώρας μας με μεγάλη ένταση τα τελευταία χρόνια, είναι ένα φαινόμενο που έχει ασφαλώς την εξήγησή του. Φέτος, οι καταστροφές ήταν μεγάλες κυρίως σε Ρόδο, Εύβοια, Σκόπελο και Σκύρο.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια, με την πολιτική τους, έχουν μετατρέψει τα δάση της χώρας, από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό και περιουσία, σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που «οπλίζει» το χέρι των κάθε λογής εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων.

Παραθέτουμε συνοπτικά τις αποδείξεις ενοχής τους:

  • Τη 15ετία 1991 - 2005 με εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ, από τα 11 στρέμματα δασικών εκτάσεων που καίγονταν αναδασωνόταν μόνο το 1!
  • Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου, που θα μπορούσε να προστατέψει μεγάλες εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, με σειρά από δασοκτόνους νόμους θέλησαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου για ευρείς αποχαρακτηρισμούς των δασών.
  • Η αρχή έγινε με το νόμο 998/1979, με τον οποίο η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα «χορτολίβαδα».
  • Ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» - επί ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
  • Στη συνέχεια, έχουμε τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), που παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Είχαμε, επίσης, την προσπάθεια από την κυβέρνηση της ΝΔ για μια νέα, ακόμη πιο καταστροφική, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, η οποία τελικά απέτυχε. Ωστόσο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταρτίσει νομοσχέδιο, με το οποίο ουσιαστικά θέλει να περάσει «απ' το παράθυρο» τις περισσότερες από τις δασοκτόνες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο σχέδιό της για την αναθεώρηση του άρθρου 24. Συγκεκριμένα, θα προβλέπει ότι για τη σύνταξη του Δασολογίου και των δασικών χαρτών θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες της δεκαετίας του 1960 και όχι του 1945. Με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους δασολόγους, αποχαρακτηρίζονται αυτόματα καταπατημένες ή εκχερσωμένες δημόσιες εκτάσεις που ανέρχονται σε 12 εκατ. στρέμματα! Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου και θα δοθεί έτσι η δυνατότητα να αλλάξουν ιδιοκτησία ή να νομιμοποιηθούν αλλαγές χρήσεων σε 15 εκατ. στρέμματα δημόσιων δασικών εκτάσεων.
  • Τα παραπάνω συμπληρώνονται με την εγκατάλειψη κάθε έννοιας πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και την κατάργηση των Σωμάτων Δασοπυρόσβεσης, που έγινε επί ΠΑΣΟΚ το 1998 (χρονιά που κάηκαν χιλιάδες στρέμματα στην Πεντέλη). Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, επαγρύπνησης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης και ο συντονισμός των δασικών υπηρεσιών με τις δυνάμεις κατάσβεσης, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Επιβλήθηκε το δόγμα της καταστολής, αντί της πρόληψης και ακολουθείται πιστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με ελλείψεις 4.000 δασοπυροσβεστών και υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Η δασοκτόνα και εμπρηστική πολιτική τους υποβοηθιέται ακόμα και σήμερα με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών, έργο που ανέθεσε η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ με το νόμο 3127/2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χάρισε χιλιάδες δασικές εκτάσεις που είχαν τσιμεντωθεί στους ίδιους τους καταπατητές!
  • Η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εφαρμόζουν το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση δασικών εκτάσεων, μεταβάλλοντάς τες σε «φιλέτα» οικοπεδοποίησης. Το ίδιο έγινε το 1995, 1998 και 2005 στα καμένα της Πεντέλης, το ίδιο έγινε και με έκταση 62,5 στρεμμάτων στην Πάρνηθα, που είχε παραχωρήσει ο 3139/2003 (του ΠΑΣΟΚ) στο καζίνο για τις επεκτάσεις του!
  • Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποχαρακτηρίσει 8.800 στρέμματα δημόσιου δάσους στη Χαλκιδική. Πρόκειται για μια έκταση την οποία έχει δωρίσει στη Μονή Βατοπεδίου, η οποία ήδη έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για να προχωρήσει σε ...«ιερές μπίζνες», δηλαδή στην εμπορευματοποίησή της, με τη συμμετοχή, προφανώς, και κάποιων εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου!
  • Στο μεταξύ, η μία μετά την άλλη φανερώνονται οι προσπάθειες για διευκόλυνση του μεγάλου κεφαλαίου να κάνει «πράσινες» μπίζνες στα καμένα. Πρόσφατα, έγινε σύσκεψη παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την προτροπή και συνευθύνη της κυβέρνησης για την «πράσινη» επιχειρηματική άλωση του ορεινού όγκου της Πίνδου, του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της χώρας, μέρος του οποίου έγινε παρανάλωμα του πυρός πέρσι το καλοκαίρι. Ανάλογοι σχεδιασμοί έχουν γίνει γνωστοί για διάφορα μέρη της Πελοποννήσου, του Κίσσαβου στη Θεσσαλία κ.ά.

Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα έχουν πλέον σημαντικές εμπειρίες, για να εκτιμήσουν το επικίνδυνο και εγκληματικό αποτέλεσμα της πολιτικής και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά και στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας.


Τραγικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική

Μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πολλά. Κι όμως και φέτος με τα 4.000 κενά οργανικά κενά της Πυροσβεστικής, περίπου το 35% του συνόλου της οργανικής δύναμης του Σώματος, το προσωπικό της καλείται να επέμβει σε περιστατικά, στελεχώνοντας 1.500 οχήματα, τα περισσότερα των οποίων είναι καταπονημένα από 15ετή - και πλέον - χρήση. Επιφυλακές, υπερωρίες και απλήρωτη υπερεργασία αναμένει το προσωπικό της.

Ηδη, η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος ζητά η καταβολή αποζημίωσης στους πυροσβέστες για απασχόληση πέραν του ωραρίου, να κινηθεί στη σωστή βάση, η οποία είναι η αποζημίωση, με την αμοιβή που ισχύει σήμερα για εργασία πέραν του 5ημέρου σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία. Αξίζει να σημειωθεί πως η σχετική αποζημίωση για υπερεργασία είναι 46 ευρώ που δίνεται μέχρι τέσσερα επιπλέον 8ωρα το μήνα. Στην πραγματικότητα, οι πυροσβέστες δουλεύουν περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά τα οργανικά κενά, σε επιστολή της στον υπουργό Εσωτερικών, είχε υπογραμμίσει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι δόκιμοι πυροσβέστες, από τη χρησιμοποίησή τους στη «μάχη» της κατάσβεσης, αφού στην ...πλάτη τους έχουν μόλις λίγες μέρες εκπαίδευσης. Παράλληλα, τονίζει πως είναι επιτακτική η ανάγκη θέσπισης ενός νέου μισθολογίου με βάση υπολογισμού το βασικό μισθό του νεοεξερχόμενου αστυφύλακα - πυροσβέστη - λιμενοφύλακα, με αφετηρία αποδοχών τα 1.300 ευρώ.

Από την άλλη, οι φετινές πιστώσεις για συντήρηση - επισκευές - βλάβες του στόλου των οχημάτων έχουν μειωθεί, κάνοντας επικίνδυνες τις μετακινήσεις των πυροσβεστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός παλιού υδροφόρου οχήματος που έπεσε σε γκρεμό στην Αιδηψό, διότι κόπηκε το χειρόφρενό του.

Παράλληλα, οι 5.500 συμβασιούχοι που πέρσι θρήνησαν εννέα νεκρούς συναδέλφους τους, θα συνεχίσουν να συνδράμουν το έργο της δασοπυρόσβεσης σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, ενώ δε θα μπορούν να κάνουν υπερωρίες αν δεν εκταμιευτούν τα ανάλογα ποσά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ