Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραγικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική

Μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πολλά. Κι όμως και φέτος με τα 4.000 κενά οργανικά κενά της Πυροσβεστικής, περίπου το 35% του συνόλου της οργανικής δύναμης του Σώματος, το προσωπικό της καλείται να επέμβει σε περιστατικά, στελεχώνοντας 1.500 οχήματα, τα περισσότερα των οποίων είναι καταπονημένα από 15ετή - και πλέον - χρήση. Επιφυλακές, υπερωρίες και απλήρωτη υπερεργασία αναμένει το προσωπικό της.

Ηδη, η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος ζητά η καταβολή αποζημίωσης στους πυροσβέστες για απασχόληση πέραν του ωραρίου, να κινηθεί στη σωστή βάση, η οποία είναι η αποζημίωση, με την αμοιβή που ισχύει σήμερα για εργασία πέραν του 5ημέρου σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία. Αξίζει να σημειωθεί πως η σχετική αποζημίωση για υπερεργασία είναι 46 ευρώ που δίνεται μέχρι τέσσερα επιπλέον 8ωρα το μήνα. Στην πραγματικότητα, οι πυροσβέστες δουλεύουν περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά τα οργανικά κενά, σε επιστολή της στον υπουργό Εσωτερικών, είχε υπογραμμίσει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι δόκιμοι πυροσβέστες, από τη χρησιμοποίησή τους στη «μάχη» της κατάσβεσης, αφού στην ...πλάτη τους έχουν μόλις λίγες μέρες εκπαίδευσης. Παράλληλα, τονίζει πως είναι επιτακτική η ανάγκη θέσπισης ενός νέου μισθολογίου με βάση υπολογισμού το βασικό μισθό του νεοεξερχόμενου αστυφύλακα - πυροσβέστη - λιμενοφύλακα, με αφετηρία αποδοχών τα 1.300 ευρώ.

Από την άλλη, οι φετινές πιστώσεις για συντήρηση - επισκευές - βλάβες του στόλου των οχημάτων έχουν μειωθεί, κάνοντας επικίνδυνες τις μετακινήσεις των πυροσβεστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός παλιού υδροφόρου οχήματος που έπεσε σε γκρεμό στην Αιδηψό, διότι κόπηκε το χειρόφρενό του.

Παράλληλα, οι 5.500 συμβασιούχοι που πέρσι θρήνησαν εννέα νεκρούς συναδέλφους τους, θα συνεχίσουν να συνδράμουν το έργο της δασοπυρόσβεσης σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, ενώ δε θα μπορούν να κάνουν υπερωρίες αν δεν εκταμιευτούν τα ανάλογα ποσά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ