Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Καταρρέουν οικονομικά

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Πολιτισμού, με θέμα τη χρηματοδότηση των Κρατικών Πολιτιστικών Οργανισμών, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Στις 14 Ιουλίου 2008, ο Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), καταγγέλλει σε συνέντευξη τύπου το ΥΠΠΟ επειδή αυτό δεν έχει εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι στην ΚΟΕΜ, με αποτέλεσμα αυτή να βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Την ίδια σχεδόν στιγμή, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την αναστολή των υπολοίπων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, λόγω οικονομικών προβλημάτων που προέρχονται από το χρέος του ΚΘΒΕ προς το Φεστιβάλ, ύψους 409.000 ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΕΚ), ανακοινώνει ότι αναστέλλει την κατάθεση προτάσεων σε όλα τα προγράμματά του και συγχωνεύει τις προβλεπόμενες δύο περιόδους κρίσεως (Ιουνίου και Οκτωβρίου) του προγράμματος "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ", σε μία, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟ. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), η χρηματοδότηση του οποίου δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών, όπως και τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) και οι επιχορηγούμενοι θίασοι, που εξαιτίας καθυστερήσεων ή έλλειψης χρηματοδοτήσεων, βουλιάζουν στην ανυποληψία και τον οικονομικό μαρασμό.

Ολα αυτά σε μια χώρα όπου η Κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως ο Πολιτισμός είναι το "συγκριτικό της πλεονέκτημα" και έχουν ως "όραμά τους" τη σύνδεση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με τον τουρισμό. Δηλαδή την ακόμη βαθύτερη εμπορευματοποίηση.

Επειδή η εφαρμογή των "νόμων της αγοράς" στον Πολιτισμό, απέτυχε να φέρει την πολιτιστική ανάπτυξη, επειδή η εφαρμογή της "ενός ανδρός αρχής" σε όλους τους Κρατικούς Πολιτιστικούς Οργανισμούς, απέτυχε να φέρει την πολιτιστική άνθηση, επειδή η υποκατάσταση των εκπροσώπων των συλλογικών Φορέων, των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, από εκπροσώπους των εμπόρων της Τέχνης και "προσωπικότητες", οδήγησε σε βάθεμα της συναλλαγής και της επιλεκτικής χρηματοδότησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, αν σκοπεύει να αυξήσει άμεσα τη χρηματοδότηση του Πολιτισμού στο 2% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι και το αίτημα των Μαζικών Φορέων του χώρου και παράλληλα να αναπροσανατολιστούν οι δαπάνες με κύριο κριτήριο τη χρηματοδότηση των δημιουργών, την παραγωγή Τέχνης, τη διάδοσή της στο λαό, καθώς και την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής λαϊκής δημιουργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα προβλήματα καλλιτεχνών και εργαζομένων στον πολιτισμό (2010-11-16 00:00:00.0)
Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα (2008-07-22 00:00:00.0)
Πολιτισμός των λαών, όχι των πολυεθνικών (2007-01-28 00:00:00.0)
Ασφαιρα «πυρά» (2006-02-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-04-26 00:00:00.0)
Πολιτισμός με αλχημείες (1997-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ