ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Πλαφόν στα πρατήρια, παζάρια με τις εταιρείες

Απροκάλυπτη η άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλει πλαφόν σε όλο το φάσμα της αγοράς καυσίμων

ICON

Στην τακτική της δημιουργίας εντυπώσεων κινήθηκε και χτες η κυβέρνηση όσον αφορά στο θέμα των τιμών των υγρών καυσίμων. Ο Χρ. Φώλιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο τις συναντήσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα ενόψει της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ, έκανε λόγο για «συνεχή και αδιάλειπτη προσπάθεια νοικοκυρέματος της αγοράς». Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η αποκατάσταση της... «τιμής» της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», που σημαίνει απόλυτο σεβασμό στα ιερά και τα όσια των μονοπωλίων της διύλισης και της εμπορίας πετρελαιοειδών.

Αυτό, άλλωστε, καταδείχτηκε και από την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, προχτές αργά το απόγευμα, ο οποίος σε ρόλο μεσάζοντα ζήτησε από τις εταιρείες πετρελαιοειδών να ρίξουν προσωρινά «νερό στο κρασί τους», προκειμένου να αναχαιτίσει τις κινητοποιήσεις των βενζινοπωλών στην Κρήτη.

Το ιστορικό είναι λίγο - πολύ γνωστό. Τα επίπεδα του πλαφόν στις λιανικές τιμές, ειδικά για την περίπτωση της Κρήτης, ορίστηκαν σε επίπεδα που ήταν χαμηλότερα ακόμα και από τις τιμές χονδρικής, με τις οποίες τα πρατήρια προμηθεύονταν τα καύσιμα. Οι πρατηριούχοι ζήτησαν να επιβληθεί πλαφόν και στις χονδρικές τιμές, κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση και έτσι προχώρησαν στο κλείσιμο των βενζινάδικων σε δύο νομούς. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η κυβέρνηση ήρθε σε συνεννόηση με τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Για την ακρίβεια, ο υπουργός τους ζήτησε να μειώσουν κατά 5 λεπτά τη χονδρική τιμή για την περίοδο που ισχύει το πλαφόν στις λιανικές τιμές.

Μπορεί τα πρατήρια βενζίνης να επαναλειτούργησαν, ωστόσο εκείνο που αποδείχτηκε είναι η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να θίξει όχι απλά την κερδοφορία και την ασυδοσία των μονοπωλίων της διύλισης και εμπορίας καυσίμων, αλλά το ίδιο το δικαίωμά τους να ορίζουν οποτεδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τις τιμές στα καύσιμα. Κι αυτό, ακόμα και σε ειδικές υποτίθεται περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη που και η ίδια η κυβέρνηση έκρινε πως είναι αναγκασμένη να επιβάλει πλαφόν για τη συγκράτηση των τιμών. Ετσι η στάση της απέναντι στις εταιρείες περιορίζεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και παζάρια, επιδιώκοντας να αποσπάσει τη συναίνεσή τους σε προσωρινές πυροσβεστικές κινήσεις που καθόλου δεν αλλάζουν το γεγονός της απόλυτης ασυδοσίας που απολαμβάνουν χάρη στην κυβερνητική πολιτική.

Ωστόσο, η αποδοχή της μείωσης της τιμής εκ μέρους των εταιρειών, αποτελεί ακόμη μια περίτρανη απόδειξη των τεράστιων περιθωρίων που έχουν τα μονοπώλια της εμπορίας πετρελαιοειδών να ρίξουν τις τιμές, κάτι το οποίο, άλλωστε, προκύπτει και από τα ίδια τα μεγέθη των οικονομικών αποτελεσμάτων και της κερδοφορίας τους. Επιπλέον, το γεγονός ότι ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, καθιστά βέβαιο ότι από Σεπτέμβρη αυτά τα πέντε λεπτά θα τα πάρουν πίσω και με το παραπάνω.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας που συνεδρίασε χτες ζητάει το πλαφόν να επιβάλεται σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων.

ΧΡΕΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στο εξάμηνο άγγιξε τα 252 δισ. ευρώ!

Το ποσό των 252 δισ. ευρώ άγγιξε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία) στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2008, το οποίο είναι ήδη μεγαλύτερο από το αντίστοιχο προϋπολογισθέν για το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2008, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης προβλεπόταν να ανέλθει στο τέλος του Δεκέμβρη στα 250.278 εκατ. ευρώ και ήδη από το α΄ εξάμηνο του έτους το σχετικό ποσό έχει ήδη ξεπεραστεί.

Ειδικότερα, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, στο διάστημα ενός μόνο τριμήνου (β΄ - α΄ τρίμηνο) εμφανίζεται αυξημένο κατά 4,5 δισ. ευρώ (από 247.434 εκατ. ευρώ σε 251.945 εκατ. ευρώ). Στο διάστημα ενός έτους, η αύξηση αγγίζει τα 16 δισ. ευρώ (από 235.969 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2007 σε 251.945 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2008) ή το 102,6% του ΑΕΠ.

Από τα ίδια τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία επιβεβαιώνεται η αποτυχία των ασκούμενων πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας (αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα), που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα, όπως προκύπτει από τα ίδια τα γεγονότα, την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους της χώρας. Μπορεί οι μισθοί και οι συντάξεις να έχουν καθηλωθεί και να αυξάνεται σταθερά η φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, παρ' όλα αυτά, οι ασκούμενες πολιτικές έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται. Ωστόσο, η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2008, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και η εξέλιξη του δημόσιου χρέους αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι από την κυβέρνηση της ΝΔ, για την επιβολή νέων σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, τόσο στο σκέλος των εσόδων (επιβολή νέων φόρων, αυξήσεις παλαιών), όσο και στο σκέλος των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Στο κυβερνητικό στόχαστρο βρίσκεται αυτή τη φορά ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (ΟΤΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία κλπ.). Με σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τις κυβερνητικές διακηρύξεις προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Αυγούστου, οι Οργανισμοί αυτοί θα κληθούν να λειτουργήσουν με κριτήρια ιδιωτικών επιχειρήσεων, με στόχο να μετατραπούν από ελλειμματικούς σήμερα σε κερδοφόρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά συμφέροντα.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό

Παρέμβαση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας

Τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 0,62% (κατ' αναλογία του 1% με το οποίο χρηματοδοτείται το ΙΚΑ), προτείνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Το θέμα επαναφέρει μετά την τελευταία αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Απασχόλησης σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα στον ΟΑΕΕ έφτασε τα 51,9 δισ. ευρώ από 28,6 δισ. το 2004. Πρόκειται, τονίζει το ΒΕΑ, για ποσό το οποίο είναι αδύνατο να καλυφθεί με αύξηση εισφορών και μείωση παροχών. «Επομένως», καταλήγει, «η ποσοστιαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελεί τη μόνη λύση που θα βγάλει το ταμείο από το οικονομικό αδιέξοδο». Ακόμη, το ΒΕΑ ζητάει να διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση του Ταμείου με ασφάλιση στον Οργανισμό επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων περιοχών κάτω από 2.000 κατοίκους.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ανακάλυψαν νόθο τιμάριθμο

Αναξιόπιστα, είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, τον Γ. Κασσιμάτη, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) από τα οποία προκύπτουν πολύ μεγάλες και γενικευμένες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, που προδιαγράφουν ανάλογες ανατιμήσεις και στο λιανεμπόριο.

Πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις, λέει ο άνθρωπος, και συνιστά στην ΕΣΥΕ να κάνει... καλύτερη δουλειά!

Κατανοητή η... φιλότιμη προσπάθεια του κυρίου προέδρου να βάλει πλάτες στην κυβέρνηση, αλλά όχι κι έτσι... Την επόμενη φορά θα μας πει ότι η ακρίβεια είναι παραμύθι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ