ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι σφαγές αθώων

Τελετή στο Παρίσι με την επιστροφή των νεκρών

Associated Press

Τελετή στο Παρίσι με την επιστροφή των νεκρών
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το μακελειό των αθώων συνεχίζεται στο Αφγανιστάν καθώς δεκάδες αθώοι πολίτες ήταν όπως φαίνεται η «μεγάλη επιτυχία» των κοινών επιχειρήσεων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων της ISAF και των αφγανικών δυνάμεων που έπληξαν με ρουκέτες περιοχή στην επαρχία Λάνγκμαν, όπως δήλωσαν δύο τοπικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο «Ρόιτερς».

Πάντως, ο εκπρόσωπος της ISAF επιμένει ότι οι επιχειρήσεις της Τετάρτης ήταν απολύτως επιτυχείς και ότι «περισσότεροι από 30 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν» και ότι δεν είχε αναφορές για θανάτους αμάχων.

Στο μεταξύ, νέα πλήγματα για τις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, καθώς χτες, 48 ώρες μετά το θάνατο δέκα Γάλλων στρατιωτών σε ενέδρα των Ταλιμπάν, αλλά από πυρά ΝΑΤΟικού βομβαρδιστικού, τρεις Πολωνοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμη τραυματίστηκε σε έκρηξη νάρκης, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Γκάσνι.

Λίγο αργότερα τρεις Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής τους στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από το όχημά τους στην περιοχή Ζάχρι, ανακοινώθηκε από τον στρατηγό, Ντένις Τόμσον, διοικητή των καναδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Με αυτές τις νέες απώλειες ο αριθμός των ξένων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από εκρήξεις, επιθέσεις και μάχες έφτασε τους 182 από τις αρχές του 2008.

Τέλος, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επισκέφτηκε χτες το Αφγανιστάν, γεγονός που καταμαρτυρά το αυξημένο ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μέτωπο του Αφγανιστάν. Ο Γκόρντον Μπράουν, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε πρόσθετα κονδύλια ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του Αφγανιστάν και την εκπαίδευση του στρατού της χώρας, ενώ επισκέφτηκε τους Βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην έκρυθμη επαρχία Χελμάντ, τονίζοντας ότι η μάχη τους κατά των Ταλιμπάν «εμποδίζει την τρομοκρατία να φθάσει στους δρόμους της Βρετανίας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλίες στην Καμπούλ με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, από τον οποίο ζήτησε σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» να ενισχύσει τη συνεργασία του με το Πακιστάν στη μάχη κατά των Ταλιμπάν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέο μακελειό με δεκάδες θύματα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η νομή της εξουσίας είναι το μόνο αντικείμενο που απασχολεί τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ενόσω η βία αυξάνεται, ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει με καθημερινές πλέον επιθέσεις, οι εκτοπισμένοι και πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τις 200.000 ενώ η πείνα και η φτώχεια θερίζει.

Χτες, τουλάχιστον 64 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε μπροστά από τις δύο εισόδους του εργοστασίου που παράγει πολεμικό υλικό στην πόλη Ταξίλα, περίπου 30χλμ βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ. «Δύο άνδρες ανατίναξαν τις βόμβες που φαίνεται πως μετέφεραν μπροστά στο εργοστάσιο τη στιγμή που το προσωπικό άλλαζε βάρδια και υπήρχε πολύς κόσμος» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ταξίλα, Νασίρ Ντουράνι. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν «εξαιτίας αυτού που συμβαίνει στο Μπατζαούρ», δηλαδή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Επίσης, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», 14 Ταλιμπάν και 8 άμαχοι είναι τα θύματα επίθεσης με πυραύλους - κατά πάσα πιθανότητα αμερικανικούς - από το Αφγανιστάν κατά στόχων στο έδαφος του Πακιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή στην πρωτεύουσα ο πόλεμος μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μαίνεται, με το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (ΡΡΡ) να προωθεί μονομερώς την υποψηφιότητα του Ασίφ Αλί Ζαρνταρί για την προεδρία και το έτερο μεγάλο κόμμα του συνασπισμού PML-N με επικεφαλής το Ναουάζ Σαρίφ να απειλεί να αποσυρθεί από το συνασπισμό.

Τέλος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Μπους επικοινώνησε και με τον πρωθυπουργό Γουσάφ Ραζά Γκιλανί, και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων και την ισχυρή δέσμευσή του για τη συνέχιση του έργου και των δυο κυβερνήσεων κατά τον εξτρεμιστών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΜΥΡΝΗ.-- Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε χτες νωρίς το βράδυ, στην παραλιακή πόλη Ιζμίρ (Σμύρνη), η οποία προκάλεσε 16 τραυματίες, κυρίως αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες, ούτε φάνηκαν να στρέφουν τις υποψίες τους προς κάποια συγκεκριμένη οργάνωση, καθώς τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν αποδοθεί και στο ΡΚΚ, και σε εκτός νόμου αριστερές οργανώσεις αλλά και σε ισλαμιστές εξτρεμιστές.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Σαφείς» ομοιότητες ανάμεσα στην περίπτωση απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και εκείνη της Ν. Οσετίας διαπίστωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς που πρόσθεσε πως η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου απ' τις ΗΠΑ και ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ «αποσταθεροποίησε και άλλα μέρη του κόσμου».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Ροντόλφ Αντάντα, επικεφαλής κυανοκράνων ΟΗΕ και Αφρικανικής Ενωσης στο Χαρτούμ του δυτικού Σουδάν, προσπάθησε χτες να υποβαθμίσει τη δήλωση του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, πως θα απελάσει την αποστολή εάν τεθεί σε εφαρμογή παραπομπή του Προέδρου για γενοκτονία απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ.

ΑΚΡΑ.-- «Λιγοστεύει ο χρόνος» μέχρι τη διαπραγμάτευση μίας συμφωνίας (ως το 2009) για την αντιμετώπιση του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χτες ο Πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Γκάνας Τζον Καφουόρ, κηρύσσοντας έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα που ξεκίνησε στην πρωτεύουσα Ακρα.

ΑΛΟΦΙ.-- Την αποπομπή από το 16μελές περιφερειακό φόρουμ Νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού αντιμετωπίζει η στρατιωτική κυβέρνηση των Νησιών Φίτζι, εάν έως το τέλος του χρόνου δεν έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών ως το Μάρτη του 2009, ανακοίνωσαν χτες οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών-μελών.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού συστήματος και του στρατού δήλωσε χτες ο υπουργός Αμυνας του Μαυροβουνίου Μπόρο Βούτσινιτς, με στόχο, όπως είπε, την προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας...

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η Μεξικανική εταιρεία παραγωγής τσιμέντου «Cemex» άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ζητήσει διεθνή επιδιαιτησία για την επίλυση της διένεξής της με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, όπου η θυγατρική της απαλλοτριώθηκε και υπό την προστασία της Εθνοφρουράς και των εργαζομένων στο πλαίσιο της εκστρατείας εθνικοποίησης της βιομηχανίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Για διάστημα 15 ετών θα κρατούν οι αμερικανικές αρχές τα στοιχεία όσων εισέρχονται στη χώρα, ακόμα και των Αμερικανών πολιτών, αναφέρει δημοσίευμα της «Washington Post».

ΙΣΡΑΗΛ
Η Λίβνι πιθανότερη διάδοχος του Ολμέρτ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η νυν υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι φέρεται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να είναι η επικρατέστερη αντικαταστάτρια του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, διά μέσου της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Η Λίβνι προηγείται στις προτιμήσεις των μελών του «Καντίμα».

Οπως η ίδια δήλωνε, χτες, εφόσον καταλάβει την πρωθυπουργία είναι αποφασισμένη να εργαστεί για τη διατήρηση της κυβέρνησης συνασπισμού αλλά και για την ενίσχυσή της και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και αν πρόκειται για το ακροδεξιό «Λικούντ» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από όπου προέρχεται και η ίδια. Η Λίβνι υποστήριξε ότι «πλέον δεν υπάρχει αριστερά και δεξιά» και επανέλαβε ότι στόχος της όποιας κυβέρνησης ηγηθεί θα είναι η επίτευξη συμφωνίας ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, προφανέστατα με τους ισραηλινούς «όρους».

«Μας βολεύει ο Αχμαντινετζάντ»

«Δώρο» προς την ισραηλινή ηγεσία χαρακτήρισε ο πρώην αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ) την ανάδειξη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Προεδρία του Ιράν. Ο Εφραίμ Χαλεβί, μιλώντας στον, χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ, αραβόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλ Χούρα», υποστήριξε ότι μόνο «αν η Μοσάντ είχε επιλέξει τον Ιρανό Πρόεδρο, θα ήταν τόσο επιτυχημένη η επιλογή για τα ισραηλινά συμφέροντα. Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ καθιστούν εξαιρετικά εύκολη την ισραηλινή προσπάθεια να αποδείξει ότι η ιρανική ηγεσία αποτελεί απειλή για το Ισραήλ και όλο τον κόσμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ