ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
Στη μνήμη του Ηλία Κατσούλη

Λόγω του αιφνίδιου θανάτου του στιχουργού Ηλία Κατσούλη, η προγραμματισμένη για χτες συναυλία του Παντελή Θαλασσινού και της Γιώτας Νέγκα στην Τήνο αναβλήθηκε για την Τρίτη 26 Αυγούστου και θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του

Ο στιχουργός και φιλόλογος Ηλίας Κατσούλης υπήρξε επί σειρά ετών στενός συνεργάτης και φίλος του Παντελή Θαλασσινού και υπέγραψε τους στίχους σε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Δικοί του είναι οι στίχοι σε κάποια από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που ερμήνευσε αλλά και μελοποίησε ο Παντελής Θαλασσινός, όπως «Τα σμυρναίικα τραγούδια», «Καράβια χιώτικα», «Εισιτήριο στην τσέπη σου», «Κράτα για το τέλος», «Πόνος άπονος» και πολλά άλλα.

Ο Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νέγκα αφιερώνουν τη συναυλία τους που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Λουτρά στην Τήνο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Εξωμβούργου «Τήνος 2008», στη μνήμη του αξιόλογου στιχουργού, συνεργάτη και φίλου τους. Τη βραδιά θα προλογίσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θέμης Ροδαμίτης.

Μαζί με τον Παντελή Θαλασσινό και τη Γιώτα Νέγκα, οι μουσικοί: Σταύρος Αλεξόπουλος (τύμπανα - κρουστά), Δημήτρης Γκίνης (ακορντεόν), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο), Μαρκέλος Πούπαλος (ούτι - λαούτο - κιθάρα), Σταμάτης Πούπαλος (βιολί), Μανώλης Στάθης (μπουζούκι - σάζι- τζουράς).


Μουσική και θέατρο παντού
Δημήτρης Μπάσης
Δημήτρης Μπάσης
  • Σήμερα, ο Δημήτρης Μπάσης παρουσιάζει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες γνωστών ερμηνευτών, καθώς και αγαπημένα τραγούδια της δισκογραφίας του. Μαζί του η Ηρώ Σαΐα.
  • Εγκαινιάζεται, σήμερα (8.30μ.μ.), στον εκθεσιακό χώρο του Φώτη και της Μέλπως Κρεμμύδα στο Κρεμμύδι Κεφαλονιάς, έκθεση έργων του Κωστή Γεωργίου. Η παρουσίαση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις σε περιοχές του νησιού, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη με σολίστ τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Βασίλη Γισδάκη.
  • Αύριο η «Θεατρική διαδρομή» παρουσιάζει την κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου - Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος», στο Αθλητικό και πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης. Σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Παύλος Ορκόπουλος, Κατερίνα Μάντζιου, κ.ά.
  • Τους «Πέρσες» του Αισχύλου παρουσιάζει, αύριο, το «Θεσσαλικό Θέατρο», στο Βόλο στο «Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο». Παίζουν: Σοφοκλής Πέππας, Εύα Κοταμανίδου, Φανή Γέμτου, Ελισάβετ Μουτάφη, Τατιάνα Παπαμόσχου, κ.ά.
  • Τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, στην ιστορική σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν, παρουσιάζει, τη Δευτέρα, το «Θέατρο Τέχνης», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού, στο Θέατρο βράχων «Μ. Μερκούρη». Παίζουν: Νίκος Μπουσδούκος, Γιάννης Δεγαΐτης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κώστας Βελέντζας, Γιάννης Καρατζογιάννης κ.ά.
  • Την Τρίτη παρουσιάζεται το «Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγόρη Ξενόπουλου, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στον Υμηττό και την Τετάρτη στο θέατρο Πέτρας. Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος. Με τους: Σπύρο Παπαδόπουλο, Χάρη Σώζο, Χριστίνα Αλεξανιάν, κ.ά.
  • Το Φεστιβάλ Παπάγου ανοίγει αυλαία, την Τρίτη, με ένα «καλοκαιρινό πάλκο», με την «Ονειρική κομπανία» και τον Γιώργο Βεντουζά. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Του Κουτρούλη ο γάμος»
    «Του Κουτρούλη ο γάμος»
    Συνεχίζεται το 2ο Αθηναϊκό Φεστιβάλ στο Αττικό Αλσος με την κωμωδία του Μολιέρου «Ενας αριστοκράτης κερατάς» τη Δευτέρα, με το μιούζικαλ «Blood Brothers» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου - Θέσπις την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη τη σκυτάλη παίρνουν οι «Φοίνισσες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Με δύο θεατρικές παραστάσεις, η μία εκ των οποίων απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, συνεχίζεται αυτή τη βδομάδα το πολιτιστικό ταξίδι της Νομαρχίας Πειραιά. Σήμερα, στο Λύκειο του Πόρου η παιδική σκηνή του θεάτρου «Αργώ» θα παρουσιάσει για τους μικρούς θεατρόφιλους το έργο «Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Λόρκα. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Στέφανου Νταλάση. Παίζουν: Καταβέλη Φανή, Δρογγίτη Στέλλα, Ζαχαρόπουλος Παναγιώτης, Γουντικιάν Ασαντούρ, Συνδούκας Τάκης, Τσιρώνης Αποστόλης, Κοτάνογλου Φώτης

Αύριο, στις Σπέτσες, στο υπαίθριο θέατρο της Αναργυρείου Κοργιαλενείου Σχολής του νησιού, το θέατρο «Αλκυονίς» θα παρουσιάσει την κωμωδία του Μολιέρου, ο «Φιλάργυρος». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Μεσσάλας και τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Γιώργος Μεσσάλας, Ντένη Θεμελή, Βαρβάρα Κυρίτση, Μαρία Διακουμάκου, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος κ.ά.


μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η Ελένη Γερασιμίδου παρουσιάζει τη Δευτέρα, στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πετρούπολης, τις κωμωδίες «Πρώτη νύχτα γάμου», «Ντοτόρος» και «Τα πιστρόφια της νύφης», του Ζακυνθινού συγγραφέα Νίκου Γουσέτη, με γενικό τίτλο «Ζακυνθινές ομιλίες».

Οι Ζακυνθινές ομιλίες είναι θεατρικό είδος που εμφανίζεται το 17ο αιώνα. Αναπτύσσεται παράλληλα με το λόγιο θέατρο και παρουσιάζεται σε υπαίθριες παραστάσεις στο νησί «για ξεφάντωμα των φίλων» και μέχρι σήμερα αποτελεί προσφιλέστατη διασκέδαση των ανθρώπων του μόχθου. Στην παράσταση διατηρούνται τα βασικά χαρακτηριστικά του παραδοσιακού αυτού είδους, τιμώντας έτσι ένα αξιόλογο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ελένη Γερασιμίδου. Σκηνικά: Ντίνος Παρηγόρης. Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Χορογραφίες: Σίμων Πάτροκλος. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου, Δημήτρης Προδρόμου, Αδριανή Τουντοπούλου. Με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.


μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Πέτρος Γαϊτάνος παρουσιάζει και αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα μία σειρά συναυλιών, με αγαπημένα έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια. Αύριο, ο Πέτρος Γαϊτάνος εμφανίζεται στο ανοιχτό θέατρο του λόφου Μαυροβουνίου στη Σκύδρα Πέλλας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Σκύδρας. Σε ένα πρόγραμμα με επιλογές από τους μεγάλους Ελληνες συνθέτες του αιώνα που μας πέρασε, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες της προσωπικής του δισκογραφίας. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ερμηνεύει τραγούδια των: Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Σταμάτη Σπανουδάκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοΐζου, Διονύση Σαββόπουλου, Μίμη Πλέσσα, κ.ά. Η συναυλία εξελίσσεται σε γλέντι με καλά λαϊκά τραγούδια των Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Καλδάρα, Νικολόπουλου, Βαμβακάρη κ.ά, ενώ το τρίτο μέρος αποτελείται από επιλεγμένα και πολύ αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια.


ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ηχος και εικόνα, μουσική, χορός, θέατρο, κινηματογράφος, η συνένωση της τέχνης με την ομορφιά του τοπίου οδηγούν στη διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ «Ηχος και Εικόνα», στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά της Σαντορίνης. Την Τρίτη 26 Αυγούστου, στις 21.00, ο Νίκος Ξυδάκης παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Στην αρχή των τραγουδιών». Με τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς στην απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και σπαράγματα της ποίησης σε μορφή πρόζας καθώς και στίχους του Ευριπίδη, Διονύση Καψάλη και Κώστα Καρυωτάκη. Ενας ερωτικός λόγος από τη Σαπφώ στις μέρες μας, καθώς και συνθέσεις και τραγούδια συγγενικά αυτής της μυθολογίας.

Μαζί του η Νάνα Μπινοπούλου. Συνοδεύονται από ένα τρίο με τον Δημήτρη Μπουζάνη στο πιάνο, τον Μαρίνο Γαλατσινό στα πνευστά (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο) και τον Γιάννη Τουλή στο βιολοντσέλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ