ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι ... «περίεργες» προτεραιότητες του ΥΠΠΟ

Η ...«άμεση» επιχορήγηση για την ολοκλήρωση της εφαρμογής της μουσειολογικής μελέτης του Μουσείου Ηρακλείου, χρήματα τα οποία είχε υποσχεθεί τον περασμένο Ιούνη ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, φαίνεται πως ακόμη αναμένονται, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 15/8, με αφορμή την απομάκρυνση της διευθύντριας του Μουσείου.

«Είναι απορίας άξιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο της Διευθύντριας του Μουσείου όσο και της τοπικής κοινωνίας, δεν ανταποκρίνεται προσφέροντας τα απαιτούμενα κονδύλια και το προσωπικό για να αποπερατωθεί ένα έργο που καρκινοβατεί, όχι με ευθύνη των εργαζομένων σε αυτό. Ακόμη και η προ τριμήνου εξαγγελία του κ. Υπουργού από το Ηράκλειο για άμεση χορήγηση συμπληρωματικής πίστωσης από το Γ΄ ΚΠΣ δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί».

Ο ΣΕΑ χαρακτηρίζει την απόφαση απομάκρυνσης της διευθύντριας (σ.σ. κατά της απόφασης τάχθηκε το σύνολο του προσωπικού του μουσείου) ως «αιφνίδια και αναιτιολόγητη» και «διερωτάται» γιατί «δεν επεδείχθη η ίδια σπουδή για την από πολλών μηνών δυσλειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την προστασία των μνημείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη». Προσθέτει ότι η απομάκρυνση «δεν υλοποιήθηκε με τη θεσμοθετημένη διαδικασία των κρίσεων προϊσταμένων υπηρεσιακών μονάδων μέσω του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού περί "εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή ιεραρχία του ΥΠΠΟ"».

«Προκαλεί έκπληξη η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να αφήσει ακέφαλο ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μουσεία της χώρας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το γιγάντιο έργο της επανέκθεσής του, για το οποίο το σύνολο του μόνιμου και επί συμβάσει προσωπικού του Μουσείου δουλεύει με αυταπάρνηση, έχοντας ήδη επιτελέσει σημαντικό τμήμα του έργου με ολιγάριθμο συγκριτικά με το μέγεθος του έργου προσωπικό, με ελλιπή υποδομή και με μεγάλη πίεση χρόνου, με την αγαστή συνεργασία και επιστημονική καθοδήγηση της Διευθύντριας» σημειώνει ο ΣΕΑ.

Να θυμίσουμε ότι τα προβλήματα του Μουσείου Ηρακλείου οξύνθηκαν μετά το διαχωρισμό του από τη «μητρική» Εφορεία αρχαιοτήτων (σ.σ. όπως προέβλεπε ο Οργανισμός του ΥΠΠΟ επί ΠΑΣΟΚ και για άλλα μεγάλα μουσεία), σαν ένα πρώτο βήμα στην προοπτική ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των μουσείων με άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Δίνουν ψυχή στα ... άψυχα

Οι «θορυβώδεις» ...«Stomp», το συγκρότημα που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε για την ευρηματικότητα, τη ζωντάνια, τη «μαγική» του δύναμη να δίνει ζωή σε άψυχα αντικείμενα και να συναρπάζει, επανέρχονται δριμύτεροι στην Ελλάδα για πέντε παραστάσεις (2-6 του Σεπτέμβρη) στο θέατρο Λυκαβηττού.

Το πρόγραμμα που παρουσιάζουν είναι ένας συνδυασμός κρουστών, ρυθμικής κίνησης και οπτικής κωμωδίας, μια ιδιαίτερα ευφάνταστη επινόηση στο χώρο των μουσικών τεχνών. Καταργώντας το διαχωρισμό υψηλής και λαϊκής τέχνης, χρησιμοποιούν παλιά, άχρηστα αντικείμενα οικιακής ή βιομηχανικής χρήσης, τα οποία θέτουν στην υπηρεσία μιας ιδιότυπης θεατρικής λογικής. Τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπίρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα, και παλιοσίδερα, ακόμα και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς γίνονται αυτοσχέδια όργανα μουσικής στα χέρια των μελών του γκρουπ.

Αξιοποιώντας την ιδιότητα κάθε σώματος να παράγει ήχους, μεταμορφώνουν κάθε ασήμαντο, παραμελημένο, παρεξηγημένο αντικείμενο σε πηγή εκρηκτικού, ασταμάτητου και μεταδοτικού ρυθμού. Το θέαμα των «Stomp» είναι ένα σχόλιο για τη σύγχρονη κοινωνία, που όπως και η παράστασή τους είναι φτιαγμένη από τα πιο ευτελή υλικά. Τα μέλη της ομάδας είναι ταυτόχρονα ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές, που μέσα από την εναρμονισμένη συνύπαρξή τους στη σκηνή καταφέρνουν να δημιουργούν ένα ιδιαίτερο οπτικοακουστικό θέαμα.

Το 1994 απέσπασαν βραβείο Λόρενς Ολίβιε για την «καλύτερη ψυχαγωγική παράσταση», βραβείο «καλύτερης χορογραφίας σε σόου West end», βραβείο ΟΒΙΕ για off Broadway σόου και το νεοϋορκέζικο βραβείο για την «περισσότερο αυθεντική θεατρική εμπειρία».

Εννέα Μούσες και άλλες κόρες

Φόντο την Καλντέρα και το μαγευτικό τοπίο της Σαντορίνης έχουν τα γλυπτά του γλύπτη Χρήστου Μέλλιου, ο οποίος παρουσιάζει τη νέα σειρά έργων του, στους εξωτερικούς χώρους της «THE TSITOURAS COLLECTION» στο Φηροστεφάνι Σαντορίνης. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 29 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 31 του Οκτώβρη. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-13.00 και 18.00-22.00.

Τα γλυπτά του Χρήστου Μέλλιου, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, λούζονται στο φως της Σαντορίνης, αναπτύσσουν μια σιωπηλή συνομιλία με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. «Αντλώντας τη θεματολογία του, από το διαχρονικό πεδίο της Αρχαίας Ελληνικής Πραγματείας και της Ελληνικής Μυθολογίας», γράφει στο κείμενό της για το έργο του γλύπτη η κριτικός Τέχνης Ιρις Κρητικού, «ο Χρήστος Μέλλιος συνδιαλέγεται με την Ελένη και την Ανδρομάχη, με την Ιοκάστη, την Αντιγόνη, με την Περσεφόνη και την Ιφιγένεια. Με τις εννέα Μούσες και τον κόσμο των τεχνών που οι ίδιες όρισαν, τραγουδώντας - κατά τον Ησίοδο - στους γάμους του Κάδμου και της Αρμονίας στη Θήβα, τη σημασία της Ομορφιάς για τον κόσμο. Ανάμεσά τους γεννώνται άγνωστες κόρες, κορίτσια της Ανοιξης και γυναίκες ώριμες, θυγατέρες του Ουρανού και της Γης που ελκύουν την καταγωγή τους από την απαρχή του κόσμου και τελούν στην αναζήτηση μιας αέναης αναγέννησης».

Ο Χρήστος Μέλλιος έχει κερδίσει δύο βραβεία σε διαγωνισμούς μνημείων και ανέλαβε την εκτέλεσή τους (Γ΄ Νεκροταφείο, Μνημείο Εθνικής Αντίστασης και κεντρική πλατεία Ν. Φιλαδέλφειας, Μνημείο Μικρασιατών).

«Αισχύλεια» πολιτισμού

Σταύρος Λάντσιας, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Ντέιβιντ Λιντς
Σταύρος Λάντσιας, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Ντέιβιντ Λιντς
Τον τριακοστό τρίτο χρόνο της πορείας του διανύει το φεστιβάλ «Αισχύλεια 2008», που φέτος ανοίγει τις πύλες του στις 31/8 στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην παραλία της Ελευσίνας. Μέχρι τις 12/10 θα φιλοξενήσει εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις αρχαίου και αναγεννησιακού θεάτρου, συναυλίες, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα τη σκηνογραφία και ενδυματολογία στο αρχαίο ελληνικό δράμα, καθώς και - για δεύτερη συνεχή χρονιά - τριήμερο προβολών οικολογικών ντοκιμαντέρ.

Η αυλαία για τις θεατρικές βραδιές ανοίγει στις 31/8 με την παράσταση «Βάτρα-Χ» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και ακολουθούν - πάλι από την εθνική μας σκηνή - οι Οιδίποδες (Οιδίπους Τύραννος, επί Κολωνώ) του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη (7/9). Από τις θεατρικές βραδιές αναφέρουμε ακόμη: 8/9: Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με την κωμωδία του Γκολντόνι «Η Λοκαντιέρα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και στις 10/9, το Θέατρο Δωματίου και η Αντζελα Μπρούσκου φέρνουν τον Αισχύλο στη γενέτειρά του με την τραγωδία «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου.

H εναρκτήρια σάλπιγγα των μουσικών εκδηλώσεων θα ηχήσει την 1/9 με την ομάδα κρουστών «Ηχοδράση» του Νίκου Τουλιάτου. Από τις μουσικές βραδιές που ακολουθούν σημειώνουμε: 5/9: «Χαΐνηδες». 11/9: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. 15/9: Διονύσης Σαββόπουλος, Θανάσης Παπακωνσταντίνου. 20/9: «Human Touch» με τους: Σταύρο Λάντσια, Ντέιβιντ Λιντς και Γιώτη Κιουρτσόγλου. Στις εικαστικές προτάσεις σημειώνουμε το ταξίδι ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα του Μάριου Σπηλιόπουλου, τις τέμνουσες διαδρομές της Καλλιόπης Λεμού και τις εικόνες που χτίζονται με την τεχνική μαεστρία του Μπιλ Βιόλα.

Με αγάπη για το θέατρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Α΄ περίοδος του 1ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων της Αττικής στον Ταύρο. Οι παραστάσεις φιλοξενήθηκαν στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Μασκώτ».

Το 1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων της Αττικής συνεχίζεται με τη Β΄ περίοδο και με το εξής πρόγραμμα:

26-28/08: Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ταύρου «Εν Δράσει», «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του J. Kesselring(μετάφραση Π. Μάτεσις).

06/09: Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορυδαλλού, «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

07/09: Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Αγ. Ιωάννη Ρέντη, «Ρένδια Λέξις» - «Μιας πεντάρας νιάτα» των Α. Γιαλαμά - Κ. Πρετεντέρη.

08/09: Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορυδαλλού, «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ιονέσκο.

10/09: Θεατρική Ομάδα Δήμου Αιγάλεω «Πράξις», «Καρδιά από σαντιγί με άρωμα κανέλας».

Ολες οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ» (Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 2, Ταύρος). Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Aκροάσεις στο ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα χρειαστεί νέους επαγγελματίες ηθοποιούς κάτω των 35 ετών για συγκεκριμένους ρόλους σε έργα, που θα σκηνοθετήσουν ο Ανδρέας Βουτσινάς και ο Θέμης Μουμουλίδης.

Οι συναντήσεις - ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 26/8, στις 2.00 μ.μ. στην αίθουσα δοκιμών της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2 - 7ος όροφος, Θεσσαλονίκη). Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο Γραφείο Παραγωγής του ΚΘΒΕ (Μαντώ Πλόσκα). Τηλ.: 2310.266039 και 2310.270398.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ