Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι ... «περίεργες» προτεραιότητες του ΥΠΠΟ

Η ...«άμεση» επιχορήγηση για την ολοκλήρωση της εφαρμογής της μουσειολογικής μελέτης του Μουσείου Ηρακλείου, χρήματα τα οποία είχε υποσχεθεί τον περασμένο Ιούνη ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, φαίνεται πως ακόμη αναμένονται, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 15/8, με αφορμή την απομάκρυνση της διευθύντριας του Μουσείου.

«Είναι απορίας άξιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο της Διευθύντριας του Μουσείου όσο και της τοπικής κοινωνίας, δεν ανταποκρίνεται προσφέροντας τα απαιτούμενα κονδύλια και το προσωπικό για να αποπερατωθεί ένα έργο που καρκινοβατεί, όχι με ευθύνη των εργαζομένων σε αυτό. Ακόμη και η προ τριμήνου εξαγγελία του κ. Υπουργού από το Ηράκλειο για άμεση χορήγηση συμπληρωματικής πίστωσης από το Γ΄ ΚΠΣ δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί».

Ο ΣΕΑ χαρακτηρίζει την απόφαση απομάκρυνσης της διευθύντριας (σ.σ. κατά της απόφασης τάχθηκε το σύνολο του προσωπικού του μουσείου) ως «αιφνίδια και αναιτιολόγητη» και «διερωτάται» γιατί «δεν επεδείχθη η ίδια σπουδή για την από πολλών μηνών δυσλειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την προστασία των μνημείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη». Προσθέτει ότι η απομάκρυνση «δεν υλοποιήθηκε με τη θεσμοθετημένη διαδικασία των κρίσεων προϊσταμένων υπηρεσιακών μονάδων μέσω του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού περί "εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή ιεραρχία του ΥΠΠΟ"».

«Προκαλεί έκπληξη η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να αφήσει ακέφαλο ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μουσεία της χώρας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το γιγάντιο έργο της επανέκθεσής του, για το οποίο το σύνολο του μόνιμου και επί συμβάσει προσωπικού του Μουσείου δουλεύει με αυταπάρνηση, έχοντας ήδη επιτελέσει σημαντικό τμήμα του έργου με ολιγάριθμο συγκριτικά με το μέγεθος του έργου προσωπικό, με ελλιπή υποδομή και με μεγάλη πίεση χρόνου, με την αγαστή συνεργασία και επιστημονική καθοδήγηση της Διευθύντριας» σημειώνει ο ΣΕΑ.

Να θυμίσουμε ότι τα προβλήματα του Μουσείου Ηρακλείου οξύνθηκαν μετά το διαχωρισμό του από τη «μητρική» Εφορεία αρχαιοτήτων (σ.σ. όπως προέβλεπε ο Οργανισμός του ΥΠΠΟ επί ΠΑΣΟΚ και για άλλα μεγάλα μουσεία), σαν ένα πρώτο βήμα στην προοπτική ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των μουσείων με άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονίζουν τη δράση τους απέναντι στη μετατροπή 5 μουσείων σε ΝΠΔΔ(2023-02-01 00:00:00.0)
«Ταπί»... το ΤΑΠΑ(2013-07-05 00:00:00.0)
Απολύσεις και εργασιακός μεσαίωνας(2010-03-27 00:00:00.0)
Ούτε η ...«ευελιξία» το σώζει(2009-09-11 00:00:00.0)
Επιμένει στην εμπορευματοποίηση(2005-05-20 00:00:00.0)
Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν το ΥΠΠΟ(1996-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ