ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Από εκδηλώσεις πάει καλά...

Η φετινή αφίσα
Η φετινή αφίσα

Τελικά επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) για «κατακρεούργηση» των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το φετινό, 31ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, με 19 ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα της μυθοπλασίας έναντι 32 πέρυσι.

Το θέμα δεν είναι τόσο αριθμητικό, ούτε καν άπτεται της κριτικής/ αισθητικής άποψης. Το θέμα είναι ότι η έτσι κι αλλιώς «θαμμένη» ελληνική μικρού μήκους ταινία «θάβεται» ακόμη περισσότερο, αφού, όπως σημείωνε και η ΕΕΣ, αυτή η μείωση «στερεί από πάρα πολλούς συναδέλφους το δικαίωμα συμμετοχής στα Ετήσια Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας και, παράλληλα, συρρικνώνει και αποδυναμώνει τη δημόσια εικόνα του τόσο σημαντικού θεσμού όπως το Φεστιβάλ της Δράμας». Ο «Ρ» έχει θέσει κατ' επανάληψη το ζήτημα της μη πρόσβασης της ταινίας στον φυσικό της αποδέκτη: Το κοινό. Από τη στιγμή που δεν έχει λυθεί αυτή η βασική παράμετρος της τέχνης εν γένει - πολύ περισσότερο του κινηματογράφου που είναι κατ' εξοχήν μαζικό μέσο - κάθε φεστιβάλ, φυσικά και της Δράμας, οφείλει να «λύνει» όσο μπορεί αυτό το πρόβλημα προς όφελος των δημιουργών.

Το Φεστιβάλ (15-20/9), από την άλλη, ανακοινώνει συνολική συμμετοχή σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα, 33 ελληνικών ταινιών, 25 στο διαγωνιστικό «digi 2008» (ψηφιακές ταινίες) και 20 στο πληροφοριακό τμήμα. Στο Διεθνές τμήμα θα προβληθούν 65 ταινίες (εκ των οποίων τρεις ελληνικές και μία κυπριακή) από 46 χώρες. Μπορεί δε να θεωρεί ότι «η φετινή διοργάνωση αγκαλιάζει τις νέες τάσεις στην ελληνική, αλλά και διεθνή κινηματογραφία, ενώ παράλληλα επιχειρεί να παρουσιάσει τους κοινωνικοπολιτικούς και αισθητικούς πυλώνες της σύγχρονης κινηματογραφίας», ωστόσο οι Ελληνες «μικρομηκάδες» ...«βράζουν».

Κατά τ' άλλα, η φετινή διοργάνωση θα τιμήσει τη μνήμη του Βαγγέλη Δημητρίου με προβολή αποσπασμάτων από ταινίες του και τον Χρήστο Βακαλόπουλο με προβολή του ντοκιμαντέρ «Play it again, Χρήστο», σε σκηνοθεσία και σενάριο του Σταύρου Καπλανίδη. Το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης θα διοργανώσει έκθεση σύγχρονης τέχνης, ενώ στην έναρξη θα προβληθεί και η ταινία παραγωγής του, «Τα χαράπια του Βώλακα». Οργανώνεται επίσης μεγάλο αφιέρωμα στον Ιρλανδικό Κινηματογράφο.

Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν και βραβευμένες ταινίες του 2ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και αναπηρία, ετοιμάζονται «στρογγυλά τραπέζια» όπως αυτό με θέμα «Δημόσια τηλεόραση και μικρού μήκους ταινία. Προοπτικές Συμπαραγωγής», σεμινάρια, εκθέσεις κ.ά.

Εκδηλώσεις μνήμης στη Ζάτουνα

Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης Θεοδωράκης
Την 21 Αυγούστου 1968 ο Μίκης Θεοδωράκης εξορίστηκε στη Ζάτουνα Αρκαδίας. Εκεί συνέθεσε και τον κύκλο τραγουδιών «Αρκαδία Ι». Τoέργο ερμήνευσε ο Πέτρος Πανδής στο φορτισμένο με έντονη συγκίνηση προαύλιο χώρο του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα, στις21 Αυγούστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την εξορία του δημιουργού τους.

Τα τραγούδια αυτά είχαν γραφεί με σκοπό την πρόκληση του ενδιαφέροντος της Ευρώπης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Επειδή στο μεταξύ κατέρρευσε η δικτατορία, ποτέ δεν είχαν παρουσιαστεί σε ελληνικό έδαφος. Τραγουδήθηκαν για πρώτη φορά τώρα στην Ελλάδα. Στη Ζάτουνα, στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν.

Στην επετειακή εκδήλωση της 21ης Αυγούστου παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας Βλαντιμίρ Ζατσέπιν και ο πρέσβης της Κούβας Hermis Herrera Hernandez, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη των κυβερνήσεων και των λαών που εκπροσωπούν, για το έργο του Μίκη.

Στις 23 Αυγούστου στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αναστασία Μουτσάτσου. Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίζονται στις 29 Αυγούστου με την παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και την προβολή βίντεο ντοκουμέντων του Γιώργου Λογοθέτη υπό τον τίτλο «Πνευματικό Εμβατήριο» και θα ολοκληρωθούν στις 30 Αυγούστου «Με το Λύχνο του Αστρου», σύνθεση μουσικών έργων σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη (τραγούδι Σπύρος Σακκάς, πιάνο Γιώργος Κουρουπός, απαγγελία Ιουλίτα Ηλιοπούλου) ως αποχαιρετισμός στο καλοκαίρι μετά τη διεθνή περιοδεία που προηγήθηκε σε σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις.

Παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις, εκτίθεται στο χώρο του Μουσείου έκθεση ζωγραφικής του Νικόλα Κληρονόμου. Ενα εικαστικό ημερολόγιο ελεύθερα εκφρασμένο με μεικτές τεχνικές της ζωγραφικής τέχνης, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και βιώματα του μεγάλου μουσουργού και διανοούμενου, από τη γέννησή του έως και τα 18 του χρόνια.

Πρωταγωνιστής ... το φλαμένκο

Ο διάσημος χορευτής Χοακίν Κορτές έρχεται για μια μοναδική παράσταση την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008, στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης. Ενα εξαιρετικό «one man show» με τη συνοδεία 10μελούς ορχήστρας και τη συμμετοχή ταλαντούχων Ισπανών τραγουδιστών. Η παράσταση «Mi Soledad» είναι ένα διαφορετικό show, όπου η μουσική και το τραγούδι φλαμένκο έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο 38χρονος Χοακίν Κορτές δε φοβάται τη μείξη διαφορετικών στιλ και για άλλη μια φορά παίρνει ρίσκα από διάφορες πηγές, ώστε να δημιουργήσει κάτι καινούριο και διαφορετικό. Την αυθεντική μουσική της παράστασης «Mi Soledad» έχουν συνθέσει ο Joaquin Cortes, ο Jose Carbonell και ο Antonio Carbonell και είναι μία μείξη διαφορετικών μουσικών ρυθμών: τζαζ, κουβανέζικη μουσική, κλασική μουσική και ας μην ξεχνάμε τον μεγάλο σταρ: το φλαμένκο. Οι στίχοι είναι του Antonio Carbonell και του Arturo Jose Carbonell.

Ο Χοακίν Κορτές γεννήθηκε το 1969 στην Κόρδοβα από οικογένεια Τσιγγάνων, μετακόμισε στη Μαδρίτη και σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε σπουδές χορού. Εγινε δεκτός στο Εθνικό Ισπανικό Μπαλέτο σε ηλικία 15 ετών και σύντομα προωθήθηκε ως σόλο καλλιτέχνης. Αφού εγκατέλειψε το Εθνικό Μπαλέτο, συμμετείχε σε διάφορα shows δίπλα σε εξαιρετικές προσωπικότητες, όπως η Maya Plisetskaya, η Silvie Guillem και ο Peter Schauffuss. Το 1992, μετά από μια παράσταση στο Θέατρο Champs Elyses στο Παρίσι, έφτιαξε τη δική του εταιρεία: Μπαλέτο Φλαμένκο Joaquin Cortes, ενώ ίδρυσε στην Ισπανία το Ιδρυμα Gitana Joaqun Corts για την προώθηση και την ανάπτυξη της τσιγγάνικης κουλτούρας και τέχνης.

Μουσικό ταξίδι

Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ελλη Πασπαλά
Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ελλη Πασπαλά
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος ταξιδεύουν την παράστασή τους με τίτλο «Η ορχήστρα του δρόμου», σε επιλεγμένους χώρους ανά την Ελλάδα. Μαζί τους στην ερμηνεία των τραγουδιών η Ελλη Πασπαλά. Συμμετέχουν η Γεωργία Νταγάκη και ο «Κήπος με τις τρομπέτες» του Φώντα Τζανίνη. Αύριο, η «Ορχήστρα του Δρόμου» εμφανίζεται στο Θέατρο Κάστρου, στη Μυτιλήνη.

Σημαντικό μέρος της παράστασης θα αφιερωθεί στις μουσικές που έχουν γράψει οι δύο συνθέτες για τον κινηματογράφο - άλλωστε η Ευανθία Ρεμπούτσικα κατέκτησε μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις, καθώς η μουσική της για την ταινία «Πατέρας και γιος» απέσπασε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μουσικής, το 2006, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Soundtrack, ενώ ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος κατέκτησε για δεύτερη φορά το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας «URANYA» του Κώστα Καπάκα.

Υποβολή υποψηφιοτήτων

Παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη 2η διοργάνωση του Βραβείου Θεατρικής Μετάφρασης «ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ» ανακοινώνει το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ).

Οι ενδιαφερόμενοι (θίασοι, μεταφραστές και εκδοτικοί οίκοι) μπορούν να αποστείλουν τις μεταφράσεις τους (πλην αρχαίου δράματος) που παρουσιάστηκαν (ή πρόκειται να παρουσιαστούν) για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή την περίοδο Οκτώβρης 2007 - Σεπτέμβρης 2008, σε 5 (πέντε) δακτυλογραφημένα (ή σε μορφή βιβλίου) αντίτυπα και πέντε (5) αντίτυπα στην πρωτογενή γλώσσα του έργου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ: Λυκαβηττού 2 και Ακαδημίας - Τ.Κ. 10671 - Αθήνα), μέχρι τις 26 του Σεπτέμβρη 2008.

Την επιλογή και την πρόκριση των μεταφράσεων θα πραγματοποιήσει ειδική επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή Θεατρολογίας του ΑΠΘ Σάββα Πατσαλίδη και μέλη: Ξένια Καλογεροπούλου, Μαρία Ευσταθιάδη, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη και Βίκτωρα Αρδίττη. Το βραβείο μετάφρασης ανέρχεται στο ποσό των 3.000 ευρώ. Πληροφορίες: Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας: 2552028280, 6977549975. Τηλ. επικοινωνίας στην Αθήνα: 210.6823050. ΕΚΕΜΕΛ: τηλ. 210.3639520, 210.3639525.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ