Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδηλώσεις μνήμης στη Ζάτουνα

Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης Θεοδωράκης
Την 21 Αυγούστου 1968 ο Μίκης Θεοδωράκης εξορίστηκε στη Ζάτουνα Αρκαδίας. Εκεί συνέθεσε και τον κύκλο τραγουδιών «Αρκαδία Ι». Τoέργο ερμήνευσε ο Πέτρος Πανδής στο φορτισμένο με έντονη συγκίνηση προαύλιο χώρο του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα, στις21 Αυγούστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την εξορία του δημιουργού τους.

Τα τραγούδια αυτά είχαν γραφεί με σκοπό την πρόκληση του ενδιαφέροντος της Ευρώπης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Επειδή στο μεταξύ κατέρρευσε η δικτατορία, ποτέ δεν είχαν παρουσιαστεί σε ελληνικό έδαφος. Τραγουδήθηκαν για πρώτη φορά τώρα στην Ελλάδα. Στη Ζάτουνα, στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν.

Στην επετειακή εκδήλωση της 21ης Αυγούστου παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας Βλαντιμίρ Ζατσέπιν και ο πρέσβης της Κούβας Hermis Herrera Hernandez, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη των κυβερνήσεων και των λαών που εκπροσωπούν, για το έργο του Μίκη.

Στις 23 Αυγούστου στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αναστασία Μουτσάτσου. Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίζονται στις 29 Αυγούστου με την παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και την προβολή βίντεο ντοκουμέντων του Γιώργου Λογοθέτη υπό τον τίτλο «Πνευματικό Εμβατήριο» και θα ολοκληρωθούν στις 30 Αυγούστου «Με το Λύχνο του Αστρου», σύνθεση μουσικών έργων σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη (τραγούδι Σπύρος Σακκάς, πιάνο Γιώργος Κουρουπός, απαγγελία Ιουλίτα Ηλιοπούλου) ως αποχαιρετισμός στο καλοκαίρι μετά τη διεθνή περιοδεία που προηγήθηκε σε σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις.

Παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις, εκτίθεται στο χώρο του Μουσείου έκθεση ζωγραφικής του Νικόλα Κληρονόμου. Ενα εικαστικό ημερολόγιο ελεύθερα εκφρασμένο με μεικτές τεχνικές της ζωγραφικής τέχνης, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και βιώματα του μεγάλου μουσουργού και διανοούμενου, από τη γέννησή του έως και τα 18 του χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ