ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για όλα όσα μας ανήκουν

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης η δημόσια συζήτηση γίνεται κάτι παραπάνω από προβλέψιμη. Περιστρέφεται γύρω απ' τις «παροχές» που θα εξαγγείλει απ' το βήμα της ΔΕΘ ο εκάστοτε πρωθυπουργός στην καθιερωμένη ομιλία του και διανθίζεται με τις «παροχές» που υπόσχεται, η - πάντα πιο... γενναιόδωρη - αξιωματική αντιπολίτευση. Απ' την πείρα του ο λαός γνωρίζει πια πως οι ΔΕΘ έρχονται και παρέρχονται, μαζί τους και οι εξαγγελλόμενες «παροχές», αλλά η δική του θέση ακολουθεί σταθερή πορεία επιδείνωσης. Κάθε Σεπτέμβρης και χειρότερα για την εργατική λαϊκή οικογένεια...

Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι «παροχές» που θα εξαγγείλει ο Κ. Καραμανλής στη φετινή ΔΕΘ είναι σωστή κοροϊδία. Ομοίως και οι «κοστολογημένες» αντι-«παροχές» του ΠΑΣΟΚ. Κάτι ψυλλιάζονται επ' αυτού οι εργαζόμενοι ακούγοντας τους «καλά πληροφορημένους» ρεπόρτερ να συνοδεύουν τα σχετικά ρεπορτάζ τους με τη φράση για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων επειδή «το ταμείον είναι μείον». Μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας του κεφαλαίου και όχι για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος. Το σκηνικό της κοροϊδίας συμπληρώνεται απαραιτήτως απ' τις δηλώσεις των έμπλεων αγωνιστικής έξαρσης εκπροσώπων των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στα πλαίσια του εφικτού και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, που αφού με τις υπογραφές τους καταδικάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στη φτώχεια, κάθε Σεπτέμβρη κάνουν τάχα τον καμπόσο ενόψει ΔΕΘ.

Συνιστά πρόκληση πρώτου μεγέθους για την εργατική λαϊκή οικογένεια αυτό το θέατρο που παίζεται σε βάρος της. Απ' την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΕΒ, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Απ' όλους εκείνους που ευθύνονται για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει και που η πολιτική και η στάση τους εγγυώνται βάθεμα της φτώχειας, να της υπόσχονται επιδόματα ελεημοσύνης και παροχές - ψίχουλα που ούτε καν ανακουφίζουν. Μέλημά τους είναι να αποπροσανατολίσουν, να διασκεδάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση ώστε να μην εκφραστεί αυτή σε αγωνιστική δύναμη.

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η πολιτική στην οποία ορκίζονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, η πολιτική των καθηλωμένων εισοδημάτων, των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης τομέων όπως η παιδεία και η υγεία, θα προσθέτει διαρκώς προβλήματα στις πλάτες του λαού.Προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται με παροχές - ψίχουλα. Οι σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών του πλούτου, χρειάζονται ριζικές αλλαγές που οι ίδιοι μπορούν με την πάλη τους να επιβάλουν ακολουθώντας το δρόμο που τους υποδεικνύει με την πολιτική του πρόταση το ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν: Τα πάντα. Να κατακτήσουν με την πάλη τους όσο γίνεται περισσότερα, με προοπτική την κατάκτηση όλων όσων τους ανήκουν και που σήμερα καρπώνεται η πλουτοκρατία. Η όξυνση της ταξικής πάλης ενάντια στο κεφάλαιο, στην πολιτική που το εκφράζει και στα κόμματα που την εφαρμόζουν, ο πολιτικός και ιδεολογικός απεγκλωβισμός του λαού απ' αυτά και η καταδίκη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι ο καταλύτης για εξελίξεις προς όφελος του λαού, για να μπει το νερό σ' ένα αυλάκι που θα ξεδιψά τους ανθρώπους του μόχθου κι όχι την άσβεστη δίψα του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ενόψει της ΔΕΘ, η θέση κάθε εργαζόμενου είναι εκεί όπου θα διαδηλώνει το ΠΑΜΕ, στηρίζοντας τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.

Δε σταματούν τον αγώνα της αγροτιάς

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο αγώνας και η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν μπορεί να μπει σε δικαστικά καλούπια. Ο συνδικαλισμός και η ίδρυση αγροτικών συλλόγων δεν μπορεί να εμποδιστεί από καμία δικαστική απόφαση και από καμία απαγόρευση.

Η πρωτόγνωρη και απαράδεκτη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου να απορρίψει την αίτηση ίδρυσης αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου στην Αργολίδα, εκθέτει και τη δικαιοσύνη, την κυβέρνηση και την ΕΕ. Από το 1998 μέχρι το 2007 ο αριθμός των απασχολούμενων στη γεωργία μειώθηκε κατά 213.500. Βασικά, την πλήρωσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες και τα μέλη των οικογενειών τους, που δεν μπορούσαν να επιβιώσουν υπό τις συνθήκες που συνδιαμόρφωσαν ΕΕ, ΠΟΕ και οι εκάστοτε κυβερνώντες. Και μετά έρχεται ένα δικαστήριο και αποφασίζει ότι δεν επιτρέπεται η «ταξική συνείδηση», ότι δεν μπορεί να τίθεται ως σκοπός ενός αγροτικού συλλόγου η «αλλαγή της αγροτικής οικονομίας με στόχο τη συνεταιριστικοποίησή της», ότι ο στόχος «αλλαγή της αγροτικής οικονομίας» αντίκειται στο Σύνταγμα και στην ιδέα της ατομικής ιδιοκτησίας και ότι θίγεται η συμφωνία προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, που τώρα είναι ΕΕ. Ομως, θα εμποδίσουν μήπως δικαστικά κάποιοι την αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς;.. Για την αγροτιά δε μένει τίποτα άλλο παρά μόνο οργάνωση κι αγώνας.

Διαφημίσεις...

Οπως κάθε χρόνο έτσι και τώρα οι σχολάρχες της ιδιωτικής εκπαίδευσης αναπτύσσουν διαφημιστική εκστρατεία για να πείσουν τους εν δυνάμει πελάτες τους (δηλαδή τη λαϊκή οικογένεια) να στείλουν τα τέκνα τους (που δεν πέρασαν στα δημόσια πανεπιστήμια ή ΤΕΙ) στα διάφορα κολέγια, ΚΕΣ κλπ. Ιδιαίτερα φέτος, αξιοποιώντας το νόμο για τα κολέγια που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο και την πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία 36/05, οι σχολάρχες έχουν στην κυριολεξία «ξεσαλώσει»!

Με «κράχτη» τη λέξη «αναγνωρισμένες» σπουδές, την αναφορά στην «κοινοτική οδηγία 36/2005», την «αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων», οι επιχειρηματίες διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους, την αγοραπωλησία δηλαδή πτυχίων. Πανάκριβες σπουδές σε αμφιβόλου ποιότητας εκπαιδευτικά ιδρύματα, με καμία μέχρι στιγμής αναγνώριση... Προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» της μη εισαγωγής στο δημόσιο πανεπιστήμιο, πλασάροντας τα τριετή υποβαθμισμένα μπάτσελορ ως ισότιμη εναλλακτική επιλογή, «αναγνωρισμένα» πτυχία, με εγγυημένη επαγγελματική αποκατάσταση κλπ., πουλώντας ουσιαστικά «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»...

Τα ... «πτυσσόμενα» σύνορα

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας δεν πρέπει να επανατεθούν υπό αμφισβήτηση». Αυτό δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την «έκκληση» του ρωσικού κοινοβουλίου προς τη ρωσική ηγεσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Αρκεί να αντικαταστήσουμε τη λέξη «Γεωργία» από τις λέξεις «Γιουγκοσλαβία» ή «Σερβία», για να ξεδιπλωθεί σε όλο της το «μεγαλείο» η υποκρισία του ιμπεριαλισμού. Για τους Γερμανούς, που έπαιξαν ενεργό ρόλο στο διαμελισμό και το ματοκύλισμα των Βαλκανίων, είναι ...«μη αμφισβητήσιμη» η ακεραιότητα της Γεωργίας. Αντιστοίχως, για τη Ρωσία είναι «μη αμφισβητήσιμη» η ακεραιότητα της Σερβίας, αλλά «καλοβλέπει» την «ανεξαρτησία» της Αμπχαζίας και της Οσετίας.

Φυσικά, η μοναδική «ακεραιότητα» που ενδιαφέρει κάθε ιμπεριαλιστικό πόλο είναι αυτή της «πίτας» των μονοπωλιακών κερδών. Στο «βωμό» των οποίων αλλάζουν σύνορα σα να 'ναι ...«πτυσσόμενα» και σφαγιάζονται λαοί.

Από τη Σούδα ξανά

Υλικό «ανθρωπιστικής βοήθειας» από την αμερικανική βάση στη Σούδα, παρέλαβε το καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ «USS McFaul», πριν καταπλεύσει στο λιμάνι Μπατούμι της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα, μόλις 100 χιλιόμετρα από το λιμάνι Πότι που ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Επίσης, την Πέμπτη αναχώρησε από τη Σούδα για τη Γεωργία και το σκάφος της αμερικάνικης ακτοφυλακής «Dallas».

Η συνεισφορά των ελληνικών κυβερνήσεων στη «διατήρηση της ειρήνης» είναι πάγια. Κάθε ιμπεριαλιστική αποστολή πριν ξεκινήσει (για Αφγανιστάν, Ιράκ ή όπου αλλού) θα κάνει πρώτα μια στάση στην Κρήτη, όπως επιτρέπουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα και ειδικά όποτε άναψε η φωτιά του πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ