ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εντείνει τη βαθιά ταξική πολιτική

Στο στόχαστρο το λαϊκό εισόδημα με την αύξηση των έμμεσων φόρων, αλλά και το Ασφαλιστικό στο Δημόσιο

Μόνη αποτελεσματική απάντηση στην πολιτική του κεφαλαίου είναι η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, η πάλη με επιθετικά αιτήματα
Μόνη αποτελεσματική απάντηση στην πολιτική του κεφαλαίου είναι η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, η πάλη με επιθετικά αιτήματα
Προανάκρουσμα για τα χειρότερα που έρχονται για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και για τη διεύρυνση των προνομίων του κεφαλαίου, αποτέλεσαν οι συναντήσεις που είχε τα δυο τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους». Στις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε η στρατηγική συναίνεση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που υπηρετούν το κεφάλαιο, ενώ οι όποιες επιμέρους διαφωνίες εκφράστηκαν δεν αφορούν στον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τη συνέχιση και ένταση αυτής της βαθιά ταξικής πολιτικής επανέλαβε και χτες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας: «Σ' αυτή τη διεθνή κρίση θα πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής»...

Χτες ο πρωθυπουργός, κλείνοντας των κύκλο των επαφών ενόψει ΔΕΘ, συναντήθηκε διαδοχικά με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και στη συνέχεια με τα προεδρεία του ΣΒΒΕ και του ΕΒΕΑ. Το απόγευμα, οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τους εκπροσώπους της ΚΕΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σήμερα θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και θα υπάρξει εισήγηση από τον Γ. Αλογοσκούφη.

«Ανοίγει» το Ασφαλιστικό στο Δημόσιο

Ενδεικτική των κυβερνητικών αντιλαϊκών προθέσεων και τη συνέχιση της λιτότητας για το επόμενο διάστημα είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη μετά το τέλος των συναντήσεων. Οπως σημείωσε, «η οικονομική πολιτική συνεχίζει στη βασική της κατεύθυνση και θα γίνουν και οι όποιες προσαρμογές χρειάζονται, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Το «πνεύμα» των «προσαρμογών» είχε παρουσιάσει λίγο νωρίτερα ο ίδιος, προαναγγέλλοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, νέους έμμεσους φόρους σε ποτά και τσιγάρα.

Στις άμεσες προθέσεις της κυβέρνησης, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΑΔΕΔΥ, είναι να ανοίξει ο «διάλογος» για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συνδυάσει με το ζήτημα της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «αν συμφωνήσουμε για το μισθολόγιο, θα πάμε και για Ασφαλιστικό», ενώ πιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ανέφερε ότι το «μισθολόγιο και το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων θα συζητηθούν ταυτόχρονα»... Αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα του «κοινωνικού διαλόγου», η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ πρότεινε «μόνιμη και σταθερή διαβούλευση σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο με τις οργανώσεις των εργαζομένων».

«Συναντίληψη» διαπιστώνουν οι μεγαλοεργοδότες

Την ίδια στιγμή, μετά τους εκπροσώπους του ΣΕΒ και οι βιομήχανοι της Βορείου Ελλάδας Βιομήχανοι (ΣΒΒΕ) πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, έχοντας εξασφαλίσει σαφέστατες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και λίγο νωρίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη συνάντησή τους με τον Γ. Παπανδρέου για την παραπέρα ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας». Εχοντας την απόλυτη στήριξη των πολιτικών εκπροσώπων τους, οι βιομήχανοι απαίτησαν χτες νέα «προνόμια» ζητώντας: α) Απελευθέρωση των απολύσεων, β) περισσότερα κίνητρα και φοροαπαλλαγές, γ) καινούριες ιδιωτικοποιήσεις δ) περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Σαφώς ικανοποιημένος ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ έσπευσε να προχωρήσει σε θετική αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας ότι «είναι θετική η σταθερότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα θέματα, η προσαρμογή στα οικονομικά δεδομένα είναι σημαντική», ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση για την «ύπαρξη συναντίληψης» μεταξύ βιομηχάνων και ΠΑΣΟΚ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Προκαλούν με σίγουρες πλάτες

«Οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση», ισχυρίστηκε προκλητικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση με τους βιομήχανους της Β. Ελλάδας

Προτάσεις και νόμους που θα δρομολογούν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα και θα διασφαλίζουν την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου απαίτησαν χτες από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση οι βιομήχανοι. Παράλληλα, ζήτησαν συστράτευση («ύπαρξη συναντίληψης για τα σοβαρά και σημαντικά ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης») των κομμάτων της πλουτοκρατίας για την προώθηση του καινούριου κύκλου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χτες το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου έθεσε επί τάπητος τις απαιτήσεις τους. Οι βιομήχανοι ζήτησαν να μην υπάγονται σε κανένα «καθεστώς περιορισμού» των απολύσεων, απαίτησαν περισσότερες «χρηματοδοτήσεις» και φοροαπαλλαγές, «ευκαιρίες» για «επενδύσεις» σε «νέους τομείς» και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γ. Μυλωνάς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έκρινε «θετικά» το έργο της κυβέρνησης, τάχτηκε υπέρ των «εκτάκτων μέτρων (σ.σ. νέοι φόροι σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες)» για να «μην μπει σε επιτήρηση η εθνική οικονομία». Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να «κοιτάξει να συμμαζέψει το κόστος των μαγαζιών»(!) του, προτείνοντας ουσιαστικά ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των κοινωνικών υπηρεσιών.

Στόχος η επιτάχυνση των ανατροπών

Ταυτόχρονα, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου ο Κ. Μυλωνάς επιτέθηκε σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, γνωρίζοντας ότι τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ καλύπτουν πλήρως τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Αναφερόμενος στο θεσμό των «Βαρέων και Ανθυγιεινών», ο Γ. Μυλωνάς ανέφερε ότι πρέπει να τεθεί στο τραπέζι, γιατί όπως ισχυρίστηκε: «Οι εποχές είναι διαφορετικές και οι συνθήκες δουλειάς διαφορετικές, δεν πρέπει να γίνονται αδικίες, αλλά θα ήταν κρίμα να μείνουμε εκεί που ήμασταν πριν 40 χρόνια»!!

Ο Γ. Μυλωνάς συγχρόνως απαίτησε την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, υποστηρίζοντας ότι «ελαστικοποίηση δε σημαίνει αδικία, αλλά ότι είμαι ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές και δεν παραβλέπω τι γίνεται στη "γειτονιά μου" και τι ισχύει στις οικονομίες τις οποίες ανταγωνίζομαι». Την επέλαση σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, ο Γ. Μυλωνάς επιχείρησε να την «ντύσει» μ' έναν «αταξικό μανδύα» ισχυριζόμενος ότι τα «ταξικά θέματα ανήκουν σε άλλους αιώνες. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, σήμερα είμαστε με τα μανίκια σηκωμένα και το κεφάλι σκυφτό και "τρέχουμε" είτε είμαστε εργοδότες είτε εργαζόμενοι"»...

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, διεκδικώντας για λογαριασμό του κόμματός του τον τίτλο του καλύτερου διαχειριστή του συστήματος, κάλεσε τους επιχειρηματίες να εμπιστευτούν «το απόθεμα κυβερνητικής εμπειρίας του ΠΑΣΟΚ» και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει «μόνιμη συνεργασία και με τον ΣΒΒΕπροκειμένου να περάσει από γενικολογίες και στρατηγικές κατευθύνσεις σε πρακτικές λύσεις, ώστε να είναι έτοιμο από την πρώτη μέρα για τη διακυβέρνηση της χώρας». Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας τις αξιώσεις του κεφαλαίου, προχώρησε χτες στη γενική εκτίμηση ότι «οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση»!!

ΠΑΣΕΓΕΣ
Κορόνες χωρίς αντίκρισμα

Στο σκηνικό δημιουργίας εντυπώσεων ενόψει της ΔΕΘ μπήκε χτες και η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, κατά τη συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με τον πρωθυπουργό. Οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν «στοχευμένα κοινωνικά μέτρα», που θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη στήριξη του τομέα της κτηνοτροφίας και στην ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος. Ομως οι ίδιοι στηρίζουν και ενισχύουν τη «στοχευμένη πολιτική» ξεκληρίσματος και φτώχειας των αγροτοκτηνοτρόφων που υλοποιούν ΕΕ και κυβερνώντες και είναι οι ίδιοι που έχουν εκφυλίσει το συνεταιριστικό κίνημα. Και κορόνες περί μέτρων στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων και κοινωνικών πακέτων αποτελούν εμφανώς υποκρισία. Γιατί και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους το πρόβλημα είναι η νέα ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και νόμοι της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους.

Με την Ενωση Επιμελητηρίων

Οι φόροι που θα επιβάλει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά θα είναι μικροί και κατόπιν μελέτης, δήλωσε χτες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) Γ. Κασιμάτης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕ ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να συνεχίσει την πολιτική του «μικρότερου κράτους», ενώ «προβληματίστηκε», ακούγοντας τα επιχειρήματα των επιχειρηματιών για τη φορολογική τους επιβάρυνση, σε βαθμό μάλιστα που θα υπάρξει «έντονος σκεπτικισμός», πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ