Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2008
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Προκαλούν με σίγουρες πλάτες

«Οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση», ισχυρίστηκε προκλητικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση με τους βιομήχανους της Β. Ελλάδας

Προτάσεις και νόμους που θα δρομολογούν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα και θα διασφαλίζουν την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου απαίτησαν χτες από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση οι βιομήχανοι. Παράλληλα, ζήτησαν συστράτευση («ύπαρξη συναντίληψης για τα σοβαρά και σημαντικά ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης») των κομμάτων της πλουτοκρατίας για την προώθηση του καινούριου κύκλου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χτες το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου έθεσε επί τάπητος τις απαιτήσεις τους. Οι βιομήχανοι ζήτησαν να μην υπάγονται σε κανένα «καθεστώς περιορισμού» των απολύσεων, απαίτησαν περισσότερες «χρηματοδοτήσεις» και φοροαπαλλαγές, «ευκαιρίες» για «επενδύσεις» σε «νέους τομείς» και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γ. Μυλωνάς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έκρινε «θετικά» το έργο της κυβέρνησης, τάχτηκε υπέρ των «εκτάκτων μέτρων (σ.σ. νέοι φόροι σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες)» για να «μην μπει σε επιτήρηση η εθνική οικονομία». Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να «κοιτάξει να συμμαζέψει το κόστος των μαγαζιών»(!) του, προτείνοντας ουσιαστικά ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των κοινωνικών υπηρεσιών.

Στόχος η επιτάχυνση των ανατροπών

Ταυτόχρονα, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου ο Κ. Μυλωνάς επιτέθηκε σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, γνωρίζοντας ότι τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ καλύπτουν πλήρως τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Αναφερόμενος στο θεσμό των «Βαρέων και Ανθυγιεινών», ο Γ. Μυλωνάς ανέφερε ότι πρέπει να τεθεί στο τραπέζι, γιατί όπως ισχυρίστηκε: «Οι εποχές είναι διαφορετικές και οι συνθήκες δουλειάς διαφορετικές, δεν πρέπει να γίνονται αδικίες, αλλά θα ήταν κρίμα να μείνουμε εκεί που ήμασταν πριν 40 χρόνια»!!

Ο Γ. Μυλωνάς συγχρόνως απαίτησε την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, υποστηρίζοντας ότι «ελαστικοποίηση δε σημαίνει αδικία, αλλά ότι είμαι ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές και δεν παραβλέπω τι γίνεται στη "γειτονιά μου" και τι ισχύει στις οικονομίες τις οποίες ανταγωνίζομαι». Την επέλαση σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, ο Γ. Μυλωνάς επιχείρησε να την «ντύσει» μ' έναν «αταξικό μανδύα» ισχυριζόμενος ότι τα «ταξικά θέματα ανήκουν σε άλλους αιώνες. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, σήμερα είμαστε με τα μανίκια σηκωμένα και το κεφάλι σκυφτό και "τρέχουμε" είτε είμαστε εργοδότες είτε εργαζόμενοι"»...

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, διεκδικώντας για λογαριασμό του κόμματός του τον τίτλο του καλύτερου διαχειριστή του συστήματος, κάλεσε τους επιχειρηματίες να εμπιστευτούν «το απόθεμα κυβερνητικής εμπειρίας του ΠΑΣΟΚ» και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει «μόνιμη συνεργασία και με τον ΣΒΒΕπροκειμένου να περάσει από γενικολογίες και στρατηγικές κατευθύνσεις σε πρακτικές λύσεις, ώστε να είναι έτοιμο από την πρώτη μέρα για τη διακυβέρνηση της χώρας». Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας τις αξιώσεις του κεφαλαίου, προχώρησε χτες στη γενική εκτίμηση ότι «οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση»!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάληψη στο στρατηγείο των βιομηχάνων (2009-03-17 00:00:00.0)
Εντείνει τη βαθιά ταξική πολιτική (2008-08-27 00:00:00.0)
Αξιώνουν επιδοτούμενη απασχόληση (2007-05-04 00:00:00.0)
Σταθερά στο πλευρό των βιομηχάνων (2006-06-20 00:00:00.0)
Στο πλευρό των βιομηχάνων (2005-09-03 00:00:00.0)
Ειδικά μαθήματα για τον αντεργατικό νόμο! (1999-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ