Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τιμά τον μεγάλο δημιουργό

«(...)περπάτησα και πάτησα σε ζώντες και νεκρούς/ ξεπέρασα τους δίσεκτους καιρούς/ κι απόκτησα τον μύθο μου με στοχασμούς πικρούς/ σε υπόγειους δρόμους άδειους και υγρούς (...) τα ζάρια μου τα έπαιξα στις φτωχογειτονιές/ και κέντησα τον πόνο με πενιές»...

Πριν από 14 χρόνια, έκλεισε ο κύκλος της ζωής ενός δημιουργού που δήλωνε ως αυτονόητο: «Λαϊκό είναι ό,τι ασχολείται με τον άνθρωπο και προέρχεται από τον άνθρωπο». Σ' αυτόν, τον αναμορφωτή του ελληνικού τραγουδιού, στον «Σείριο» της ελληνικής μουσικής, στον Μάνο Χατζιδάκι, είναι αφιερωμένη η συναυλία που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του ΚΚΕ.

Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί, στις 8 Σεπτέμβρη, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πλάκα, στις 8.30 μ.μ., συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων,υπό τη διεύθυνση του Ελευθερίου Καλκάνη. Συμμετέχει επίσης η σολίστ Εύα Φάμπα. Τραγουδούν: Ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός, η Γιώτα Νέγκα και η Αναστασία Μουτσάτσου.

Το ΚΚΕ στα 90 χρόνια της ιστορικής του πορείας έχει βάλει βαθιά το αποτύπωμά του σ' όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής κοινωνίας και του νέου ελληνικού πολιτισμού. Εφερε νέες ιδέες, αξίες και ιδανικά που βοήθησαν το λαό να δει με άλλο μάτι τον αγώνα και την προοπτική του. Εφερε στην επιφάνεια και στήριξε με ριζοσπαστικά, πρωτοπόρα αιτήματα όλα τα προβλήματα και τις λαϊκές διεκδικήσεις. Μπόλιασε με την υλιστική αντίληψη της ιστορικής εξέλιξης ένα σημαντικό αριθμό πρωτοπόρων καλλιτεχνών και αυτό εκφράστηκε με πρωτοπόρα έργα υψηλής αισθητικής. Στήριξε, πρόβαλε και αξιοποίησε κάθε προοδευτική και λαϊκή δημιουργία, ό,τι θετικό δημιούργησε ο λαός μας στη διαδρομή του. Στήριξε και πρόβαλε καλλιτέχνες που με το έργο τους αποτυπώνουν χωρίς ωραιοποιήσεις την κοινωνία και τις αντιθέσεις της.

Ο Μάνος Χατζιδάκις με την υψηλή αισθητική και την προσωπική ευαισθησία του, την οξεία κριτική ματιά του, την αγάπη του για το λαό και με την απόφασή του να μη συμβιβαστεί με την εξουσία και τις απαιτήσεις της, μπόρεσε να αποτυπώσει με κριτικό ρεαλιστικό τρόπο την ελληνική κοινωνία. Ο Μάνος Χατζιδάκις αντιπαρατέθηκε σ' όλη τη ζωή του στην εμπορευματοποίηση και στον εκχυδαϊσμό της τέχνης. Ανέδειξε το ρεμπέτικο τραγούδι και τους δημιουργούς του, τον πλούτο της ζωής και δημιουργίας του λαού. Ετσι το έργο και η συνολική παρουσία του, ανεξάρτητα από τις δηλωμένες πολιτικές απόψεις και προθέσεις του, είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το λαό, τη διαμόρφωση των αισθητικών και πολιτιστικών αντιλήψεών του. Αυτή τη δημιουργία και το δημιουργό της τιμά το ΚΚΕ στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ