Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Λύση σε λίγους μήνες προσδοκούν οι Τουρκοκύπριοι

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως η επίλυση του Κυπριακού είναι ζήτημα μηνών και το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική θέληση, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δε βιάζεται για λύση, όπως οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι βρίσκονται σε απομόνωση». Διατύπωσε παράπονα πως οι απευθείας πτήσεις δεν έχουν αρχίσει, όπως είχαν δοθεί υποσχέσεις, και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να πωλούν τα προϊόντα, που παράγουν, στην Ευρώπη.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα αποδειχθεί, αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιθυμεί λύση ή όχι και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή θέληση και ευελιξία. Το ίδιο, είπε, αναμένει και από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δήλωσε ότι η συνάντηση της 3ης Σεπτέμβρη θα είναι σύντομη, διότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόκειται να αναχωρήσει στη συνέχεια για το εξωτερικό, γι' αυτό και η συζήτηση θα περιοριστεί στη διαδικασία των συνομιλιών.

Απάντηση στις θέσεις του κ. Ταλάτ δόθηκε με τη δημοσιοποίηση, στη Λευκωσία, της προσφώνησης του νέου μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Μηνά Χατζημιχαήλ, κατά την τελετή διαπίστευσής του, στην οποία ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, παραμένει δεσμευμένος στη διαδικασία των συνομιλιών, που αρχίζουν στις 3 Σεπτέμβρη.

Ο κ. Χατζημιχαήλ ανέφερε ότι ο κ. Χριστόφιας προσβλέπει σ' έναν υποβοηθητικό ρόλο του Γενικού Γραμματέα και του Διεθνούς Οργανισμού ως θεματοφύλακα των αρχών του και των σχετικών, με την Κύπρο, ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Γενικός Γραμματέας διαβίβασε μέσω του Κύπριου πρέσβη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αισθήματα εκτίμησης.

Συμφωνίες με τη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίμ αλ Μουαλέμ έφθασε χθες στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη και συνομιλίες, που θα οδηγήσουν στην υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Συρίας.

Ο κ. Μουαλέμ είχε ήδη ιδιαίτερη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και αργότερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος του ανέπτυξε τις θέσεις του για το Κυπριακό και την παρούσα φάση του προβλήματος. Οι επίσημες συνομιλίες σε επίπεδο αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Συρίας θα γίνουν σήμερα, με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Μετά τις συνομιλίες τους, οι κύριοι Κυπριανού και αλ Μουαλέμ θα υπογράψουν συμφωνία για κατάργηση της θεώρησης διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων, καθώς και μνημόνιο συναντίληψης για διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Συρίας.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας στην Κύπρο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνεχίζονται τα παράνομα δρομολόγια τουρκικών πορθμείων μεταξύ της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λατάκειας.

Η Συρία υποσχέθηκε εδώ και πολλούς μήνες ότι το θέμα θα ρυθμιζόταν, αλλά τα δρομολόγια εξακολουθούν να πραγματοποιούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ