Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Και η ονοματολογία συνεχίζεται

Το όνομα είναι η μόνη ουσία της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, επανέλαβε χθες η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας ότι, με τη συμπεριφορά του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι βάζει μόνος του εμπόδια στην «ευρωατλαντική προοπτική» της χώρας του. Για το «Βόρεια Μακεδονία» - όνομα που συζητείται στις διαπραγματεύσεις - η υπουργός είπε ότι αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό, δείχνοντας έμμεσα ότι το αποδέχεται.

Αναφερόμενη σε διάφορα θέματα που επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η σκοπιανή κυβέρνηση (π.χ., «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα), η υπουργός είπε ότι ο Γκρούεφσκι θέλει να ξεφύγει βάζοντας άλλα θέματα στο τραπέζι. «Με τέτοιου είδους συμπεριφορές, λύση δεν μπορεί να βρεθεί και την αποκλειστική ευθύνη για τη μη προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της χώρας έχει ο κ. Γκρούεφσκι και όχι η Ελλάδα», συμπλήρωσε. Αποσιώπησε, ωστόσο, ότι η ηγεσία των Σκοπίων δε δρα μόνη της, αλλά ως εργαλείο των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Πως ό,τι εμπόδια και αξιώσεις θέτει, το πράττει με τις πλάτες των πατρώνων της, ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

Πάντως, σε ερώτηση αν θα υπάρξει βέτο στην απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ - ΕΕ τον Οκτώβρη, η υπουργός απάντησε: «Βεβαίως, το έχουμε πει, το ξέρουν και εκείνοι, ότι ευρωπαϊκή ή ευρωατλαντική πορεία δεν μπορεί να υπάρχει πάρα μόνον αν επιλυθεί το θέμα του ονόματος, το οποίο είναι η βάση της καλής γειτνίασης».

Απέφυγε να προβλέψει την έκβαση της νέας προσπάθειας του Μάθιου Νίμιτς (διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις για το όνομα), λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι εδώ και διαπραγματεύεται σοβαρά και υπεύθυνα με σταθερότητα και συνέπεια. Για δε την εκδοχή του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», το οποίο φέρεται να περιέχεται στις τελευταίες προτάσεις του Νίμιτς προς Σκόπια και Αθήνα, η υπουργός υπενθύμισε την ελληνική θέση για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, λέγοντας ότι το «Βόρεια Μακεδονία» αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό.

Στο μεταξύ, την αντίδραση του Νίμιτς προκάλεσαν οι δηλώσεις Γκρούεφσκι ότι οι επαφές με την Ελλάδα γίνονται ουσιαστικά για το όνομα που θα χρησιμοποιείται σε διμερές επίπεδο (και όχι έναντι όλων). Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γκρούεφσκι στον οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. «Τέτοιου τύπου δηλώσεις δε βοηθούν την προαγωγή του διαλόγου» φέρεται ότι είπε ο Νίμιτς, ενώ την ενόχλησή του φαίνεται ότι εξέφρασε και ο Πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος εμφανίζεται διαλλακτικότερος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αυτό πιθανόν έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική σκηνή τους και το γεγονός ότι σκοπεύει να κατέλθει υποψήφιος για την πρωθυπουργία..

Εξάλλου, με δήλωσή του στη ΝΕΤ, ο Νίμιτς σημείωσε ότι Αθήνα και Σκόπια τον ενθάρρυναν να συνεχίσει τη διαδικασία, αν και οι διαφορές παραμένουν. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, πιθανότατα το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Από την πλευρά των Σκοπίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ και εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Ιβιτσα Μπότσεφσκι, ένιωσε την ανάγκη να επαναλάβει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ «ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που είναι απρόθυμη για την επίλυση της διένεξης για το όνομα». «Ολος ο κόσμος γνωρίζει ποια πλευρά δε θέλει επίλυση της διένεξης κι αυτή είναι η Δημοκρατία της οποίας η πρωτεύουσα είναι η Αθήνα» συνέχισε και κατέληξε: «Η "Μακεδονία" είναι ακόμη ενεργός και εποικοδομητικός συμμετέχων σε αυτές τις διαδικασίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ