Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Σε τροχιά ιδιαίτερα επικίνδυνης όξυνσης Ρωσία - Δύση

Αφορμή η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Σε πορεία σταθερής ολομέτωπης σύγκρουσης βρίσκονται ολοφάνερα πλέον Δύση και Ρωσία μετά την απόφαση της τελευταίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Ορισμένες απ' τις κραταιές χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία) απέρριψαν την απόφαση της Ρωσίας ως «λυπηρή» και «απολύτως απαράδεκτη». Το Λονδίνο έπραξε το ίδιο, επαναβεβαιώνοντας συνάμα ...την «ακεραιότητα του γεωργιανού εδάφους» και ανακοινώνοντας διά του υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ότι η Βρετανία ασκεί πιέσεις σε άλλους εταίρους για τη σύναψη μιας συμμαχίας «κατά της ρωσικής επίθεσης στη Γεωργία». Η Σουηδία εκτίμησε ότι η ρωσική απόφαση «θα έχει συνέπειες στις σχέσεις της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο».

Παράλληλα, με περισσή υποκρισία ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ καταδίκασαν την εξέλιξη.

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ καταδίκασε «με σθένος» την απόφαση της Μόσχας «επειδή αντιβαίνει στις αρχές της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, όπως αναγνωρίζονται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, την Τελική Πράξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και τις συναφείς με το θέμα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ».

Ο ΓΓ του Οργανισμού Ζάαπ Ντε Χουπ Σέφερθυμήθηκε αίφνης... το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να καταδικάσει σφόδρα την απόφαση της Μόσχας για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Το ίδιο προκλητικά υποκρίτρια ήταν χτες και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, που θυμήθηκε ομοίως πως υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δε θα πρέπει να καταστρατηγούνται... Οπως είπε, οι ΗΠΑ είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ και γι' αυτό «θα νεκρώσουν» οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης της Ρωσίας για διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας.

Μπροστά σ' όλα αυτά ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έμεινε ασυγκίνητος. Οπως είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today»: Η Ρωσία δε φοβάται τίποτε... Ούτε ακόμη ένα νέο ψυχρό πόλεμο... Ομως όλα εξαρτώνται απ' τη θέση των εταίρων μας. Αν η Δύση θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, τότε θα καταλάβει το λόγο της απόφασης για αναγνώριση της ανεξαρτησίας Αμπχαζίας - Ν.Οσετίας.

Πάντως, ο λαός και η ηγεσία Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας πανηγύριζαν χτες ξέφρενα, λέγοντας πως «η Ρωσία τους γλίτωσε από βέβαιη γενοκτονία». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν. Οσετίας, Εντουαρντ Κοκόιτι, δήλωσε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να δεχτεί ρωσική στρατιωτική βάση στο έδαφός της... Αντίθετα, ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι κατηγόρησε τη Ρωσία για απόσχιση εδάφους της και για προσπάθεια προσάρτησής του στο ρωσικό. «Είναι η πρώτη προσπάθεια στην Ευρώπη, από τη ναζιστική Γερμανία και τον Στάλιν για προσάρτηση του εδάφους μίας άλλης χώρας» είπε ο Σαακασβίλι... Και ας είχε διαβεβαίωσε ώρες νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως η Μόσχα δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο «συγχώνευσής της» με Ν. Οσετία και Αμπχαζία.

Στο περιθώριο όλων αυτών, θα πρέπει να σημειωθεί η δηκτική παρατήρηση του Ρώσου υπαρχηγού του ΓΕΣ Ανατόλι Νογκοβίτσιν για την επιλογή των ΗΠΑ να αποστείλουν «ανθρωπιστική» βοήθεια στη Γεωργία με στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία... Χαρακτήρισε αυτή την επιλογή «διαβολική», σημειώνοντας ότι «οι βαριές δραστηριότητες ΝΑΤΟικών σκαφών αυτό το διάστημα στη Μαύρη Θάλασσα περιπλέκουν την κατάσταση». Δέκα ΝΑΤΟικά σκάφη βρίσκονται ήδη εκεί, ενώ άλλα οκτώ πέρναγαν χτες βράδυ το Βόσπορο.

Πάντως, ένα απ' τα πλέον κρίσιμα θέματα είναι εάν πράγματι ΗΠΑ και ΕΕ θα συγκροτήσουν μέχρι τέλους ενιαίο μέτωπο έναντι της Μόσχας, με δεδομένο το γεγονός πως η Γηραιά Ηπειρος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό απ' τη ρωσική ενέργεια... Πολλές απ' τις διαθέσεις της ΕΕ μέλλει να διαφανούν κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που έχει συγκαλέσει η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου την 1η Σεπτέμβρη. Παράλληλα, οι διαθέσεις της απερχόμενης κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους για την πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα θα φανούν απ' τα αποτελέσματα της περιοδείας που ξεκινά απ' τις 2 Σεπτέμβρη στον Καύκασο ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περί ανταλλαγμάτων... (2009-10-03 00:00:00.0)
Υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας (2009-09-16 00:00:00.0)
ΕΕ και ΗΠΑ φτιάχνουν κλίμα έντασης κατά της καπιταλιστικής Ρωσίας... (2008-08-29 00:00:00.0)
Οι λαοί της περιοχής στο «μάτι» ιμπεριαλιστικού «κυκλώνα» (2008-08-27 00:00:00.0)
Ρωσικές εκλογές σε γεωργιανό έδαφος! (2008-02-27 00:00:00.0)
Διακοπή όλων των συγκοινωνιών (2006-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ