Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Περί ανταλλαγμάτων...

ΣΟΧΟΥΜΙ.--

«Αν οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας επιδιώκουν να αποτρέψουν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας, εμείς θα αντιταχθούμε στις προσπάθειες επιβολής απόψεων σε κυρίαρχα κράτη» υποστήριξε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σαν απάντηση στην Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον ότι η Ουάσιγκτον δε θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Αμπχαζία, ισχυρίστηκε επίσης πως η Μόσχα δεν έχει επιχειρήσει ποτέ να επιβάλλει διά της βίας την αναγνώριση των πρώην Δημοκρατιών της Γεωργίας σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο ίδιος αναφερόμενος σε ένα παράδειγμα σημείωσε πως η Μόσχα δε θα προχωρούσε σε μια ανταλλαγή της αναγνώρισης της Αμπχαζίας από την Τουρκία με μια ρωσική αναγνώριση των κατεχόμενων τουρκικών εδαφών της Κύπρου. «Δεν έχουμε ξεκινήσει κάποια γεωπολιτικά σχέδια - απλά μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των λαών (των δύο Δημοκρατιών)» τόνισε και πρόσθεσε πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ανταλλαγές στη λογική του Ψυχρού Πολέμου».

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε ως «αντικειμενική» την έκθεση που συντάχθηκε πρόσφατα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τον ολιγοήμερο πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008. Οπως τόνισε, «αναγνωρίζεται ξεκάθαρα πως ο πόλεμος ξεκίνησε από το καθεστώς του Γεωργιανού Προέδρου Σαακασβίλι».

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση επιρρίπτονται ευθύνες και στις δύο πλευρές. Αναφέρει πως η Γεωργία ξεκίνησε την αδικαιολόγητη επίθεση στην περιοχή της Νότιας Οσετίας, σηματοδοτώντας την έναρξη του πολέμου τα ξημερώματα της 8ης Αυγούστου του 2008. Ομως προσθέτει πως είχε προηγηθεί μακρά περίοδος ρωσικών προκλήσεων και έντασης και οι δύο πλευρές παραβίασαν το διεθνές δίκαιο. Επιπρόσθετα σημειώνει πως η πρώτη στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας ήταν «για αμυντικούς σκοπούς» όμως η ακόλουθη δράση - με την είσοδό της στην Γεωργία - υπερέβη κατά πολύ τα όρια της άμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ