Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ εντείνεται

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στη ματαίωση του προγραμματισμένου ταξιδιού τους στην Κούβα αναγκάστηκαν να προβούν τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης εξαιτίας του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ απέναντι στο Νησί της Επανάστασης. Συγκεκριμένα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει δύο συναυλίες στην Αβάνα στα τέλη του μήνα, ωστόσο εξαιτίας των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στις ΗΠΑ και απαγορεύουν στους κατά τ' άλλα «ελεύθερους» Αμερικανούς πολίτες να ταξιδεύουν στην Κούβα, αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψη.

Σε ισχύ - όπως και την πρώτη μέρα - παραμένει ο οικονομικός, χρηματοπιστωτικός και εμπορικός αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας, Ρικάρντο Αλαρκόν. Μιλώντας στη 12η Συνάντηση των Επιτροπών Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Πρόληψης, Νομικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικού Χρέους, Περιφερειακής Ανάπτυξης του «Κοινοβουλίου της Λατινικής Αμερικής» (PARLATINO), τόνισε πως παρά την αλλαγή της φρασεολογίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Ομπάμα, ο αποκλεισμός διατηρείται.

Υπενθύμισε πως απόδειξη αυτού είναι η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, να συνεχίσει τον αποκλεισμό μέσω του Νόμου για το Εμπόριο με τον Εχθρό (Trading with the Enemy Act), υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή «εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ». Ο Αλαρκόν εξέφρασε την πεποίθησή του πως στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα εξεταστεί για άλλη μια φορά η πρόταση για άρση του αποκλεισμού, ο αριθμός των χωρών που θα την στηρίζουν θα είναι ο ίδιος ή και μεγαλύτερος απ' ό,τι πέρσι.

Υπενθύμισε επίσης πως η Ουάσιγκτον συνεχίζει να στηρίζει και να δίνει καταφύγιο σε γνωστούς εγκληματίες, όπως είναι ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ενώ κρατά παράνομα στη φυλακή τους πέντε Κουβανούς πατριώτες, οι οποίοι εκτίουν βαρύτατες ποινές. Οι ποινές των τριών εκ των πέντε αναμένεται να επανεξεταστούν στις 13 του Οκτώβρη από δικαστήριο της Ατλάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ