Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2008
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Πιέζουν για αλλαγές στο εργατικό δίκαιο

Ενα «νέο σχέδιο οικονομικής πολιτικής» με εντονότερα ταξικά χαρακτηριστικά, που θα περιλαμβάνουν ταυτόχρονα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και πολιτικές μεγαλύτερης ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ζητούν από την κυβέρνηση οι εμποροβιομήχανοι. Αυτό προκύπτει από το υπόμνημα που υπέβαλε στον πρωθυπουργό αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Στις πρώτες θέσεις των απαιτήσεων που προβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι είναι η περιβόητη «προσαρμογή του εργασιακού νομικού πλαισίου στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ειδικά σε ό,τι αφορά το κόστος των απολύσεων», δηλαδή κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και πλήρη ασυδοσία στους εργοδότες να απολύουν όσους και όποτε θέλουν και μάλιστα χωρίς το οικονομικό κόστος της αποζημίωσης. Παράλληλα, εκτός από τη διεύρυνση των οικονομικών κινήτρων που ζητούν για τις επιχειρήσεις, αξιώνουν νέες ευνοϊκές για το κεφάλαιο φορολογικές ρυθμίσεις, όπως ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Παρέμβαση κάνουν και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ζητώντας ολόπλευρη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου, άμεση ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων βάσει των αναλογιστικών μελετών, παραπέρα λεηλασία της περιουσίας των Ταμείων μέσω της λεγόμενης αξιοποίησης της περιουσίας τους και ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση στη χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους. Τέλος, θέτουν ως άμεσο στόχο την «απελευθέρωση» των αγορών και των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. Ενώ στις είκοσι «στοχευμένες προτάσεις» τους δεν παραλείπουν να συμπεριλάβουν γενικότερες επιδιώξεις του κεφαλαίου, όπως είναι οι «συμπράξεις» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, η «συνεργασία» των ΑΕΙ με επιχειρήσεις κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ