Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Ειδικά μαθήματα για τον αντεργατικό νόμο!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε μια προσπάθεια ανάλυσης του αντεργατικού νόμου 2639/98 για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, από "ειδικούς" για την "ενθάρρυνση" των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας για να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος αυτός για την ένταση της εκμετάλλευσης, την κατάργηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και μείωση του κόστους εργασίας, εξελίχθηκε τελικά η συνάντηση εργασίας που οργάνωσε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας.

Η συνάντηση αυτή είχε βασικό στόχο, σύμφωνα με τους οργανωτές, "να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα των εργασιακών σχέσεων". Πιο συγκεκριμένα σκοπός της εκδήλωσης ήταν η καταγραφή της στάσης των επιχειρήσεων και ο"εντοπισμός των προβλημάτων που εμποδίζουν την αξιοποίηση των νέων θεσμών".

Η "ανάγκη" αυτή προέκυψε από τα αποτελέσματα έρευνας του ΣΒΒΕ, σχετικά με την εφαρμογή των "νέων εργασιακών ρυθμίσεων στις επιχειρήσεις", η οποία έδειξε ότι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων προχωρά μεν γοργά, αλλά όχι με τους ρυθμούς που θα ικανοποιούσε τα επιτελεία του ΣΒΒΕ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές της συνάντησης,"μόνο" (!) το 42% των επιχειρήσεων ιδιωτικού τομέα που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, απασχολούν άτομα με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, ή έργου με άλλες "ελαστικές" μορφές απασχόλησης. Επίσης, στο 75% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούνται ελαστικές μορφές απασχόλησης, αυτές δεν ξεπερνούν το 10% του συνόλου των συμβάσεων.

Το συμπέρασμα επομένως ήταν ότι ενώ η κυβέρνηση κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να προσφέρει "ένα νόμο προσαρμοσμένο στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων", οι εργοδότες, τουλάχιστον στη Β. Ελλάδα, δεν έχουν μέχρι τώρα φροντίσει να αξιοποιήσουν πλήρως τις πολύ ευνοϊκές, γι' αυτούς διατάξεις της νέας νομοθεσίας, πράγμα που οφείλουν να το πράξουν τάχιστα.

Ενισχυτικά, η κυβέρνηση έστειλε τους "ειδικούς", ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και δικηγόρους, να εξηγήσουν "τα πλεονεκτήματα του νόμου για τον επιχειρηματικό κόσμο", σε μια προσπάθεια να γενικευτούν όσο γίνεται πιο σύντομα οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η κατάργηση του οχτάωρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ