Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη "ρότα" της θρυλικής ΟΕΝΟ

Με "μετερίζι" το καράβι, οι Ελληνες ναυτεργάτες τότε και τώρα στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα εργατικά δικαιώματα, ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό

Η 1η Μάη 1999 βρίσκει τους Ελληνες ναυτεργάτες "επί ποδός" για να αντιμετωπίσουν τη λυσσαλέα επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά και για να βάλουν φραγμό στα τυχοδιωκτικά - εγκληματικά σχέδια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αγωνιστικό κάλεσμα που απευθύνει στους ναυτεργάτες, ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς, η ιστορική Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού από κοινού με τη ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", είναι σαφές: Οι ναυτεργάτες, ταυτόχρονα με τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, "να σπάσουν το εμπάργκο που αποφάσισαν να επιβάλουν το ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία και να συμμετέχουν να συνεχιστεί η τροφοδότηση με πετρέλαιο της γειτονικής μας χώρας. Να αρνηθούν να μεταφέρουν στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών".

Οι ναυτεργάτες βρίσκονται και πάλι στο πόστο τους. Οι ρίζες της ΟΕΝΟ (Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, που ιδρύθηκε το Μάρτη του 1943), είναι πολύ βαθιές και οι παρακαταθήκες που άφησαν τα στελέχη της θρυλικής οργάνωσης, κάτι παραπάνω από πολύτιμες, ειδικά στη σημερινή ζοφερή συγκυρία.

Να πώς δίνει το στίγμα εκείνων των αγώνων ο αξέχαστος κομμουνιστής ναυτεργάτης, γεν. γραμματέας της ΟΕΝΟ, Αντώνης Αμπατιέλος,στο βιβλίο του "Μια ζωή στον αγώνα. Με μετερίζι το ελληνικό καράβι"."Η γραμμή πλεύσης, την οποία εισηγήθηκα στους συντρόφους από την πρώτη στιγμή που μου ανέθεσαν στελεχική δουλιά, ήταν ότι ευθύς εξαρχής, δηλαδή το εξάμηνο μέχρι την κατάρρευση του Μετώπου στην Ελλάδα, τέλος Μάη 1941 και μετέπειτα, μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου της μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε λαϊκό - αντιφασιστικό - απελευθερωτικό - αντιιμπεριαλιστικό, όφειλαν οι ναυτεργάτες να μην εγκαταλείπουν τα ελληνικά καράβια. Να παλεύουν για τη βελτίωση των όρων αμοιβής, εργασίας και διαβίωσης, προετοιμάζοντας έτσι - μαζί με όλα τ' άλλα οράματα της εποχής - μια άλλη ποιότητα της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, προς όφελος των ναυτεργατών και του έθνους".

"Πάνω σε αυτή τη γραμμή παλεύαμε με συνέπεια. (...) Το μετερίζι ήταν το ελληνικό καράβι, αυτοί οι φοβεροί σκυλοπνίχτες, με τις πιο άθλιες συνθήκες. Ηταν πραγματικός ηρωισμός τότε ν' αποδιώχνεις μια δουλιά έξω, ασφαλή από κάθε άποψη: Το βράδυ να κοιμάσαι ήσυχος κάτω από στέγη, να μη θαλασσοπνίγεσαι και πάνω από όλα να μην έχεις το άγχος από ένα πιθανό τορπιλισμό. Παρ' όλα αυτά, το κάλεσμά μας βρήκε απήχηση σε κομμουνιστές και αριστερούς ναυτεργάτες". "... Ετσι, πολλοί κομμουνιστές, αριστεροί και άλλοι αγωνιστές ναυτεργάτες μπαρκάρισαν, έφθασαν στη Βρετανία, όπου πράγματι ενώνοντας τις δυνάμεις τους και με τη βοήθεια του τότε Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας, έβαλαν τα πρώτα θεμέλια του οργανωμένου ταξικού ναυτεργατικού κινήματος".

Στην ίδια περπατησιά

"Η ΟΕΝΟ έγραψε ιστορία. Εριξε ρίζες στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και καταξιώθηκε στις συνειδήσεις των ναυτεργατών, που το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι εχθροί των ναυτεργατικών συμφερόντων θέλησαν να ξεριζώσουν με τη δίκη και καταδίκη της ΟΕΝΟ, με την εξόντωση ηγετικών ναυτεργατικών στελεχών. Μάταιος ο κόπος, γιατί οι ιδέες, το δίκιο και η αλήθεια όταν μπουν στα μυαλά και στις καρδιές των ανθρώπων, δε φυλακίζονται, δε δολοφονούνται, δε γνωρίζουν χρώμα, φυλή και σύνορα. Γίνονται ακατανίκητη δύναμη και με το πέρασμα του χρόνου, θριαμβεύουν", γράφει στο βιβλίο του "Η δίκη της ΟΕΝΟ" ο Δημήτρης Κολιαράκης,85 χρόνων σήμερα, που έβαλε τη δική του σφραγίδα στους ηρωικούς αγώνες των ναυτεργατών ως στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ. Με εξορίες και 12 χρόνια φυλακή.

Μία από τις Πρωτομαγιές που έχει σημαδέψει τη μνήμη του αγωνιστή ήταν αυτή του 1948.Η 1η Μάη αυτού του έτους βρήκε στελέχη της ΟΕΝΟ, όπως τον γραμματέα της Αν. Αμπατιέλο και τον Βασίλη Μπεκάκο (πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ), να κρατούνται υπόδικοι στη Μακρόνησο, ενώ μέσα στο Μάη συνελήφθησαν άλλα τέσσερα δραστήρια στελέχη της ΟΕΝΟ που δούλευαν στην παρανομία. "Μέσα σε συνθήκες έντασης του εμφύλιου πολέμου, άγριας τρομοκρατίας και διωγμού των κομμουνιστών και γενικά όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών στις 18 Οκτώβρη του 1948 αρχίζει τελικά η δίκη που έχει μείνει στην ιστορία με το όνομα, "Δίκη της ΟΕΝΟ"", θυμάται ο Δ. Κολιαράκης.

"Από τους 36 κατηγορούμενους - συνεχίζει - που οδηγηθήκαμε στο Στρατοδικείο με "σκηνοθετημένες" κατηγορίες, σε 10 από μας επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Ομως τα τμήματα της ΟΕΝΟ στο εξωτερικό συνέχιζαν τη δράση τους. Ετσι προκάλεσαν μια τεράστια κινητοποίηση από Γαλλία, Αγγλία μέχρι Αυστραλία. Η υπόθεση της καταδίκης των ναυτεργατών τέθηκε από τη Σοβιετική Ενωση και στον ΟΗΕ. Τελικά στάλθηκε τηλεγράφημα διαμαρτυρίας στο βασιλιά και στον πρωθυπουργό Σοφούλη, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει ότι ήδη είχε διαταχθεί η αναστολή των εκτελέσεών μας. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση έστειλε εσπευσμένα εκπρόσωπό της στην Ελλάδα για να πετύχει την εκτέλεση τουλάχιστον του Α. Αμπατιέλου και του Δ. Γαλάτη.Οι θανατοποινίτες μεταφερθήκαμε στις φυλακές Ιτζεδίν της Κρήτης και οι άλλοι καταδικασμένοι μεταφέρθηκαν στα Γιούρα". Τελικά, η μεγάλη κινητοποίηση, η τεράστια διεθνιστική αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε ματαίωσε τις εκτελέσεις. Αλλο ένα μεγάλο διαχρονικό δίδαγμα.

Για τη σημερινή δράση των ναυτεργατών ο Δ. Κολιαράκης θα πει: "Σήμερα που το εφοπλιστικό κεφάλαιο και η κυβέρνηση έχουν κηρύξει αμείλικτο πόλεμο ενάντια στις κατακτήσεις των ναυτεργατών, σήμερα που ο ιμπεριαλισμός χτυπά ανελέητα τη Γιουγκοσλαβία, τα μέλη και οι οπαδοί της "Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" συνεχίζουν την ίδια περπατησιά που πορεύτηκε και η ΟΕΝΟ. Δυναμώνουν τον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της ΠΝΟ και όλων των οργανώσεων, για τη βελτίωση της αμοιβής, των συνθηκών δουλιάς και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, για την ειρήνη, τη δημοκρατία, το σοσιαλισμό".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ