Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ "ΕΛΛΕΝΙΤ"
"Φεσωμένοι" και ανήσυχοι

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι καθώς δεν πληρώνονται, ενώ εντείνεται η αβεβαιότητα για την ίδια τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε χτες η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων της ΕΛΛΕΝΙΤ,στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, μετά την άρνηση της εταιρίας να τηρήσει τη συμφωνία που είχε καταλήξει με το σωματείο των εργαζομένων, για καταβολή των δεδουλευμένων Μάρτη - Απρίλη και οφειλόμενων αποζημιώσεων, της τάξης 29 εκατ. δραχμών. Η εταιρία με διάφορα προσχήματα αναβάλει συνέχεια την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς τους εργαζόμενους και αντί γι' αυτό τους στέλνει εξώδικα, που το σωματείο χαρακτηρίζει παράνομα.

Επίσκεψη πραγματοποίησε χτες το πρωί στο χώρο του εργοστασίου ο γραμματέας του ΕΚΘ Θόδωρος Κυριακίδης και είχε συνομιλίες για το γενικότερο πρόβλημα της ΕΛΛΕΝΙΤ με το σωματείο και εκπροσώπους της εταιρίας.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία, που πριν από λίγους μήνες απασχολούσε 103 εργαζόμενους, σήμερα απασχολεί μόλις 61 και σε λίγο πρόκειται να βγουν στη σύνταξη άλλα 7 άτομα. Τα μέλη της Διοίκησης του σωματείου εξέφρασαν έντονες ανησυχίες όχι μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Οι ανησυχίες αυτές ενισχύονται, από την όλη στάση της σημερινής διεύθυνσης της επιχείρησης, που ανέλαβε την εταιρία πριν από ένα περίπου χρόνο από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, που είχαν φροντίσει να "ξεζουμίσουν" μια ανθηρή οικονομικά βιομηχανία.

Και η σημερινή όμως διεύθυνση, ακολουθώντας την τακτική των προκατόχων της, δε φρόντισε να πάρει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Ιδιαίτερα έντονη κριτική άσκησαν οι εκπρόσωποι του σωματείου για το γεγονός ότι η διεύθυνση αγνόησε εντελώς τις σημερινές διεθνείς εξελίξεις στο χώρο προϊόντων αμιάντου.

Ετσι, αντί για τους απαραίτητους προγραμματισμούς που θα επέτρεπαν στην εταιρία - τη μεγαλύτερη βιομηχανία προϊόντων τσιμεντοαμιάντου στη Β. Ελλάδα - να συνεχίσει την κερδοφόρα παραγωγή της στο χώρο συναφών, μη βλαβερών στην υγεία προϊόντων, προτιμήθηκαν οι αδιαφανείς συναλλαγές και τα παιχνίδια με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Σαν αποτέλεσμα σήμερα η επιχείρηση φαίνεται να ανήκει σε μία κυπριακή εταιρία, με έδρα τα γραφεία κάποιων δικηγόρων της Λευκωσίας. Παράλληλα εκφράζεται έντονος προβληματισμός από το σωματείο για ολόκληρο το πλέγμα των οικονομικών και άλλων σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με άλλη γνωστή εταιρία του κλάδου, τη ΓΕΔΥ (Γενική Εταιρεία Δομικών Υλικών), στην οποία γενικός διευθυντής να σημειωθεί ότι είναι ο φερόμενος ως οικονομικός σύμβουλος της ΕΛΛΕΝΙΤ, Απόστολος Τσακίρης.

Ο πρόεδρος του σωματείου, Αλέξανδρος Μανούσος,δήλωσε ότι το σωματείο ζητά τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων, γιατί - όπως είπε - "το μεροδούλι μας το έχουμε πληρώσει με το αίμα μας".

Να σημειωθεί ότι 50 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους από ατυχήματα ή ασθένειες που σχετίζονται με την ανθυγιεινή φύση της εργασίας τους.

Χαρακτηριστικό του όλου κλίματος αβεβαιότητας και σύγχυσης που επικρατεί στην επιχείρηση είναι και το γεγονός ότι ο διευθυντής Δημήτριος Σιάνης,στη συνάντηση με το σωματείο και τον Θ. Κυριακίδη, δήλωσε αναρμόδιος να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν και παρέπεμψε στον γενικό διευθυντή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ