ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέζει ο Μάλικι, αρνούνται οι ΗΠΑ την ύπαρξη συμφωνίας

Ερευνες κατοχικών στα συντρίμμια, κάπου στην Μπακούμπα

Associated Press

Ερευνες κατοχικών στα συντρίμμια, κάπου στην Μπακούμπα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιμένει ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι στην πρόθεσή του, που καταγράφηκε μέσω της ανακοίνωσής του τη Δευτέρα, ότι η χώρα του κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας υπάρχει αδιαπραγμάτευτο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης και συγκεκριμένα ότι υπάρχει ο όρος της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ μέχρι το 2011.

Η «σθεναρή» στάση του Ιρακινού πρωθυπουργού αποτελεί άμεση πρόκληση και μέσο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τονίζουν αναλυτές. Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι υπήρξε επίτευξη τελικής συμφωνίας, ενώ προσθέτουν ότι όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης θα βασιστεί αποκλειστικά στις συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν στο Ιράκ. Ερμηνεία, που αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά για επ' άπειρον παραμονή και κατοχή.

«Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για να μην υπάρχουν πλέον ξένοι στρατιώτες στο Ιράκ μετά το 2011», δήλωσε ο Νούρι Αλ Μάλικι σε ηγέτες φυλών στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, που επέμεινε στην ύπαρξη ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος και όχι απλώς ημερομηνιών -στόχων, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ. Πάντως, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ, αν δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη προθεσμία για την αποχώρηση όλων των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη χώρα του. Επίσης, το θέμα της ασυλίας των Αμερικανών στρατιωτών και ιδίως όσων Αμερικανών εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείας ασφάλειας που δρουν στο Ιράκ εξακολουθεί να είναι ακανθώδες ζήτημα που έχει θέσει επανειλημμένα η ιρακινή πλευρά απλώς για να λαμβάνει κάθε φορά την απόρριψη εκ μέρους των ΗΠΑ.

«Αυτό στο οποίο συμφώνησαν οι διαπραγματευτές είναι ένα προσχέδιο της συμφωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ, διαψεύδοντας τα περί επίτευξης συμφωνίας. «Μέχρι να έχουμε συμφωνία, δεν έχουμε συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει την ημερομηνία που ανέφερε ο Ιρακινός πρωθυπουργός ως τελική για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Τέλος, χθες στο Ιράκ σε διάφορες επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι και 71 τραυματίστηκαν. Η πιο αιματηρή επίθεση έγινε στην περιοχή Τζαλάουλα, έξω από στρατολογικό γραφείο της αστυνομίας (150 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης), όπου τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας, αντισυνταγματάρχης Αχμεντ Χαλίφα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Νόμιμο χτύπημα» για την κατοχική δύναμη η σφαγή των αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει και αυτός τη σφαγή των αμάχων της περασμένης Παρασκευής, ενώ η πολυεθνική κατοχική δύναμη εξακολουθεί να κωφεύει... επρόκειτο περί «νόμιμης επιχείρησης» όπου σκοτώθηκαν «25 Ταλιμπάν και μόνο 5 άμαχοι».

Απολύτως πειστικά είναι τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αποστολή του ΟΗΕ και τα οποία αποδεικνύουν ότι 90 Αφγανοί πολίτες, στην πλειοψηφία τους παιδιά, σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών που εξαπέλυσαν οι υπό αμερικανική διοίκηση στρατιωτικές δυνάμεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε στην Καμπούλ ο Κάι Εϊντε, ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι βάσει των στοιχείων αυτών στους 90 αμάχους που σκοτώθηκαν οι 60 ήταν παιδιά, οι 15 γυναίκες και οι 15 άνδρες.

Ηταν «ένα νόμιμο χτύπημα κατά των Ταλιμπάν», επέμεινε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Ουίτμαν, προσθέτοντας ότι ο «αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκε είναι υπό συζήτηση». Ο Ουίτμαν αρνήθηκε επιπλέον να σχολιάσει τη βούληση που εξέφρασε η αφγανική ηγεσία, στον απόηχο της σφαγής των αμάχων, να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της παρουσίας της πολυεθνικής δύναμης. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως «κατανοεί τις ανησυχίες του προέδρου Χαμίντ Καρζάι», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τόνι Φράτο.

Στο μεταξύ μία ακόμη επίθεση κατά της πολυεθνικής κατοχικής δύναμης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Εντούτοις έγινε γνωστή πολύ αργά το βράδυ της Δευτέρας και μετά από ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου Αμύνης που ανέφερε ότι από βόμβα στην άκρη του δρόμου στην περιφέρεια Πανγιουέι, στα δυτικά της επαρχίας Κανταχάρ, τραυματίστηκαν επτά Καναδοί στρατιώτες - ο ένας πολύ σοβαρά - και δύο δημοσιογράφοι.

Τέλος, Ιάπωνας εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής απήχθη στο Ανατολικό Αφγανιστάν, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων «Kyodo».

ΗΠΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Υποκρισία και ευχές από την Ράις για «ειρήνη»

ΡΑΜΑΛΑ.-- Τον «Θεό» επικαλέστηκε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης «νέας ειρηνευτικής» συμφωνίας για τη Μέση Ανατολή πριν την εκπνοή της θητείας του προέδρου Τζ. Ου. Μπους. Και αυτό, την ώρα που η Ουάσιγκτον κάνει τα στραβά μάτια στη συνέχιση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας και την οικοδόμηση νέων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ....

«Θεού θέλοντος και με την καλή θέληση των ενδιαφερόμενων πλευρών και την άοκνη δουλειά τους θα έχουμε ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας» είπε η Ράις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προεδρεύοντα της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμπάς πάντως διαπίστωσε πως κατά τις συνομιλίες με την Ράις έπεσαν στο τραπέζι «νέες ιδέες προώθησης του διαλόγου» που «πρώτη φορά παρουσιάστηκαν απ' την αμερικανική κυβέρνηση»... Προέβλεψε πως οι επόμενες βδομάδες θα είναι «κρίσιμες» για την «ειρηνευτική διαδικασία», καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να μη χάσουν μία ακόμη επταετία για «λύση» του Μεσανατολικού και εκφράζοντας την ευχή η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσει τις έως τώρα «ειρηνευτικές» προσπάθειες.

Η Ράις απάντησε καλώντας υποκριτικά το Ισραήλ να σταματήσει την οικοδόμηση νέων εβραϊκών εποικισμών, που σύμφωνα με την ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Στη Δυτική Οχθη πέρσι κτίστηκαν απ' το ισραηλινό κράτος 2.600 νέες κατοικίες Εβραίων εποίκων (αύξηση 80% σε σχέση με πρόπερσι), ενώ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, από 46 νέες κατοικίες που οικοδομήθηκαν πέρσι, απ' τις αρχές του τρέχοντος έτους ως σήμερα έχουν χτιστεί τουλάχιστον 1.760.

ΣΟΥΔΑΝ
Αεροπειρατεία από το Νταρφούφ στη Λιβύη

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Αεροπειρατής οπλισμένος με μαχαίρι ανάγκασε χτες τον πιλότο σουδανικού αεροσκάφους που πραγματοποιούσε εσωτερικό δρομολόγιο από το αεροδρόμιο της πόλης του Νταρφούρ, Νγιάλα, προς την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, να αλλάξει πορεία με κατεύθυνση αρχικά την Αίγυπτο και έπειτα τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, στο αεροσκάφος επέβαιναν 100 άτομα. Αρχικά ο αεροπειρατής είχε ζητήσει προσγείωση του αεροσκάφους στην Αίγυπτο, όταν όμως απερρίφθη το αίτημά του από τις αιγυπτιακές αρχές το αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς τη Λιβύη. Νωρίς χτες βράδυ μεταδόθηκε πως το αεροσκάφος της ιδιωτικής εταιρείας «Sun Air» προσγειώθηκε στη νότια πόλη της Λιβύης, Κούφρα, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Αυξάνεται η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την αναστολή της περαιτέρω καταστροφής των πυρηνικών της εγκαταστάσεων ανακοίνωσαν χτες οι αρχές της ΛΔ Κορέας, με αφορμή την κωλυσιεργία των ΗΠΑ για μη απαλοιφή του ονόματος της χώρας από τη λεγόμενη λίστα χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Μάλιστα, αξιωματούχος της ΛΔ Κορέας που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του κεντρικού πυρηνικού αντιδραστήρα στη Γιονγκμπιόν, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τη συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους χαρακτήρισαν «βήμα προς τα πίσω» την απόφαση της ΛΔ Κορέας για ανάσχεση της αποσυναρμολόγησης των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, κατηγορώντας την Πιονγιάνγκ πως είναι εκείνη που παραβιάζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ, κάλεσε την Πιονγιάνγκ να διαθέσει μηχανισμό επαλήθευσης για τις πυρηνικές της δραστηριότητες προκειμένου να απαλειφθεί από τους καταλόγους των ΗΠΑ για τα κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατία...

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, απ' τη Δυτική Οχθη, κάλεσε τη ΛΔ Κορέας να τηρήσει «τις υποχρεώσεις της», υποστηρίζοντας ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ.

Η γείτονα Ν. Κορέα χαρακτήρισε «λυπηρή» την ανακοίνωση της ΛΔ Κορέας, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας εξέφρασε «βαθιά ανησυχία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ