ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Πέφτουν οι τιμές των παραγωγών

Σε μια εποχή συνεχών ανατιμήσεων στα είδη της πρωτογενούς παραγωγής, οι μικρομεσαίοι αγρότες πληρώνουν τα σπασμένα της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ

Ενα νέο, ισχυρό πλήγμα δέχεται, φέτος, το ισχνό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς οι τιμές που πουλούν τα αγροτικά προϊόντα είναι χαμηλότερες από πέρσι, την ίδια, μάλιστα, ώρα που το ήδη διογκωμένο κόστος παραγωγής, αυξήθηκε κι άλλο. Αυτό το νέο πλήγμα θα οδηγήσει κι άλλους πολλούς μικροϊδιοκτήτες γης στο ξεκλήρισμα κι από κει στην ανεργία, στη βαριά φτώχεια και στην κοινωνική εξαθλίωση.

Η ευθύνη γι' αυτές τις εξελίξεις βαρύνει εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ, που όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κινείται μέσα στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτή η πολιτική:

  • Επιτρέπει, αν δεν προωθεί, την κερδοσκοπική ασυδοσία των μεγαλεμπόρων, οι οποίοι αγοράζουν όλο και πιο φθηνά τα αγροτικά προϊόντα από τους παραγωγούς και τα πουλούν όλο και πιο ακριβά στους καταναλωτές.
  • Απελευθερώνει, μέσω των συμφωνιών του ΠΟΕ, τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές για τον παραγωγό - όχι, όμως, και για τον καταναλωτή - να αυξάνεται, συνεχώς, το εμπορικό έλλειμμα και να διογκώνεται, διαρκώς, η διατροφική εξάρτηση του λαού μας από τις πολυεθνικές, που γεμίζουν την ελληνική αγορά με χαμηλής ποιότητας και επικίνδυνα για την υγεία τρόφιμα.
  • Ανεβάζει στα ύψη το αγροτικό κόστος παραγωγής, επιτρέποντας, αν όχι προωθώντας, την κερδοσκοπική βουλιμία των εμποροβιομηχάνων, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, που πουλούν στους παραγωγούς όλο και ακριβότερα τα αγροτικά μέσα και εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, μηχανήματα κ.ά.
  • Εμποδίζει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, αφήνοντας τη λειψυδρία να «καίει» τα σπαρτά, αφού δεν προχωράει στην κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής, που θα εξασφαλίσουν νερό για άρδευση.
  • Δεν επιτρέπει τη διασφάλιση βιώσιμου εισοδήματος στην πλειοψηφία των αγροτών που είναι μικροκαλλιεργητές, περικόπτοντας καλλιεργητικά δικαιώματα και «πετσοκόβοντας» τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Χαμηλότερες τιμές

Πέρσι οι παραγωγοί σιτηρών υποτίθεται πως αναθάρρεψαν, βλέποντας τα προϊόντα τους να έχουν λίγο καλύτερες τιμές από τα προηγούμενα χρόνια. Οχι, βεβαίως, ότι «τα ' κονόμησαν γερά», αλλά κάποια «ψιλά» παραπάνω έβαλαν στην τσέπη τους. Γι' αυτό, άλλωστε, και η καλλιέργεια σιτηρών αυξήθηκε πολύ φέτος, με τους αγρότες να εγκαταλείπουν άλλες καλλιέργειες και να στρέφονται προς αυτή, ελπίζοντας ότι «κάτι θα κερδίσουν πάλι».

Ομως, η φετινή κατάσταση δε φαίνεται να είναι ίδια με την περσινή. Οσοι έχουν πουλήσει, το έχουν ήδη αντιληφθεί, καθότι η τιμή είναι αισθητά χαμηλότερη. Οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμα ξεπουλήσει, παρά το γεγονός ότι πέρασαν πάνω από δυο μήνες από τον αλωνισμό. Αυτό οφείλεται και στην ελπίδα πολλών ότι αργότερα θα πάρουν περισσότερα, αλλά και στα παιχνίδια που έπαιξαν σε βάρος τους πολλές Ενώσεις Συνεταιρισμών - όπως η Ενωση της Λάρισας - οι οποίες και καλλιέργησαν την αναμονή μέσω των υποσχέσεων και των ταξιμάτων.

Οι Ενώσεις δεν καθόρισαν, ως όφειλαν, από την περίοδο της συγκομιδής συγκεκριμένη τιμή, που θα διασφάλιζε ένα κέρδος στους παραγωγούς, αλλά επέλεξαν να αγοράζουν το προϊόν σε «ανοιχτή τιμή», υποσχόμενες ότι «αν περιμένουν κάτι θα κερδίσουν». Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι έμποροι, με αποτέλεσμα όσοι παραγωγοί παρέδωσαν τη σοδειά τους να μην έχουν ακόμα ξεπληρωθεί - κάποιοι πήραν μικρές προκαταβολές - ? και το χειρότερο να μην ξέρουν ακόμα αν και πότε θα ξεπουλήσουν και πόσο θα πληρωθούν. Με την ίδια αγωνία ζουν και όσοι κρατούν τη σοδειά απούλητη στις αποθήκες τους.

Από την άλλη, οι παραγωγοί σιτηρών είδαν φέτος τα καλλιεργητικά έξοδά τους να αυξάνονται κατά πολύ, αφού οι τιμές που αγόρασαν τα αγροτικά μέσα και εφόδια υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν κατά 30%.

Τα ίδια ετοιμάζονται να πάθουν και οι παραγωγοί καλαμποκιού, συνειδητοποιώντας ότι φέτος δεν πρόκειται να πάρουν τις περσινές τιμές. Οι αθρόες εισαγωγές καλαμποκιού, σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των εμπόρων, αναμένεται να ρίξουν την τιμή και είναι ζήτημα αν οι παραγωγοί θα καλύψουν το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Αλλα προϊόντα

Καλή χρονιά δεν είναι η φετινή ούτε για τους καλλιεργητές πεπονοειδών - υπήρξαν μεγάλες ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες και η τιμή των πεπονιών και των καρπουζιών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα - ούτε για τους παραγωγούς φρούτων, καθώς οι απώλειες από την ακαρπία και την καρπόπτωση είναι μεγάλες και οι τιμές, λόγω κυρίως των αθρόων εισαγωγών, πολύ χαμηλές.

Η παραγωγή τεύτλων έχει μειωθεί πάρα πολύ, λόγω της απόφασης της ΕΕ για τη ζάχαρη και το κλείσιμο των εργοστασίων της Λάρισας και της Ξάνθης, ενώ η καπνοκαλλιέργεια πάει για πλήρη αφανισμό.

Μεγάλη στρεμματική μείωση είχαμε, φέτος, και στο βαμβάκι - στη Θεσσαλία υπολογίζεται ότι σπάρθηκαν κοντά στα 300.000 στρέμματα λιγότερα - μετά τις αποφάσεις της ΚΑΠ, που έδωσαν καίριο πλήγμα σ' αυτή την άλλοτε δυναμική και προσοδοφόρα καλλιέργεια.

Πρόβλημα ύπαρξης αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία, καθώς η τιμή των ζωοτροφών έχει εξακοντιστεί στα ύψη, ενώ η τιμή του κρέατος και του γάλακτος παραμένει σε εξευτελιστικά επίπεδα, ελέω των καρτέλ που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά και λειτουργούν ασύδοτα και ανεμπόδιστα, σε βάρος και των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

Η λύση στον αγώνα

Κι ενώ ο φτωχός αγροτικός κόσμος «σκούζει από τα πλευρά», η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να επιδεινώσει ακόμα πιο πολύ τη ζωή του κι από την άλλη υπόσχεται «ψίχουλα». Το ΠΑΣΟΚ «περί άλλα τυρβάζει» και αρκείται σε «αντιπολιτευτικές κορόνες», χωρίς κανείς να το πιστεύει. Το ίδιο και ο ΣΥΝ που αποφεύγει, «όπως ο διάβολος το λιβάνι» να θίξει την ΚΑΠ και, γενικότερα, την ευρωπαϊκή πολιτική.

Οι ηγέτες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων «δεν αδειάζουν τώρα να ασχοληθούν με τους φτωχούς αγρότες» - ποτέ, άλλωστε, δεν το έκαναν - καθώς είναι στενοχωρημένοι και «βγαίνουν παραπονούμενοι», επειδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού τους αξιοποίησε όσο και όπως ήθελε, τώρα τους «πετάει στην απέξω», κόβοντας μέρος από το «κρατικό μπαξίσι» που έπαιρναν και στρέφεται αποκλειστικά προς τους «συνδικαλιστές» των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των «ημέτερών» της Ομοσπονδιών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η γνωστή και μη εξαιρετέα, «ομάδα Κοκκινούλη» που δρα στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, εκφράζει την πλήρη και περιχαρή συμφωνία της με την «επίθεση Κοντού» κατά της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, καθότι αντιλαμβάνεται πως αυτή προορίζεται να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Αλλωστε, αυτή η «ομάδα» που έχει εξελιχθεί σε καθημερινό συνομιλητή και πρόσφορο μυστικοσύμβουλο της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ήδη, φροντίσει να βολέψει κάποια από τα μέλη της σε «καλά αμειβόμενες» κρατικές θέσεις, όπως στον ΟΠΕΚΕΠΕ κι αλλού.

Και μόνο η ΠΑΣΥ και το ΚΚΕ βρίσκονται στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς, καλώντας τη να οργανώσει τον αγώνα, σε συμπαράσταση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.


Π. Ρ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
«Διασκεδάζει» την απόγνωση των κτηνοτρόφων

Καμία ανάσα στα αιτήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων δε δίνει νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων κτηνοτροφίας» που από χτες συζητείται στο θερινό τμήμα της Βουλής. Αντίθετα όπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, με το νομοσχέδιο επιχειρείται να δημιουργηθούν ψεύτικες εντυπώσεις στους κτηνοτρόφους την ίδια στιγμή που ασχολείται μόνο με ήσσονος σημασίας διαχειριστικά ζητήματα και κάθε άλλο παρά προστατεύει τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους. Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι αυτό συζητείται στη Βουλή σε μια περίοδο που οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της αντικτηνοτροφικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Στόχος αυτής της πολιτικής, είπε, είναι το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και η συγκέντρωση του κλάδου σε λίγα χέρια προκειμένου να ενισχυθεί η «ελεύθερη αγορά». Αποτέλεσμα όλων αυτών, τόνισε, είναι να γιγαντώνονται τα διάφορα καρτέλ και να συρρικνώνεται το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Ο Ν. Μωραΐτης περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι, είπε χαρακτηριστικά ότι οι περισσότεροι από αυτούς ψάχνουν αγοραστές για τα κοπάδια τους γιατί τους πνίγουν τα χρέη και τα δάνεια. Ο εισηγητής έκανε μια αναδρομή στη συμμετοχή της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ και στη συνέχεια στην ΕΕ και αποκαλύπτοντας τους μύθους των διάφορων «ευρωλιγούρηδων», είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια επιδεινώθηκε το κτηνοτροφικό ισοζύγιο της χώρας μας και πλέον το έλλειμμα μαζί με τις ζωοτροφές αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή επιταχύνθηκε η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια και προωθείται η μετατροπή της χώρας μας σε αγορά αγροτικών προϊόντων των μεγάλων χωρών της ΕΕ, ενώ οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας πλήττονται όχι μόνο από την αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και από την ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τις τιμές καταναλωτή.

Η αντικτηνοτροφική πολιτική, συνέχισε, όλων των κυβερνήσεων, στηρίχτηκε και από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίες σήμερα διαμαρτύρονται γιατί κόβεται η επιδότηση που έπαιρναν, επιδότηση που χρησιμοποιούσαν για δημόσιες σχέσεις και όχι για την ενίσχυση των συνεπών ομοσπονδιών.

Σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ πραγματοποιείται, αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν και αγροτοσυνδικαλιστές του συνεπούς αγροτικού κινήματος από τη Θεσσαλία, θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αυτό το διάστημα, ο αγροτικός κόσμος στη χώρας - με ζήτημα αιχμής τα προβλήματα των παραγωγών σιτηρών και καλαμποκιού - θα διαμορφωθεί το πλαίσιο των διεκδικήσεων και θα καθοριστεί το σχέδιο της αγωνιστικής δράσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ