Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
«Διασκεδάζει» την απόγνωση των κτηνοτρόφων

Καμία ανάσα στα αιτήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων δε δίνει νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων κτηνοτροφίας» που από χτες συζητείται στο θερινό τμήμα της Βουλής. Αντίθετα όπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, με το νομοσχέδιο επιχειρείται να δημιουργηθούν ψεύτικες εντυπώσεις στους κτηνοτρόφους την ίδια στιγμή που ασχολείται μόνο με ήσσονος σημασίας διαχειριστικά ζητήματα και κάθε άλλο παρά προστατεύει τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους. Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι αυτό συζητείται στη Βουλή σε μια περίοδο που οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της αντικτηνοτροφικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Στόχος αυτής της πολιτικής, είπε, είναι το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και η συγκέντρωση του κλάδου σε λίγα χέρια προκειμένου να ενισχυθεί η «ελεύθερη αγορά». Αποτέλεσμα όλων αυτών, τόνισε, είναι να γιγαντώνονται τα διάφορα καρτέλ και να συρρικνώνεται το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Ο Ν. Μωραΐτης περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι, είπε χαρακτηριστικά ότι οι περισσότεροι από αυτούς ψάχνουν αγοραστές για τα κοπάδια τους γιατί τους πνίγουν τα χρέη και τα δάνεια. Ο εισηγητής έκανε μια αναδρομή στη συμμετοχή της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ και στη συνέχεια στην ΕΕ και αποκαλύπτοντας τους μύθους των διάφορων «ευρωλιγούρηδων», είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια επιδεινώθηκε το κτηνοτροφικό ισοζύγιο της χώρας μας και πλέον το έλλειμμα μαζί με τις ζωοτροφές αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή επιταχύνθηκε η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια και προωθείται η μετατροπή της χώρας μας σε αγορά αγροτικών προϊόντων των μεγάλων χωρών της ΕΕ, ενώ οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας πλήττονται όχι μόνο από την αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και από την ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τις τιμές καταναλωτή.

Η αντικτηνοτροφική πολιτική, συνέχισε, όλων των κυβερνήσεων, στηρίχτηκε και από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίες σήμερα διαμαρτύρονται γιατί κόβεται η επιδότηση που έπαιρναν, επιδότηση που χρησιμοποιούσαν για δημόσιες σχέσεις και όχι για την ενίσχυση των συνεπών ομοσπονδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ