ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Σε τροχιά ιδιαίτερα επικίνδυνης όξυνσης Ρωσία - Δύση

Αφορμή η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Σε πορεία σταθερής ολομέτωπης σύγκρουσης βρίσκονται ολοφάνερα πλέον Δύση και Ρωσία μετά την απόφαση της τελευταίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Ορισμένες απ' τις κραταιές χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία) απέρριψαν την απόφαση της Ρωσίας ως «λυπηρή» και «απολύτως απαράδεκτη». Το Λονδίνο έπραξε το ίδιο, επαναβεβαιώνοντας συνάμα ...την «ακεραιότητα του γεωργιανού εδάφους» και ανακοινώνοντας διά του υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ότι η Βρετανία ασκεί πιέσεις σε άλλους εταίρους για τη σύναψη μιας συμμαχίας «κατά της ρωσικής επίθεσης στη Γεωργία». Η Σουηδία εκτίμησε ότι η ρωσική απόφαση «θα έχει συνέπειες στις σχέσεις της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο».

Παράλληλα, με περισσή υποκρισία ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ καταδίκασαν την εξέλιξη.

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ καταδίκασε «με σθένος» την απόφαση της Μόσχας «επειδή αντιβαίνει στις αρχές της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, όπως αναγνωρίζονται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, την Τελική Πράξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και τις συναφείς με το θέμα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ».

Ο ΓΓ του Οργανισμού Ζάαπ Ντε Χουπ Σέφερθυμήθηκε αίφνης... το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να καταδικάσει σφόδρα την απόφαση της Μόσχας για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Το ίδιο προκλητικά υποκρίτρια ήταν χτες και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, που θυμήθηκε ομοίως πως υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δε θα πρέπει να καταστρατηγούνται... Οπως είπε, οι ΗΠΑ είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ και γι' αυτό «θα νεκρώσουν» οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης της Ρωσίας για διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας.

Μπροστά σ' όλα αυτά ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έμεινε ασυγκίνητος. Οπως είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today»: Η Ρωσία δε φοβάται τίποτε... Ούτε ακόμη ένα νέο ψυχρό πόλεμο... Ομως όλα εξαρτώνται απ' τη θέση των εταίρων μας. Αν η Δύση θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, τότε θα καταλάβει το λόγο της απόφασης για αναγνώριση της ανεξαρτησίας Αμπχαζίας - Ν.Οσετίας.

Πάντως, ο λαός και η ηγεσία Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας πανηγύριζαν χτες ξέφρενα, λέγοντας πως «η Ρωσία τους γλίτωσε από βέβαιη γενοκτονία». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν. Οσετίας, Εντουαρντ Κοκόιτι, δήλωσε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να δεχτεί ρωσική στρατιωτική βάση στο έδαφός της... Αντίθετα, ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι κατηγόρησε τη Ρωσία για απόσχιση εδάφους της και για προσπάθεια προσάρτησής του στο ρωσικό. «Είναι η πρώτη προσπάθεια στην Ευρώπη, από τη ναζιστική Γερμανία και τον Στάλιν για προσάρτηση του εδάφους μίας άλλης χώρας» είπε ο Σαακασβίλι... Και ας είχε διαβεβαίωσε ώρες νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως η Μόσχα δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο «συγχώνευσής της» με Ν. Οσετία και Αμπχαζία.

Στο περιθώριο όλων αυτών, θα πρέπει να σημειωθεί η δηκτική παρατήρηση του Ρώσου υπαρχηγού του ΓΕΣ Ανατόλι Νογκοβίτσιν για την επιλογή των ΗΠΑ να αποστείλουν «ανθρωπιστική» βοήθεια στη Γεωργία με στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία... Χαρακτήρισε αυτή την επιλογή «διαβολική», σημειώνοντας ότι «οι βαριές δραστηριότητες ΝΑΤΟικών σκαφών αυτό το διάστημα στη Μαύρη Θάλασσα περιπλέκουν την κατάσταση». Δέκα ΝΑΤΟικά σκάφη βρίσκονται ήδη εκεί, ενώ άλλα οκτώ πέρναγαν χτες βράδυ το Βόσπορο.

Πάντως, ένα απ' τα πλέον κρίσιμα θέματα είναι εάν πράγματι ΗΠΑ και ΕΕ θα συγκροτήσουν μέχρι τέλους ενιαίο μέτωπο έναντι της Μόσχας, με δεδομένο το γεγονός πως η Γηραιά Ηπειρος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό απ' τη ρωσική ενέργεια... Πολλές απ' τις διαθέσεις της ΕΕ μέλλει να διαφανούν κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που έχει συγκαλέσει η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου την 1η Σεπτέμβρη. Παράλληλα, οι διαθέσεις της απερχόμενης κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους για την πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα θα φανούν απ' τα αποτελέσματα της περιοδείας που ξεκινά απ' τις 2 Σεπτέμβρη στον Καύκασο ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ...

Οι λαοί της περιοχής στο «μάτι» ιμπεριαλιστικού «κυκλώνα»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για την απόφαση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία:

«

H απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση της "ανεξαρτησίας" της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας δεν επιλύει το πρόβλημα της ασφάλειας και της ειρηνικής συμβίωσης των λαών της περιοχής, που έχουν βρεθεί στο "μάτι του κυκλώνα" των αντιθέσεων ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου και της Κασπίας.

Η αντίδραση των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, απέναντι στην απόφαση της Ρωσίας, είναι πέρα για πέρα υποκριτική, γιατί σε όλους είναι γνωστό πως αυτές οι δυνάμεις διαμέλισαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία, αυτές οι δυνάμεις δημιούργησαν το προηγούμενο του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, κάνοντας "φύλλο και φτερό" τα απομεινάρια του Διεθνούς Δικαίου, αυτές οι δυνάμεις ακόμη και τώρα υποκινούν σε διάφορα σημεία του κόσμου και στη χώρα μας, υπαρκτά και ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα, αυτές είναι που μηχανεύονται νέα προτεκτοράτα για να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Μικρά κρατίδια, ιδανικά για την επιτυχία του δόγματος του "διαίρει και βασίλευε".

Το επιχείρημα του "δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού" και της "ανεξαρτησίας" που επικαλούνται διάφορες δυνάμεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά κοινά, ταξικά συμφέροντα των λαών αλλά στους σχεδιασμούς και στα συμφέροντα των ηγετικών δυνάμεων, για τον έλεγχο των αγορών και σφαιρών επιρροής.

Υποκριτικές επίσης είναι και οι δηλώσεις εκείνων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας, που εδώ και δεκαετίες υπηρετούν και συμμετέχουν ενεργά στα τυχοδιωκτικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανά τον κόσμο.

Οι λαοί της Γεωργίας, της Οσετίας, της Αμπχαζίας, της Ρωσίας έδειξαν στο παρελθόν ότι μπόρεσαν να ζήσουν δεκαετίες μαζί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και να μεγαλουργήσουν στα πλαίσια του σοσιαλισμού, μέσα στην ενιαία Σοβιετική Ενωση, σε κλίμα φιλίας κι αδελφοσύνης.

Τη σημερινή κατάσταση τη δημιουργούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πρώτα απ' όλα τα σχέδια ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η προσπάθεια της καπιταλιστικής Ρωσίας να ανακτήσει θέσεις σε όλα τα επίπεδα της ιμπεριαλιστικής "πυραμίδας"».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συγκεντρώσεις ενάντια στα καράβια του πολέμου

Από τη συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας και του Πατριωτικού Μετώπου
Από τη συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας και του Πατριωτικού Μετώπου
Τη συμμετοχή της Τουρκίας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονται στην περιοχή του Καυκάσου αναδεικνύει και καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, με τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσε μαζί με το Πατριωτικό Μέτωπο τις προηγούμενες μέρες στην Ιστανμπούλ, «υποδεχόμενο» αγωνιστικά τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που έπλεαν προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Στις 21 και στις 22 του Αυγούστου, οι κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Ντολμάμπαχτσε του Βοσπόρου, την ώρα που τα αμερικάνικα πλοία διέρχονταν από τα Στενά. Εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος, ο Mehmet Kuzulugil προειδοποίησε ότι αν οι λαοί της Τουρκίας δεν αντισταθούν σήμερα σθεναρά στη συμφωνία του κυβερνώντος AKP με τις ΗΠΑ, αύριο θα δουν τους καπνούς και τις βόμβες στη δική τους πατρίδα.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚ Τουρκίας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπο να εγκατασταθούν στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση των καραβιών από τα Στενά του Βοσπόρου, με απόφαση της τούρκικης κυβέρνησης, είναι πολύ επικίνδυνη. Η χρησιμοποίηση πολεμικών καραβιών για να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια είναι επιθετικό, πολεμικό βήμα και η απόφαση του AKP να δώσει άδεια διέλευσης αποτελεί προβοκάτσια για όλους τους λαούς της Μαύρης Θάλασσας. To ΚΚ Τουρκίας και το Πατριωτικό Μέτωπο καλούν όλους τους προοδευτικούς, εργαζόμενους, πατριώτες, αντιιμπεριαλιστές να συσπειρωθούν «για να μην περάσει ο πόλεμος από τα στενά της Ιστανμπούλ και του Τσανάκαλε».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταδικάζει αλλά δεν ονοματίζει

Σε δήλωσή της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων, τόνισε: «... Για το ζήτημα της κρίσης στη Γεωργία, η Ελλάδα, τόσο στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, έδωσε την πλήρη υποστήριξή της αφενός στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου των 6 Σημείων για την έξοδο από την κρίση, το οποίο είχαν συνυπογράψει Μόσχα και Τιφλίδα, και αφετέρου στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας. Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές εξελίξεις και συνυπογράφουμε τη δήλωση της Γαλλικής Προεδρίας, καταδικάζοντας την απόφαση της αναγνώρισης των αποσχισθεισών από τη Γεωργία περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας».

Εμφανής η προσπάθειά της να αποφύγει την οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά στη Μόσχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ