ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Καταγγέλλει τον εμπαιγμό σε βάρος των πυρόπληκτων

Κοινή σύσκεψη στις αρχές Σεπτέμβρη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας και των Τοπικών Επιτροπών Αγώνα για να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

«Ενα χρόνο μετά τις καταστροφικές, φονικές, πυρκαγιές στο Νομό Ηλείας ο εμπαιγμός και τα κροκοδείλια δάκρυα απ' τους κύριους υπεύθυνους καλά κρατεί».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), επισημαίνοντας τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν και εφάρμοσαν αντιαγροτικές πολιτικές.

«Τα εκατομμύρια πέφτουν σαν βροχή στα λόγια για τους αγρότες που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές», τονίζει η Ομοσπονδία και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη στήριξη του προπαγανδιστικού μηχανισμού που ελέγχει και πληρώνει με λεφτά του ελληνικού λαού, ανακοινώνει κάθε τόσο χορηγήσεις αποζημιώσεων ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2013, μόνο που στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών δεν προορίζεται γι' αυτούς που βρίσκονται πια στο όριο της οικονομικής καταστροφής, μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, εργάτες, μικροεπαγγελματίες, αλλά για εταιρείες και εργολάβους που θα αναλάβουν τα έργα της υποτιθέμενης ανοικοδόμησης».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση επειδή οι υποσχέσεις της «για 100% αποζημίωση για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες στο ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο, στις αγροτικές υποδομές, τα σπίτια πήγαν περίπατο και το αποδεικνύουν αυτό τα πρώτα πορίσματα στο νομό μας. Πορίσματα με αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις πραγματικές ζημιές των αγροτοκτηνοτρόφων, καθιστώντας αδύνατη την παραμονή και την επιβίωση των ανθρώπων, ειδικά των νέων, στα χωριά τους».

Και σημειώνει ότι η «θέση αυτή της μικρομεσαίας αγροτιάς επιδεινώθηκε δραματικά» με «τις συνέπειες της ΚΑΠ, του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, την εκμετάλλευση του μόχθου των αγροτοκτηνοτρόφων, από τους κάθε λογής μεσάζοντες, που, με τις πλάτες της κυβέρνησης, τσάκισαν για μια ακόμη φορά τις τιμές σε ό,τι παραγωγή υπήρξε στην Ηλεία, ενώ από την άλλη ο εργαζόμενος λαός έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη».

Τέλος, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει μέσα από τον μαζικό αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων και του λαού σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα ρήξης και ανατροπής».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρήστος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι στις αρχές Σεπτέμβρη θα γίνει κοινή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων Ν. Ηλείας και των Τοπικών Επιτροπών Αγώνα για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Χωρίς αντισεισμικό έλεγχο οι παιδικοί σταθμοί

Παρέμβαση για το θέμα από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Το σοβαρότατο θέμα του αντισεισμικού ελέγχου των δημοτικών παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων, με δεδομένη την ανησυχητική μελέτη του ΕΜΠ που αποκάλυψε τον περασμένο Γενάρη ο «Ρ», αλλά και των 1.600 αιτήσεων στους παιδικούς σταθμούς που μέχρι ώρας έχουν απορριφθεί, έθεσε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο προ ημερήσιας διάταξης η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Να θυμίσουμε ότι το πόρισμα του ΕΜΠ συντάχθηκε ύστερα από έρευνα σε 6 παιδικούς σταθμούς του δήμου, στους οποίους φιλοξενούνταν 261 παιδιά και στάλθηκε στο δήμο στις 21 Γενάρη. Εκανε λόγο για «αυξημένη σεισμική τρωτότητα» και «αυξημένη σεισμική διακινδύνευση». Ανέφερε ακόμα στατικά προβλήματα, έλλειψη εξόδου - εισόδου διαφυγής και αναδείκνυε την ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων.

«Είναι απαράδεκτο μετά από 8 μήνες και ενόψει της νέας περιόδου να μην έχουμε εικόνα για τον έλεγχο των παιδικών σταθμών», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Δανδουλάκης, καθώς και το συγκεκριμένο πόρισμα επιβάλλει τον άμεσο έλεγχο όλων των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, πόσο μάλλον αυτών όπου συναθροίζονται παιδιά.

Σημείωσε, ακόμα, ότι και φέτος μέχρι ώρας έχουν απορριφθεί 1.600 αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, δηλαδή χιλιάδες παιδιά θα μείνουν χωρίς παιδικό σταθμό. Τα εγγεγραμμένα παιδιά είναι 5.271. «Για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να δούμε άμεσα μέτρα γιατί όπως φαίνεται οξύνεται το πρόβλημα. Πρέπει να βρούμε και άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις», είπε.

Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της δημοτικής αρχής η Ηρα Βαλσαμάκη, πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου, παρά τη σοβαρότητα του θέματος που αφορά την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών, είπε ότι έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των κτιρίων, αλλά πήρε παράταση μετά από αίτημα του καθηγητή του ΕΜΠ, Π. Καρύδη, λόγω ασθένειας. Ωστόσο, έχουν μεσολαβήσει ήδη 8 μήνες. Επιπλέον, υπάρχει η αρμόδια ομάδα για την έρευνα (σ.σ. ο Π. Καρύδης έχει την εποπτεία) και ο έλεγχος θα μπορούσε να είχε προχωρήσει, ώστε να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας περιόδου.

ΕΒΡΟΣ - ΡΟΔΟΠΗ
«Οχι» στην εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του Κόμματος

Σοβαρή ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, και του ΠΑΣΟΚ χτες, αλλά και ατού στον αγώνα των φορέων και του λαού της περιοχής για να μην ιδρυθεί χρυσωρυχείο στα όρια των νομών Εβρου - Ροδόπης, αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που κρίνει μη νόμιμη την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για προέγκριση χωροθέτησης του «έργου χρυσού» στην περιοχή Περάματος στα όρια των νομών Εβρου - Ροδόπης.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, το έργο αποτελείται από το εργοστάσιο χρυσού, τη λίμνη τελμάτων και το μεταλλείο επιφανειακής εξόρυξης του μεταλλεύματος, ενώ υπεύθυνη είναι η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης Ανώνυμη Μεταλλευτική και Βιομηχανική Εταιρία».

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι το γεγονός αποκαλύπτει και τις «πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ (ανάλογες ήταν και του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση) να εγκρίνει τη λειτουργία του χρυσωρυχείου. Η προέγκριση χωροθέτησης του ΥΠΕΧΩΔΕ και η οποία ακυρώθηκε, επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή». Η Νομαρχιακή Επιτροπή καλεί το λαό και τους φορείς του νομού να μη μειώσουν ούτε στο ελάχιστο την αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητά τους, να συγκρουστούν με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης και του δικομματισμού. Να απαιτήσουν το κλείσιμο της υπόθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης χωρίς όμως να δημιουργούν αυταπάτες.

«Οι δυνάμεις του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου πρέπει να υποστούν απώλειες - σημειώνει. Οι εργαζόμενοι να τους εγκαταλείψουν και ταυτόχρονα να ενισχύσουν και να στηρίξουν το ΚΚΕ με στόχο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και οι όροι για μία εξουσία προς όφελος των εργαζομένων και του λαού γενικότερα. Μόνο σε αυτά τα πλαίσια ο ορυκτός πλούτος μπορεί να καταστεί λαϊκή περιουσία, να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, να κλείσει δηλαδή οριστικά το θέμα».

«Θα ειδοποιήσουμε την αστυνομία»!

Με αυτή την απειλή ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, προειδοποίησε την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας που θέλει να διοργανώσει εκδήλωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (απέναντι από το δημαρχείο) για το γιεορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Πακιστάν, το Σάββατο 30 Αυγούστου.

«Δε θα δώσουμε άδεια, θα ειδοποιήσουμε την αστυνομία και θα γίνουν και μηνύσεις αν χρειαστεί», είπε χτες ο δήμαρχος Αθηναίων απαντώντας στην ερώτηση της «Συμπαράταξης» και πρότεινε: «Γιατί να μην πάνε στην πλατεία Κουμουνδούρου;». Πρόκειται για κίνηση που ενισχύει την γκετοποίηση των μεταναστών και όπως φαίνεται δεν είναι άσχετη με τη «βιτρίνα» που επιδιώκεται να στηθεί στο κέντρο της Αθήνας και την οποία μάλλον του τη «χαλάνε» οι μετανάστες της πόλης...

Εισαγγελική έρευνα για το Δημαρχείο Ζαχάρως

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πύργου σχετικά με την υπόθεση ανέγερσης δημαρχείου στη Ζαχάρω, με χρήματα που δόθηκαν από την αυστραλιανή κυβέρνηση μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την ενίσχυση των πυροπλήκτων.

Η αντεισαγγελέας Πύργου, Μ. Παπαγιαννίδου, διέταξε τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν και ποια πρόσωπα παρανόμησαν, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια της αυστραλιανής κυβέρνησης, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, για άλλο σκοπό από εκείνον που προοριζόταν και αν το επίμαχο κτίριο κατασκευάζεται νόμιμα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της αυστραλιανής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε σε αυστραλιανή εφημερίδα: «Ο πρέσβης μας στην Αθήνα έχει επικοινωνήσει με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό κι έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον αρμόδιο προκειμένου να συζητήσει μαζί του το θέμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ