ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Το μακελειό συνεχίζεται

Παραστρατιωτικοί περιπολούν στο Καράτσι

Associated Press

Παραστρατιωτικοί περιπολούν στο Καράτσι
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εμπόλεμη ζώνη όλη σχεδόν η μεθόριος με το Αφγανιστάν ενόσω ο μυστικός πόλεμος με τη συμμετοχή και αμερικανικών στρατευμάτων συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή οι επιθέσεις σε πόλεις συνεχίζονται. Η πολιτική κρίση σοβεί, με την κυβέρνηση συνασπισμού να κρέμεται σε μία κλωστή, παρά το γεγονός ότι χτες ο κυβερνήτης του Καράτσι αποκατέστησε 7 δικαστές, από το σύνολο των 60 που είχε παύσει ο πρώην Πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ.

Χτες, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε ξενοδοχείο στην περιοχή Σιχάλα, κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, μία βδομάδα μετά τη βομβιστική επίθεση στην είσοδο ενός εργοστασίου όπλων του στρατού, που κόστισε τη ζωή σε 80 ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή οι μάχες μαίνονται στο Μπατζάουρ, περιοχή στη μεθόριο με το Αφγανιστάν που κατοικείται από φυλές και έχει καθεστώς ημιαυτονομίας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 30 ισλαμιστές εξτρεμιστές σκοτώθηκαν από επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων με βομβαρδιστικά ελικόπτερα, ενώ ακόμη 8 ισλαμιστές εξτρεμιστές σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε μάχες σε άλλο σημείο του Μπατζάουρ. Οι επιχειρήσεις στο Μπατζάουρ διαρκούν ήδη 3 βδομάδες και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τους 260.000, σε μία περιοχή όπου ο συνολικός πληθυσμός είναι μικρότερος των 600.000 κατοίκων.

Επίσης, επιθέσεις από ισλαμιστές εξτρεμιστές σε σημεία ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στην Τιάρζα στη νότιο Ουαζιριστάν εξελίχθηκαν σε μάχες, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του στρατού ISPR, σκοτώθηκαν 11 μαχητές και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της νύχτας της Τρίτης, η κυβέρνηση επέβαλλε χτες επ' αόριστον απαγόρευση της κυκλοφορίας για όλο το νότιο Ουαζιριστάν, σύμφωνα με το «Ρόιτερς». Πρόκειται για μία ακόμη παραμεθόριο περιοχή που συνταράσσεται τα τελευταία χρόνια από συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με ομάδες που θεωρούνται φίλα προσκείμενες στους Ταλιμπάν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στο στόχαστρο οι κατοχικές δυνάμεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Οι Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει προγεφύρωμα στην Κανταχάρ» αναφέρει χτεσινό εκτενέστατο άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» με αφορμή την επίθεση των Ταλιμπάν τον περασμένο Ιούνη στη φυλακή της πόλης που ελέγχεται από τις αμερικανικές δυνάμεις και την απελευθέρωση εκατοντάδων κρατουμένων ισλαμιστών. Ενώ το άρθρο σημειώνει ότι η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας έχει επιδεινωθεί στο Αφγανιστάν...

Το ίδιο ακριβώς επισήμανε και ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Γιόζεφ Γιουνγκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στη γερμανική πρωτεύουσα για να ανακοινώσει το θάνατο ενός Γερμανού στρατιώτη της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης (ISAF) και τον τραυματισμό 4 ακόμη, από την επίθεση που δέχτηκε η γερμανική περίπολος στην πόλη Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν.

Επίσης, επίθεση εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν σε σημείο ελέγχου, και στη μάχη που ακολούθησε η ομάδα τους έχασε 18 μαχητές. Στο μεταξύ, στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επίθεσης έχασαν τη ζωή τους δώδεκα Ταλιμπάν. Σε άλλο περιστατικό, βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου εξερράγη σκοτώνοντας τέσσερις Αφγανούς αστυνομικούς.

Τέλος, χτες η αφγανική αστυνομία και χωρικοί βρήκαν το πτώμα του Ιάπωνα που απήχθη προχτές από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Ο Καζούγια Ιτο απήχθη από τέσσερις ένοπλους, την ώρα που πήγαινε μαζί με τον Αφγανό οδηγό του να ελέγξει το αρδευτικό έργο που κατασκευαζόταν στην περιοχή από την Πεσαουάρ-Κάι, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) στην οποία προσέφερε εθελοντική εργασία ως ειδικός σε αγρονομικά θέματα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Πυρκαγιά σε ξενώνα 20 δωματίων γεμάτο με περίπου 1.000 ξένους εργάτες σημειώθηκε χτες στο Ντουμπάι με αποτέλεσμα το θάνατο 11 ατόμων, εκ των οποίων οι δέκα ήταν Ινδοί.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδειξε χτες να μην υπολογίζει σοβαρά την προχτεσινή προειδοποίηση της ΛΔ Κορέας πως σταματά τη διάλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, λέγοντας πως η πολιτική της Πιονγιάνγκ σ' αυτόν τον τομέα «είναι γνωστή για τα σκαμπανεβάσματά της»... Αντίθετα, η Μόσχα εξέφρασε χτες «απογοήτευση και ανησυχία» για την εξέλιξη...

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Εντάλματα σύλληψης κατά των εννιά επικεφαλής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που γίνονται καθημερινά τις τελευταίες μέρες στην Ταϋλάνδη εξέδωσε χτες δικαστήριο της Μπανγκόκ με τις κατηγορίες της υποκίνησης σε στάση, της αγνόησης εντολής για διάλυση συγκεντρώσεων και της διατάραξης δημόσιας ησυχίας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο νεότερος απολογισμός προχτεσινής έκρηξης σε χημικό εργοστάσιο στη νοτιοδυτική Κίνα αναφέρει το θάνατο 20 ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 60 άλλων.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι Νιγηριανοί αυτονομιστές απήγαγαν χτες έναν Ισραηλινό από τη μόνιμη κατοικία του στο Πορτ Χαρκούρτ.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Σε μπαράζ απολύσεων προχωρεί η διοίκηση του εκδοτικού συγκροτήματος «Φέρφαξ» σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Χτες ανακοινώθηκε πως ως τον Οκτώβρη θα απολυθούν 550 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και ο αρχισυντάκτης της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας «The age» Αντριου Τζάσπαν. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Fairfax» Ντέιβιντ Κερκ, οι απολύσεις κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου η εταιρεία να εξοικονομήσει 50 εκατ. δόλ. επειδή «οι καιροί είναι δύσκολοι και οι εφημερίδες για να επιβιώσουν πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό και περισσότερη ευελιξία».

ΟΣΛΟ.-- Ο 41χρονος Μίρσαντ Ρέπακ, βοσνιακής καταγωγής και πρώην μέλος κροατικής παραστρατιωτικής ομάδας, προσήχθη χτες ενώπιον δικαστηρίου στο Οσλο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν το 1992 εναντίον Σέρβων πολιτών της Βοσνίας. Είναι η πρώτη υπόθεση αυτού του είδους που θα εκδικαστεί στη Νορβηγία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν από επίθεση παγιδευμένου οχήματος εναντίον περιπόλου της αστυνομίας στην περιοχή Αλ Τζαντίντα στα ανατολικά της Βαγδάτης.

ΤΖΑΜΟΥ.-- Ανταλλαγή πυρών και μάχες μεταξύ ισλαμιστών εξτρεμιστών που θεωρείται ότι κρατούν επτά ομήρους και των αρχών ασφαλείας της πόλης Τζάμου στο Ινδικό Κασμίρ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άνθρωποι. Εδώ και δύο μήνες το Κασμίρ δονείται εκ νέου από ταραχές, βία και διαδηλώσεις.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ξεκίνησε χτες τις ακροάσεις της προσφυγής των ιθαγενών της περιοχής Ραπόσα Σέρα δο Σουλ ενάντια σε αγροτοβιομηχανίες και επιχειρηματίες που διεκδικούν τα εδάφη του καταυλισμού τους στη διοικητική περιφέρεια της Ροράιμα.

ΣΙΟΥΔΑΔ ΧΟΥΑΡΕΣ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι, που οι αρχές θεωρούν ότι είναι εκτελεστές των καρτέλ των ναρκωτικών, εισέβαλαν σε αγρόκτημα στο βόρειο Μεξικό κι άνοιξαν πυρ. Το μακελειό ήταν το τρίτο στο διοικητικό διαμέρισμα Τσιουάουα αυτό το μήνα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πρόσκαιρο μπλακ - άουτ στο σύστημα ελέγχου των πτήσεων λόγω ενός προβλήματος στο δίκτυο υπολογιστών προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στην εναέρια κυκλοφορία εντός των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) που απέκλεισε το ενδεχόμενο «τρομοκρατικής» δραστηριότητας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Πέντε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας και μέλη της Βασιλικής φρουράς, μεταξύ αυτών και δύο που είχαν υπηρετήσει στο Ιράκ, αποτάχτηκαν μετά την «αποτυχία» τους στις ιατρικές εξετάσεις σχετικές με τη χρήση ναρκωτικών.

ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Επίσημη επίσκεψη στη Συρία ανακοίνωσε ο Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στη Συρία μεταβαίνει την ερχόμενη βδομάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη επίσκεψη Γάλλου ηγέτη στη Δαμασκό εδώ και τέσσερα χρόνια οπότε πάγωσαν οι διμερείς σχέσεις.

Χτεσινή ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρει ότι ο Σαρκοζί θα επισκεφθεί τη Συρία στις 3 και 4 Σεπτέμβρη «για να συνεχίσει έναν αναγκαίο διάλογο με τη χώρα αυτή»... Μάλιστα, ο ίδιος ο Σαρκοζί ισχυρίστηκε, μετά το πέρας συνάντησής του με πρέσβεις της Γαλλίας, πως προτιμά να δεσμευτεί «σε ένα δρόμο πραγματικά πιο ριψοκίνδυνο αλλά υποσχόμενο πιο πολλά: το δρόμο του διαλόγου, με στόχο να προσφέρει απτούς στόχους».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, είχε αποφασίσει να παγώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Συρία, μετά από τη δολοφονία του φίλου του, πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, θεωρώντας πως η Δαμασκός βρισκόταν πίσω απ' τη δολοφονία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ