ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Εκρυθμο και επικίνδυνο σκηνικό

ΛΑ ΠΑΣ.--

Εκρυθμη η κατάσταση παντού στη Βολιβία, ενώ η χώρα διέρχεται μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα καθώς ο πρόεδρος Εβο Μοράλες, ενισχυμένος από το πρόσφατο δημοψήφισμα και την επαναβεβαίωση της λαϊκής εντολής μάλιστα με 68%, έθεσε άμεσα το θέμα της προώθησης της έγκρισης του νέου Συντάγματος, τον επαναπροσδιορισμό του καθεστώτος της αυτονομίας, καθώς και τον καθορισμό του νέου τρόπου με τον οποίο θα γίνεται η διανομή των κρατικών εσόδων.

Καταρχήν από το Σάββατο ο Μοράλες ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στο στρατό την προστασία των εγκαταστάσεων και των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου στη χώρα, καθώς η αντιπολίτευση, δηλαδή οι ομάδες της ολιγαρχίας είχαν εκδηλώσει ανοιχτά τις προσθέσεις τους για νέο κύκλο κινητοποιήσεων εναντίον των μεταρρυθμίσεων και του νέου Συντάγματος.

Οι προσπάθειες αποκλεισμού της χώρας ξεκίνησαν σταδιακά, με αφορμή την απόφαση του Μοράλες να φορολογήσει τα έσοδα των επαρχιών από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι κυβερνήτες των επαρχιών Σάντα Κρους, Μπένι, Πάντο, Ταρίχα, που προώθησαν και τα αποσχιστικά δημοψηφίσματα, απαιτούν από την «κεντρική κυβέρνηση» να επιτρέψει στις επαρχίες τα 166 εκατ. δολάρια που εισέρευσαν στα κρατικά ταμεία, μετά την εφαρμογή του μέτρου και την αύξηση της τιμής του αερίου που εξάγεται στην Αργεντινή και τη Βραζιλία και όχι να τα διαθέσει «για τα κοινωνικά προγράμματα».

Σε παράλληλο χρόνο πολλά κοινωνικά και λαϊκά κινήματα που ανήκουν στην ομπρέλα οργανώσεων CONALCAM - μεταξύ αυτών η Ομοσπονδία Συνδικάτων Γειτονιάς του Ελ Αλτο (FEJUVE), η Ενωμένη Συνομοσπονδία Εργατών Γης (CSUTCB), η Εθνική Συνομοσπονδία Συνεταιριστικών Ανθρακωρύχων (FENCOMIN), η Συνομοσπονδία Ιθαγένικων Λαών (CIDOB) και δεκάδες άλλες - συναντήθηκαν στην Κοτσαμπάμπα και κατέληξαν σε σειρά οργανωτικών και στρατηγικών αποφάσεων για τη «μόνιμη επαγρύπνηση και διαρκή κινητοποίηση για την υπεράσπιση της ενότητας της χώρας, αλλά και την προώθηση της δημοκρατικής και πολιτιστικής επανάστασης που προωθεί η κυβέρνηση Μοράλες» όπως ανέφεραν στη διακήρυξη των 5 σημείων.

Σε ανταπάντηση, η ολιγαρχία εφάρμοσε νέα τακτική. Μεγαλοπαραγωγοί προϊόντων κρέατος, κυρίως από τις περιοχές της Σάντα Κρους και του Μπένι, αποκλείουν τις οδικές αρτηρίες καθώς και την εθνική οδό που συνδέει τη Βολιβία με την Παραγουάη, ώστε τεχνητά να δημιουργηθεί έλλειψη κρέατος στη Βολιβία και να παγώσουν οι εξαγωγικές δραστηριότητες. Χτες, εντούτοις, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι τόσο της επαρχίας Μπένι όσο και της Τσουκουισάκα άρχισαν κινητοποιήσεις και απεργίες με στόχο την άρση του αποκλεισμού, ενώ κατήγγειλαν την κυβερνήτη της Τσουκουισάκα, Σαβίνα Κουέγιαρ - είχε εκλεγεί με το κυβερνών MAS, αλλά διαχώρισε τη θέση της γιατί δεν προωθήθηκε η μεταφορά της πρωτεύουσας στη Σούκρε - «για προδοσία» και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν για την αποπομπή της.

Σε πολιτικό επίπεδο οι «μάχες» το τελευταίο διήμερο έχουν επικεντρωθεί στο Κογκρέσο, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής για την αναπλήρωση των 77 κενών θέσεων στη δικαιοσύνη, μεταξύ αυτών του Γενικού Εισαγγελέα, των 9 δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανώτατου Δικαστηρίου και των δύο εκπροσώπων της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (CNE).

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκουεχουάνκα κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή Φίλιπ Γκόλντμπεργκ στο υπουργείο και του διαμήνυσε, σύμφωνα με τον «Τελεσούρ», να είναι «πιο προσεκτικός στις σχέσεις του με τμήματα της αντιπολίτευσης ώστε να μην προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Δίωξη κατά της πρώην εκπροσώπου για παραβίαση απορρήτου

ΧΑΓΗ.-- Δίωξη κατά της Φλόρενς Χάρτμαν, πρώην εκπροσώπου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κινεί το δικαστήριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΠΔ, η Χάρτμαν διώκεται για «διαρροές» από το περιεχόμενο δικαστικών φακέλων, που θα έπρεπε να είχε κρατηθεί μυστικό λόγω επαγγελματικού καθήκοντος εχεμύθειας που όφειλε να τηρεί ακόμα και μετά την απομάκρυνσή της από την υπηρεσία της (το 2006).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Χάρτμαν «εσκεμμένα διέρρεε εμπιστευτικού χαρακτήρα πληροφορίες, που θα έπρεπε λόγω του επαγγελματικού καθήκοντος της εχεμύθειας να κρατά μόνο για τον εαυτό της, καθώς αφορούσαν την εσωτερική λειτουργία του ΔΠΔ». Η δίωξη ασκήθηκε με βάση το βιβλίο που εξέδωσε το 2007 η Χάρτμαν με τίτλο «Ειρήνη και Τιμωρία». Στις σελίδες του παρουσιάστηκαν διάφορες απόρρητες ως τότε λεπτομέρειες για την (ημιτελή) δίκη έναντι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας).

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς ζήτησε χτες την ανάσχεση όλων των νομικών διαδικασιών που έχει κινήσει εναντίον του το ΔΠΔ, χαρακτηρίζοντας «αδύνατη» τη διεξαγωγή μιας δίκης επειδή δεν του αποδόθηκαν τα δικαιώματά του.

Μερικά από τα αποτελέσματα του κυκλώνα...

Associated Press

Μερικά από τα αποτελέσματα του κυκλώνα...
ΑΪΤΗ - ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φονικό το πέρασμα του κυκλώνα «Γκουστάβ»

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ - ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.--

Τη νήσο Ισπανιόλα και τις δύο χώρες που τη μοιράζονται, την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία, σάρωσε ο κυκλώνας «Γκουστάβ», που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και παρά το γεγονός ότι στο πέρασμά του από την Αϊτή έχασε σε ισχύ και υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα.

Την ίδια στιγμή, οι κουβανικές αρχές ήδη προχώρησαν σε προληπτικές εκκενώσεις περίπου 20.000 κατοικιών από τις περιοχές που αναμένεται να διέλθει ο «Γκουστάβ».

Στην Αϊτή ο «Γκουστάβ» προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και δεκατέσσερις νεκρούς, μόλις μερικές ημέρες μετά το πολύνεκρο πλήγμα της τροπικής καταιγίδας «Φέι», που στοίχισε τη ζωή 47 ανθρώπων στην Καραϊβική, με το χειρότερο απολογισμό επίσης στην Αϊτή, και 11 ακόμη στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 7 τραυματίστηκαν. Ολα τα θύματα ήταν πληγέντες από την καταιγίδα «Φέι», δήλωσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Λουίς Λούνα Παουλίνο, προσθέτοντας ότι ο «Γκουστάβ» προκάλεσε σειρά κατολισθήσεων και εκτεταμένες καταστροφές.

ΗΠΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
Τελειώνει σήμερα το «σόου»

ΝΤΕΝΒΕΡ.--

Το «σόου» του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, που θα παραδώσει επισήμως το προεδρικό χρίσμα στον γερουσιαστή του Ιλινόις Μπαράκ Ομπάμα, ολοκληρώνεται σήμερα.

Η αυλαία τέλους θα έχει και αυτή χολιγουντιανή λάμψη καθώς ο Ομπάμα θα μιλήσει από μία υπερυψωμένη πλατφόρμα που θα αναδυθεί από τη σκηνή στο στάδιο Ινβίσκο του Ντένβερ με φόντο έναν αρχαίο ελληνικό ναό...

Πάντως χτες την παράσταση έκλεψε η Χίλαρι Κλίντον. «Ηρθε η ώρα να πάρουμε τη χώρα μας πίσω. Είτε ψηφίσατε για μένα είτε για τον Ομπάμα, ήρθε η ώρα της ενότητας για την ανάδειξη του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον και κάλεσε τους πάντες να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τον μέχρι πρότινος εσωκομματικό της αντίπαλο.

Πάντως, αρκετοί υποστηρικτές της Κλίντον εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν απορριπτικά την υποψηφιότητα Ομπάμα, ενώ περίπου 1.000 από αυτούς διαδήλωσαν στους δρόμους του Ντένβερ.

ΛΙΒΥΗ - ΣΟΥΔΑΝ
Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Συνελήφθησαν χτες έπειτα από διαπραγματεύσεις 22 ωρών από τις αρχές της Λιβύης δύο Σουδανοί αεροπειρατές που κατέλαβαν προχτές αεροσκάφος της σουδανικής ιδιωτικής εταιρείας «Sun Air» με 87 επιβάτες. Το αεροσκάφος που επρόκειτο να εκτελέσει το δρομολόγιο Νγιάλα (πόλη του νότιου Νταρφούρ) - Χαρτούμ κατελήφθη από τους αεροπειρατές και προσγειώθηκε χτες βράδυ στο αεροδρόμιο της μεθοριακής πόλης Κούφρα κοντά στα σύνορα με το Σουδάν.

Η σουδανική εταιρεία ανακοίνωσε πως θα αποστείλει άλλο αεροσκάφος στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Κούφρα της νοτιοανατολικής Λιβύης για να μεταφέρει τους επιβάτες στο Σουδάν.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι αεροπειρατές σχετίζονταν με την ανταρτική οργάνωση του Νταρφούρ «Σουδανικός Απελευθερωτικός Στρατός», αλλά αργότερα ανακοινώθηκε πως τα κίνητρά τους ήταν προσωπικά «και δεν είχαν σχέσεις με πολιτικές, ανταρτικές ή άλλες οργανώσεις».

Το Σουδανικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, είχε χαρακτηρίσει την αεροπειρατεία «ανεύθυνη τρομοκρατική ενέργεια», ζητώντας την απέλαση και τη μεταφορά των αεροπειρατών στο Χαρτούμ.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Παραμένει θολή η πολιτική κατάσταση

ΧΑΡΑΡΕ.-- Νέα κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή του αντιπολιτευόμενου Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC), ανακοίνωσε χτες πως σκοπεύει να συγκροτήσει ο Ζιμπαμπουέζος πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, επικαλούμενος το αδιέξοδο που σημειώνεται στις μαραθώνιες συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης...

Ο Μουγκάμπε, ο οποίος δέχθηκε προχτές έντονες αποδοκιμασίες από τα μέλη της αντιπολίτευσης κατά τη σύγκληση του Κοινοβουλίου, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εξακολουθεί να ελπίζει σε επιτυχή επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση για το μοίρασμα της εξουσίας.

Οι αντιφατικές δηλώσεις του Ρόμπερτ Μουγκάμπε τροφοδοτούν την αβέβαιη πολιτική κατάσταση. Πάντως θέσεις υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων εξέφρασαν χτες και στελέχη του αντιπολιτευόμενου MDC, που κατηγόρησαν τον Μουγκάμπε πως βάζει τρικλοποδιά στις συνομιλίες με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης μόνον με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ZANUI PF...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ