ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KAYKAΣOΣ
ΕΕ και ΗΠΑ φτιάχνουν κλίμα έντασης κατά της καπιταλιστικής Ρωσίας...

Αμερικανικό πολεμικό «παρκαρισμένο» στο Μπατούμι, στη Μαύρη Θάλασσα

Associated Press

Αμερικανικό πολεμικό «παρκαρισμένο» στο Μπατούμι, στη Μαύρη Θάλασσα
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Απειλές για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στο πλαίσιο της έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, υπαινίχτηκαν, εμμέσως πλην σαφώς, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον Καύκασο. Χτες, ο Μπερνάρ Κουσνέρ, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας που προεδρεύει της ΕΕ, δήλωσε ότι ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες υπάρχουν «σκέψεις Ευρωπαίων ηγετών» για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή για επίλυση της κρίσης «με διαπραγματεύσεις». Διευκρίνισε αργότερα ότι το Παρίσι δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για αντίποινα εις βάρος της Ρωσίας. Επιπλέον, άλλος αξιωματούχος της ΕΕ ανακοίνωσε με νόημα ότι «προς το παρόν ισχύει» ο επόμενος διαπραγματευτικός γύρος μεταξύ Ρωσίας - ΕΕ για την επίτευξη νέας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας, που έχει προγραμματιστεί για τις 15-16 Σεπτέμβρη, «εκτός και εάν τεθεί υπό αίρεση από αποφάσεις που θα προκύψουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες»....

Παρόμοια ήταν η στάση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον που δημιούργησε κλίμα για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μολονότι δήλωσε πως «είναι πρόωρη η συζήτηση» για το θέμα...

Στο ευρύτερο στρατιωτικό πεδίο και με δεδομένη την επικίνδυνα αυξημένη κινητικότητα αμερικανικών, ΝΑΤΟικών και ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, σημειώθηκαν χτες τρεις ενδιαφέρουσες εξελίξεις:

α) Οι δυνάμεις της Νότιας Οσετίας κατέρριψαν χτες γεωργιανό κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, γεγονός που αντανακλά τις διαθέσεις Τσχινβάλι και Μόσχας για αποτροπή οιασδήποτε εξέλιξης που θα μπορούσε να σημάνει επαναφορά των Γεωργιανών στην περιοχή.

β) Η Ρωσία προχώρησε σε βαλλιστική δοκιμή του πυραύλου «Topol», ικανού, όπως ανακοίνωσε ο Αλεξάντερ Βοβκ ως εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού, να «διαπεράσει τα συστήματα αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ». Ο ίδιος αξιωματούχος προσπάθησε να διασκεδάσει πιθανές αντιδράσεις, χαρακτηρίζοντας την πυραυλική δοκιμή στο κοσμοδρόμιο Πλέσετσκ της ΒΔ Ρωσίας «δοκιμή ρουτίνας».

γ) Ο Ιγκόρ Μπελιάγκρ, στρατιωτικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας, ανακοίνωσε χτες ότι από δω και μπρος «στο εγγύς μέλλον» ο ρωσικός στόλος θα χρησιμοποιεί περισσότερο τα λιμάνια της Συρίας και «θα έχει αυξημένη στρατιωτική παρουσία στα λιμάνια της Μεσογείου»...

Μέσα σ' όλα αυτά, το ΝΑΤΟ απέρριψε τις ρωσικές αιτιάσεις ότι έχει υστερόβουλες βλέψεις με την αύξηση της παρουσίας του στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι «πρόκειται απλώς για καθιερωμένα στρατιωτικά γυμνάσια»... Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση Ρώσου στρατηγού προς το ΝΑΤΟ, προκειμένου αυτό να μην παραβιάσει με οιοδήποτε τρόπο τη Συνθήκη του Μοντρέ που περιορίζει τον αριθμό και τον τύπο των στρατιωτικών σκαφών που μπορούν να πλεύσουν στη Μαύρη Θάλασσα...

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε, μιλώντας στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, ότι οι ΗΠΑ ώθησαν τη Γεωργία στην εξαπόλυση επέμβασης κατά της Ν. Οσετίας, σε σχέση, όπως είπε, πιθανώς με τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές...

Ο δε Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε χτες «τις δυτικές δυνάμεις» για επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, λέγοντας πως εμποδίζουν την ανεξάρτητη ανάπτυξη της περιοχής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών (G-8 πλην Ρωσίας...) καταδίκασαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας από τη Μόσχα, επειδή «παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας».

Αργότερα χτες βράδυ, ο πρέσβης της Λευκορωσίας στη Μόσχα, Βασίλι Ντολγκόλεφ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει «σήμερα ή αύριο» την ανεξαρτησία Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας, γιατί, όπως είπε, «είμαστε σύμμαχοι με τη Ρωσία και αυτό τα λέει όλα».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Τήρηση των ισορροπιών

Στήριξη του «ενεργού ρόλου» της Ρωσίας στον Καύκασο, αλλά και αναφορές στην ανάγκη της τήρησης της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), σε μια «σολομώντεια» τοποθέτησή της, από τη μια υποστήριξε τη Ρωσία στην επέμβασή της στον Καύκασο κι από την άλλη πήρε αποστάσεις από τη ρωσική αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, υπογραμμίζοντας την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών.

Οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΟΣΣ (συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, το Καζαχστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, η Κιργιζία) εξέφρασαν στην Κοινή Διακήρυξή τους τη «βαθιά ανησυχία τους» για τις εξελίξεις στη Νότια Οσετία και ταυτόχρονα υποστήριξαν τον «ενεργό ρόλο της Ρωσίας» στην επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, στη Διακήρυξη της Ντουσανμπέ, όπου έγινε η Σύνοδος, αναφέρεται πως: «Τα κράτη - μέλη της ΟΣΣ εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με την πρόσφατη ένταση στο ζήτημα της Νότιας Οσετίας και καλούν τις ανάλογες πλευρές με ειρηνικό διάλογο να επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν, να καταβάλουν προσπάθειες για την ειρήνευση μέσω των συνομιλιών». Ταυτόχρονα, σημειώνεται: «Τα κράτη - μέλη της ΟΣΣ χαιρετίζουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μόσχα, των έξι αρχών για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Νότια Οσετία και υποστηρίζουν τον ενεργό ρόλο της Ρωσίας στην επίτευξη της ειρήνης και της συνεργασίας στη συγκεκριμένη περιοχή».

Υποστηρίζεται ακόμη πως θα πρέπει να ακολουθηθεί η αρχή του σεβασμού των ιστορικών και πολιτιστικών παραδόσεων κάθε χώρας και των προσπαθειών «που είναι στην κατεύθυνση της διατήρησης της ενότητας του κράτους και της εδαφικής του ακεραιότητας», όμως όπως σημειώνεται: «Η εναπόθεση αποκλειστικά σε λύσεις με χρήση της δύναμης δεν μπορεί να έχει προοπτική και εμποδίζει τη συνολική ρύθμιση των τοπικών συγκρούσεων. Η ολόπλευρη επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν είναι δυνατή μόνο κάτω από τον πλήρη υπολογισμό των συμφερόντων όλων των πλευρών και τη συμμετοχή τους στη διαδικασία των συνομιλιών κι όχι στην απομόνωσή τους», σημειώνεται στο ντοκουμέντο.

Την ίδια ώρα σημειώνεται πως η ασφάλεια κάποιων χωρών δεν μπορεί να εξασφαλίζεται σε βάρος της ασφάλειας άλλων και πως η διεθνής ασφάλεια θα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της εμπιστοσύνης, του αμοιβαίου οφέλους, της ισότητας και συνεργασίας. Στη Διακήρυξη υποστηρίζεται ο «κεντρικός, συντονιστικός ρόλος του ΟΗΕ» και η ανάγκη «διεθνούς συνεργασίας για την αποτροπή της τρομοκρατικής απειλής».

Η Σύνοδος της ΟΣΣ ασχολήθηκε ακόμη με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τα ζητήματα ενέργειας και διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κεντρικής Ασίας, τα ζητήματα διεύρυνσης με τις χώρες - παρατηρητές και τοποθετήθηκε υπέρ της μετατροπής της Κεντρικής Ασίας σε ζώνη χωρίς πυρηνικά όπλα.

Την προεδρία της ΟΣΣ για το έτος 2009 ανέλαβε η Ρωσία.


Ι. Π.- Ε. Β.

«Αναγκαία» η αναγνώριση Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας

Συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα

Η Ρωσία δε θα αναγνωρίσει σε καμία περίπτωση τα κατεχόμενα της Κύπρου επειδή αναγνώρισε τη Ν. Οσετία και την Αμπχαζία, διότι οι δύο αυτές περιοχές συνιστούν «μοναδική περίπτωση», δήλωσε χτες κατηγορηματικά, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Βντόβιν, αναφερόμενος στις θερμές πατροπαράδοτες σχέσεις Αθήνας - Μόσχας. Ο Ρώσος διπλωμάτης χαρακτήρισε «αναγκαία» την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των παραπάνω περιοχών από τη Μόσχα, θυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ πως επιλέγει «το μικρότερο κακό...».

Αναφέρθηκε στην πολιτική δύο μέτρων και σταθμών που εφαρμόζει η Δύση, σημειώνοντας πως πραγματοποίησε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς το '99 κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και αναγνώρισε τον περασμένο Φλεβάρη τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. «Ομως παραπονιούνται και καταδικάζουν» τη ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας, είπε...

Ο Ρώσος πρέσβης απέρριψε ως ανεπιτυχείς οιεσδήποτε προσπάθειες Δυτικών αξιωματούχων για απομόνωση της Ρωσίας, λέγοντας ότι αυτές «θα γυρίσουν μπούμερανγκ». Αναφέρθηκε στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η Ρωσία δεν το χρειάζεται περισσότερο απ' ό,τι εκείνο τη Ρωσία». Το ερώτημα είναι, είπε χαρακτηριστικά, εάν το ΝΑΤΟ μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη Ρωσία...

Καταφέρθηκε κατά των επιδιώξεων της Δύσης για τη δημιουργία ενός μονοπολικού κόσμου, λέγοντας ότι αυτή η πολιτική «προκαλεί αδιέξοδα και πολεμικές περιπέτειες». Οπως σημείωσε, «ή θα υπάρχει ένα διεθνές δίκαιο και θα ισχύει για όλους, ή αλλιώς θα ισχύει αναρχία».


Δ.ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ