ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
Να πληρώσουν οι ένοχοι

Συμβολική κατάληψη στο Δημαρχείο, όπου την Κυριακή σκοτώθηκε 31χρονος μετανάστης, πραγματοποίησαν χτες ταξικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Ανατρέψτε αυτή την πολιτική που σκοτώνει τους εργάτες!». Αυτό έγραφε το πανό που χτες, νωρίς το πρωί, έκλεισε την πόρτα του Δημαρχείου Αγίου Δημητρίου, στη διάρκεια συμβολικής κατάληψης. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν, με μία ακόμα αγωνιστική παρέμβαση, το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, ταξικά συνδικάτα της Αθήνας και μαζικοί φορείς του Μπραχαμίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η οργή για το «ατύχημα» που την περασμένη Κυριακή οδήγησε στο θάνατο έναν 31χρονο πατέρα τριών παιδιών πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στους ενόχους. Στην κινητοποίηση πήρε μέρος και η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά.

«Μέτρα ασφαλείας για τους εργάτες και όχι θυσία στους κεφαλαιοκράτες»! «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών», φώναζαν οι συνδικαλιστές κι οι εργαζόμενοι, που, με την προκήρυξη στο χέρι, ενημέρωναν τους περαστικούς. «Δεν ήταν τυχαίο γεγονός, δεν ήταν η κακιά η ώρα», τόνιζαν, εξηγώντας ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα. Ο εργαζόμενος που σκοτώθηκε έπεσε από ύψος τριών ορόφων στο κενό, ενώ δούλευε κυριακάτικα, χωρίς άδεια από το ΣΕΠΕ, χωρίς κανέναν εργοδηγό, κανέναν να επιβλέπει από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.

Ιδιαίτερα προκλητική ήταν, ακόμα μια φορά, η στάση των εκπροσώπων της δημοτικής αρχή που όχι μόνο επιμένουν να προσποιούνται τις «αθώες περιστερές», αλλά και χτες επιτέθηκαν σε όσους διαμαρτύρονταν επειδή ένας εργάτης πήγε για μεροκάματο και δε γύρισε ποτέ σπίτι του.

Για το έγκλημα στη «ΣΕΛΜΑΝ»

Τις αιτίες για τα εργατικά «ατυχήματα», που αποδεικνύουν ότι ουσιαστικά πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, με αφορμή το θάνατο του 33χρονου ηλεκτροτεχνίτη στη «ΣΕΛΜΑΝ». Καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή, 3ωρη πανευβοϊκή στάση εργασίας και μεταξύ άλλων τονίζει: «Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τόσα χρόνια στηρίζουν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ - οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ - δίνουν το ελεύθερο στην εργοδοσία να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ
Επικίνδυνες περικοπές για τα λαϊκά στρώματα

Τα αντιεπιστημονικά «θεραπευτικά πρωτόκολλα» και τις «θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων» νομοθετεί η κυβέρνηση, προωθώντας τα αντιδραστικά της σχέδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Αγριες περικοπές στις παροχές υγείας και τη φαρμακευτική περίθαλψη και επικίνδυνους περιορισμούς, που οδηγούν στην αντιεπιστημονική διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας, μέσω των λεγόμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των «θεραπευτικών ομάδων φαρμάκων», προωθεί η κυβέρνηση, με άρθρο που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε χτες, για τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών.

Η κυβέρνηση μπορεί να μετέθεσε την προώθηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όμως προχωράει κομμάτι - κομμάτι στην εφαρμογή των βασικών εργαλείων των περικοπών, σε επικίνδυνες αντιλαϊκές ανατροπές που συνδέονται άμεσα με τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Βασικά εργαλεία των περικοπών είναι η Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας, που προωθείται κατ' επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα περιλαμβάνει χρηματικό πλαφόν (όριο εξόδων) για τις δαπάνες για εξετάσεις, φάρμακα, επισκέψεις σε ετήσια βάση, αλλά και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων - φαρμάκων είναι πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο που υποβαθμίζει τις Υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών. Τα πρωτόκολλα αυτά θα καθορίζουν και τη χρηματική αξία της Κάρτας Υγείας, ενώ οι ασθενείς θα αναγκάζονται να αγοράζουν τις ιατρικές υπηρεσίες και τα φάρμακα, αν αυτές δεν προβλέπονται από το Πρωτόκολλο.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου:

«Συνιστάται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) Επιτροπή για τη σύνταξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Ως θεραπευτικό πρωτόκολλο ορίζεται η δέσμη οδηγιών διάγνωσης και θεραπείας μίας νόσου, με βάση τα πορίσματα και την κλινική εφαρμογή της Ιατρικής Επιστήμης». Η Επιτροπή αποτελείται από πέντε μέλη, που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου του ΚΕΣΥ, ενώ και τα κριτήρια για τη σύνταξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, «καθορίζονται με απόφαση του Προέδρου του ΚΕΣΥ».

Ακόμα συνιστάται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) Επιτροπή Διαφάνειας Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΕΔΑΦ) που είναι αρμόδια για τον προσδιορισμό και την κατάρτιση των θεραπευτικών ομάδων, καθώς και την ένταξη στις θεραπευτικές ομάδες «των πρωτοτύπων και επώνυμων γενοσήμων φαρμάκων» των οποίων η δαπάνη καλύπτεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για μια Επιτροπή απόλυτα ελεγχόμενη από τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ο οποίος ορίζει τα πέντε μέλη της με διετή θητεία και δικαίωμα με απόφασή του να παύονται αυτά τα μέλη ή να αντικαθίστανται ανά πάσα στιγμή.

Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο: «H ΕΔΑΦ είναι αρμόδια για τον προσδιορισμό και την κατάρτιση των θεραπευτικών ομάδων καθώς και την ένταξη στις θεραπευτικές ομάδες των πρωτοτύπων και επωνύμων γενοσήμων φαρμάκων, των οποίων η δαπάνη καλύπτεται σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3457/2006 (ΦΕΚ Α93)». «Η επιλογή των θεραπευτικών ομάδων, η ένταξη των φαρμάκων σε αυτές και ο καθορισμός των σχετικών δεικτών κατάταξης, γίνεται με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΦ κατόπιν εισήγησης της ΕΔΑΦ, βάσει αντικειμενικών και επαληθεύσιμων κριτηρίων, όπως η θεραπευτική και φαρμακο-οικονομική αποτελεσματικότητα, το κόστος ημερήσιας θεραπείας, η ασφάλεια του φαρμάκου και η επίπτωση στις δαπάνες υγείας».

Δηλαδή, οι αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών και τελικά την υγεία των λαϊκών στρωμάτων θα παίρνονται με βάση τη λογική των περικοπών στις δαπάνες υγείας και το φάρμακο, αφού κριτήριο είναι το κόστος.

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη

Επίσης:

  • «Σε κάθε θεραπευτική ομάδα φαρμάκων ορίζεται με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΦ, μετά από εισήγηση της ΕΔΑΦ, μία Τιμή Αναφοράς, η οποία ισούται με το μέσο όρο των τιμών του συνόλου των πρωτοτύπων και επωνύμων γενοσήμων φαρμάκων που εντάσσονται στη Θεραπευτική Ομάδα, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση το κόστος ημερήσιας θεραπείας».
  • «Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τη δαπάνη κτήσης μόνο των πρωτοτύπων και επωνύμων γενοσήμων φαρμάκων που εντάσσονται στις Θεραπευτικές Μονάδες και μόνο μέχρι το ποσό της Τιμής Αναφοράς για κάθε Θεραπευτική Ομάδα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν εισήγησης της ΕΔΑΦ και αιτιολογημένης απόφασης του Προέδρου του ΕΟΦ, καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία το σύνολο της δαπάνης για την κτήση του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, που έχει ενταχθεί σε θεραπευτική ομάδα, ακόμη και όταν η δαπάνη αυτή υπερβαίνει την τιμή αναφοράς. Η διάταξη της παρούσης παραγράφου ισχύει από 01/01/2009».

Ο άρρωστος δηλαδή θα αποζημιώνεται μόνο τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη θεραπευτική ομάδα. Στην περίπτωση που του συστήσει άλλα ο γιατρός, ή που θα αναγκαστεί να προσφύγει στον ιδιωτικό τομέα αφού με βάση τα πρωτόκολλα η θεραπεία θα είναι αναποτελεσματική, θα πληρώνει απ' την τσέπη του.

Ταυτόχρονα θεσπίζεται περιορισμός και στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών από τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τα παραπάνω. Φαίνεται πως η κυβέρνηση με δεδομένη την αντιδραστική πολιτική της στον τομέα της ασφάλισης, ή την προοπτική ένταξης του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο δίκτυο που ετοιμάζει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη μείωση ή και την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στον κλάδο υγείας και της μείωσης των δημοσίων δαπανών, φροντίζει από τώρα να περικόψει και τις παρεχόμενες απ' αυτά υπηρεσίες μειώνοντας το κόστος τους. Γιατί την υγεία των εργαζομένων τη μετράνε με χρήμα και όχι ως ανθρώπινη ζωή.

ΚΚΕ
Πάλη ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ

Σε σχόλιο για τις προωθούμενες αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κατάργηση των ΒΑΕ αποτελεί βασικό στόχο των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει τις απόπειρες που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Είναι συστατικό στοιχείο της συνεχιζόμενης επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η εργατική τάξη είναι ανάγκη να αντιπαλέψει αποφασιστικά και να εμποδίσει την κατάργηση των ΒΑΕ, γιατί πληρώνει με το αίμα της και με δεκάδες επαγγελματικές ασθένειες την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ελαστικά ωράρια και τις γενικότερες εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Μονόδρομος για την εργατική τάξη σήμερα είναι να απορρίψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και παλεύοντας για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει: Να μην αποχαρακτηριστούν τα ΒΑΕ. Κανένας διαχωρισμός ανάμεσα σε παλαιούς και νέους εργαζόμενους. Να διευρυνθεί ο θεσμός. Για τα ΒΑΕ 6ωρη δουλειά, 5ήμερο, 30ωρο. Μείωση ορίου συνταξιοδότησης 55 για τους άνδρες, 50 για τις γυναίκες. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία. Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων».

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΟΙΤΗΣ
Νεκρό 23χρονο παλικάρι

Αλλο ένα 23χρονο παλικάρι της θρηνεί από χτες η εργατική τάξη, που από τις αρχές του χρόνου μετράει ήδη 84 νεκρούς. Πρόκειται για τον Παντελή Ταλιάνη, χειριστή διατρητικού μηχανήματος στις Υπόγειες Μεταλλευτικές Στοές της ΕΛΜΙΝ, στην Οίτη της Φθιώτιδας. Ο 23χρονος σκοτώθηκε μέσα σε γαλαρία από έκρηξη που προκλήθηκε ύστερα από βραχυκύκλωμα στο όχημά του (ανοίγει τρύπες για να μπουν τα φουρνέλα). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν είχε άδεια χειριστή για το συγκεκριμένο μηχάνημα, ενώ λόγω της εντατικοποίησης κουβαλούσε με το όχημά του τα εκρηκτικά που κανονικά μεταφέρονται με άλλο όχημα. Από το βραχυκύκλωμα εξερράγησαν οι δυναμίτες και διέλυσαν το σώμα του εργάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ