ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Στην «αναμονή» ο Κρόνιος Λόφος

Associated Press

Ο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, κατακα(η)μένος Κρόνιος Λόφος στην Αρχαία Ολυμπία... «διαθέτει ένα σύστημα πυροπροστασίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, σχετικά με την αποδοχή της «χορηγίας» του ιδρύματος Λάτση για την επέκταση του συστήματος πυροπροστασίας.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι «ένα σύστημα» πυροπροστασίας μπορεί να υπάρχει περιμετρικά του λόφου - μνημείου, πλην όμως ουδείς καθησυχάζει. Αλλωστε, όπως προκύπτει και από την ίδια την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο Κρόνιος δεν εντάσσεται στα άμεσα σχέδια επέκτασης του συστήματος. Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟ σημειώνει ότι «περιμετρικά (σ.σ. του λόφου) υπάρχουν 13 πυροσβεστικοί κρουνοί, ενώ σε όλη την έκτασή του τοποθετήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη ένα σύστημα άρδευσης που μεταφέρει νερό έως την κορυφή του λόφου. Επιπλέον με τη λειτουργία του νέου συστήματος πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, με νέους εκτοξευτήρες νερού και κρουνούς, αλλά και την αντικατάσταση του εξοπλισμού, θωρακίζεται περιμετρικά ο λόφος από τις πυρκαγιές».

Ωστόσο, «το ενδεχόμενο τοποθέτησης νέου συστήματος πυρασφαλείας στον Κρόνιο - αυτήν την περίοδο - κρίθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες και το ΚΑΣ ότι θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα και ζημιές στο ίδιο το μνημείο (σ.σ. εδώ να ξαναθυμίσουμε ότι ο λόφος έχει καεί...), καθώς το έδαφος δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη και υπάρχει κίνδυνος διαβρώσεων ή κατολισθήσεων» και μόνο «μετά την ολοκλήρωση των αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών και φυτοκομικών έργων και την ανάκτηση της συνοχής του εδάφους δρομολογείται συμπληρωματική μελέτη ήπιας επέκτασης του συστήματος πυροπροστασίας στο λόφο - μνημείο». Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο λόφος παραμένει σε κατάσταση επικινδυνότητας ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές που τον κατέκαψαν. Η επέκταση της πυροπροστασίας αφορά στα δυο μουσεία και το συνεδριακό κέντρο. Ουσιαστικά, δηλαδή, «προχωρά» η μελέτη όπως είχε αποφασιστεί ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη, οπότε και πάλι το θέμα του Κρόνιου ...θα «επανεξεταζόταν».

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι ο Κρόνιος αποτελούσε πρόβλημα εξαρχής για τον τρόπο πυροπροστασίας του. Ηδη, από την πρώτη σχετική μελέτη, το 1996, αποφεύγονταν επεμβάσεις όπως εκσκαφές και υψηλοί εκτοξευτήρες, ώστε να μην «αλλοιωθεί ο ιερός χαρακτήρας» του. Πέρυσι, βέβαια, ο λόφος κάηκε και η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Αντίθετα, η διαχείριση του προβλήματος αφήνει περιθώρια στο μεγάλο κεφάλαιο να αυτοπροβάλλεται μέσω των «χορηγιών» του.

«Το Αλφαβητάρι των άστρων»

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Το Αλφαβητάρι των Αστρων», μετά από μία επιτυχημένη περιοδεία συνεχίζουν τις παραστάσεις τους και το Σεπτέμβρη. Στις 5 Σεπτέμβρη στο Βεάκειο Θέατρο, στις 7 Σεπτέμβρη στο Κηποθέατρο Παπάγου - Φεστιβάλ Παπάγου και 11 Σεπτέμβρη στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς. Ωρα έναρξης: 9.00 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ.

Μεγάλοι Ελληνες Ποιητές «συνομιλούν» με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. «Μια σκέψη για να 'ναι πραγματικά υγιής - άσχετο σε τι αναφέρεται - πρέπει ν' αντέχει στο ύπαιθρο». Ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη ήταν η πηγή έμπνευσης για την παράσταση. Ποιήματα, στίχοι και τραγούδια που μιλάνε για την Ελλάδα, την Καρδιά και τα Αισθήματα του Ελληνα.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος θα «διαβάσει» τα κείμενα και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα ερμηνεύσει τα τραγούδια, παίζοντας ο ίδιος στο πιάνο. Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Σκηνογραφική επιμέλεια: Κούλα Γαλιώνη. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Βοηθός σκηνοθέτη - Οργάνωση παραγωγής: Κωστής Σαββιδάκης.

«Σ' αυτούς τους τόσο "θορυβώδεις" καιρούς» - σημειώνει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος - «πιστεύουμε πως η μουσική και ο λόγος των Ελλήνων Δημιουργών θα είναι βάλσαμο για τα αυτιά και την ψυχή των θεατών μας. Στοχεύουμε σε μια βραδιά που η ιδιαιτερότητά της και η διαφορετικότητά της θα είναι όχι μόνο η ουσία και το βάθος της ποίησης, αλλά και ο σεβασμός στην ποιότητα και την ένταση του ήχου».

Μουσικές στιγμές

Αναστασία Μουτσάτσου
Αναστασία Μουτσάτσου
Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Μάτσικας, επικεφαλής οκταμελούς νεανικού σχήματος, θα δώσει συναυλία στον προαύλειο χώρο του γυμνασίου του Αγκιστρίου, με τραγούδια από την ελληνική και διεθνή μουσική, καθώς και από την προσωπική πορεία του καλλιτέχνη. Μαζί θα εμφανιστούν δύο νέες φωνές, η Αντιγόνη Γαρυφάλλου και η Μυρτώ Ναούμ, ενώ την μπάντα συμπληρώνουν οι Μάνος Σάββενας (πιάνο - ενορχήστρωση), Στέλλα Βαρβέρη (φλάουτο), Βαγγέλης Καλημέρης (τύμπανα), Πέτρος Βασιλειάδης (μπάσο) και Γιάννης Λάζος (κιθάρες).

Σήμερα, επίσης, στην Ψήφτα Τροιζηνίας, ο συνθέτης και κιθαρίστας Νότης Μαυρουδής, η Αναστασία Μουτσάτσου και ο μουσικός και κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης θα δώσουν μια μουσική παράσταση με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους CD με τίτλο «Μια νύχτα στους αιώνες».

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του φετινού Αυγούστου, η Ορχήστρα Σαξοφώνων της Νομαρχίας Πειραιά υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή της, σαξοφωνίστα Θεόδωρου Κερκέζου, θα εμφανιστεί στην Αίγινα για δύο συναυλίες αύριο, στην κεντρική πλατεία του Δήμου Κυψέλης και την Κυριακή, στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού.

Τέλος, αύριο και την Κυριακή, στο λιμάνι της Σουβάλας της Αίγινας, πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στιγμές της Αίγινας». Η νεοσύστατη φωτογραφική ομάδα ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε φωτογραφικά θέματα υπό την καθοδήγηση του δασκάλου της Αρη Παύλου. Αποτελείται από οχτώ φωτογράφους που εκθέτουν συνολικά 17 έργα τους.

Ωρα έναρξης για όλες τις εκδηλώσεις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο «Ταρτούφος» ξαναχτυπά

Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί, ο Θύμιος Καρακατσάνης και ο Κώστας Βουτσάς συναντώνται για πρώτη φορά στη σκηνή με τη διαχρονική κωμωδία του Μολιέρου «Ταρτούφος» που θα παιχτεί σε διάφορα φεστιβάλ. Επόμενοι σταθμοί: 8 Σεπτέμβρη: Χαϊδάρι, 11 Σεπτέμβρη: Νέα Σμύρνη, 12 Σεπτέμβρη: Βριλήσσια, 18 Σεπτέμβρη: Χαλάνδρι και 22 Σεπτέμβρη: Αιγάλεω.

Μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, σκηνικά - κοστούμια Ρένας Γεωργιάδου. Ο Θύμιος Καρακατσάνης στο ρόλο του Ταρτούφου (αδίστακτου απατεώνα) και ο Κώστας Βουτσάς στο ρόλο του Οργκόν (ηλιθίου, ευκολόπιστου). Μαζί τους οι: Τάκης Παπαματθαίου, Ελευθερία Ρήγου, Βασίλης Κούκουρας, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Φιλίτσα Καλογεράκου, Περικλής Αλμπάνης, Γιώργος Μπασιάκος, Κώστας Ευριπιώτης.

«Να μια κωμωδία» - έγραψε ο Μολιέρος - «για την οποία έγινε πολύς θόρυβος, καταδιώχτηκε για πολύ καιρό και οι άνθρωποι που αναπαρέστησε μας απέδειξαν πως είναι οι πιο ισχυροί στη Γαλλία, απ' όλους όσους είχα μέχρι τώρα αναπαραστήσει. Οι μαρκήσιοι, οι φιλάρεσκες και οι γιατροί, ανέχτηκαν ήπια την αναπαράστασή τους και υποκρίθηκαν πως διασκεδάζουν κι εκείνοι, μαζί με όλον τον κόσμο, με τις προσωπογραφίες που φτιάχτηκαν για αυτούς, μα οι υποκριτές δεν καταλαβαίνουν από αστεϊσμούς. Στην αρχή εξεπλάγησαν, θεώρησαν παράξενο που είχα το θάρρος να ανεβάσω στη σκηνή τους μορφασμούς τους και πως επιθύμησα να περιγράψω ένα επάγγελμα στο οποίο εμπλέκονται τόσοι έντιμοι άνθρωποι. Είναι ένα έγκλημα που δε θα μπορούσαν να μου συγχωρήσουν. Οπλίστηκαν όλοι ενάντια στην κωμωδία μου, με μια τρομακτική οργή».

Κρατικά Βραβεία Ποιότητας

Τις προϋποθέσεις συμμετοχής ελληνικών ταινιών στα κινηματογραφικά Κρατικά Βραβεία Ποιότητας για το 2008 ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους του τελευταίου χρόνου και με ολοκλήρωση παραγωγής μέχρι τις 30/9, όσα ελληνικά ντοκιμαντέρ συμμετείχαν στο προηγούμενα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (σ.σ. θυμίζουμε ότι από το φεστιβάλ κόπηκαν δεκάδες Ελληνες κινηματογραφιστές) και οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που θα λάβουν μέρος στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα (σ.σ. επίσης «κουτσουρεμένο») του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά την 1η Σεπτέμβρη και λήγει στις 30/9.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ (www.yppo.gr) και στα Γραφεία της Διεύθυνσης Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΥΠΠΟ (Μετσόβου 5, Αθήνα 1066 82, τηλ.: 2108253611, 2108260767, 2108250729).

Συναυλία της Ρωσικής Κρατικής Ορχήστρας Δωματίου «Moscow Virtuosi», υπό τη διεύθυνση του παγκοσμίου φήμης μαέστρου και βιολιστή Vladimir Spivakov με δύο εξαιρετικούς σολίστες, τον Ελληνα βιολιστή Αλέξανδρο Χαλάψη και τον Ρώσο ακορντεονίστα Nikita Vlasov, θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, στις 5 Σεπτέμβρη.

Η Ορχήστρα «Βιρτουόζοι της Μόσχας», που γιορτάζει φέτος την 30ή της επέτειο, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες δωματίου στον κόσμο και αποτελείται από τους κορυφαίους σολίστες των μεγάλων ρωσικών ορχηστρών, όπως της Ρωσικής Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας την οποία ίδρυσε και διευθύνει ο Vladimir Spivakov.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ