ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
Γεμίζει το πουγκί της «Μηχανικής»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αύξηση 89,86% εμφάνισαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου Μηχανική το πρώτο εξάμηνο του 2008 και ανήλθαν σε 31 εκατ. ευρώ, έναντι 16,33 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007». Αντιγράφουμε την παραπάνω είδηση από τις οικονομικές σελίδες του Τύπου και θυμίζουμε το εξής: Η «Μηχανική» είναι η κατασκευαστική που έχει αναλάβει έργα του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο και έχει αφήσει απλήρωτους τους εργάτες για πάνω από ένα μήνα. Μάλιστα, για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, οι οικοδόμοι χρειάστηκε την περασμένη Τετάρτη να διαδηλώσουν στην Αθήνα με την ταξική Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα τους. Είναι φανερό ότι το πουγκί της «Μηχανικής» γεμίζει, επειδή ακριβώς βαθαίνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων που απασχολεί. Στοιχείο αυτής της εντεινόμενης εκμετάλλευσης είναι και η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Μια ακόμα πλευρά: Η εταιρεία βρίσκεται στα πάνω της και παρ' όλα αυτά αφήνει απλήρωτους τους εργάτες. Αν αύριο - μεθαύριο το πρόβλημα ενταθεί, δεν είναι καθόλου απίθανο να εμφανιστεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ από το πουθενά και να διεκδικήσει την επιδότηση του μεγαλοεργοδότη προκειμένου να πληρωθούν οι εργάτες. Το ίδιο έκανε και με το Λαναρά. Για τον μεγαλοεργοδότη δούλεψε και αυτή και η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα που η πείρα δείχνει πως μόνο όταν οι εργαζόμενοι και τα ταξικά τους συνδικάτα βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο, είναι δυνατό να αποσπάσουν κατακτήσεις, χωρίς να παίζουν το ρόλο των μεγαλοεργοδοτών και του κάθε διαχειριστή της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Ανατριχίλα...

Την «ηρωική νίκη εις το Γράμμο και στο Βίτσι» θυμήθηκε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Γεωργιάδης, «αυτή τη μεγάλη νίκη που έσωσε την Ελληνική Δημοκρατία» όπως είπε. Μάλιστα, έκανε πρόταση στο προεδρείο της Βουλής «του χρόνου που συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από το τέλος αυτού του πολέμου και την ηρωική νίκη του Εθνικού Στρατού στο Γράμμο και στο Βίτσι, να έχουμε μια ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Διότι με την προπαγάνδα της Αριστεράς τα έχουμε ξεχάσει».

Περίπου τα ίδια έλεγαν οι του ΛΑ.Ο.Σ. και στις 4 Ιούνη με άλλη αφορμή, πάλι στη Βουλή. Συνεπείς στην αντικομμουνιστική τους υστερία, με απαράδεκτα επιχειρήματα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, μαύρες για το λαό μας. Ολες οι τοποθετήσεις τους δείχνουν τι πραγματικά πιστεύουν. Πώς αντιμετωπίζουν οτιδήποτε γνήσια λαϊκό και άρα αγωνιστικό. Τους μαχητές του ΔΣΕ, συνεχιστές της εθνικοαπελευθερωτικής πάλης του ΕΛΑΣ, η ψυχή η ίδια της Εθνικής μας Αντίστασης, την ώρα που άλλοι - και γνωστοί - συνεργάζονταν με τον ξένο κατακτητή ενάντια στο λαό μας. Αυτοί οι συνεργάτες των κατακτητών, η ντόπια αστική τάξη, τα κόμματά της που είχαν χάσει κάθε λαϊκό έρεισμα, μαζί με τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους, αποφάσισαν πως για να τσακίσουν τη θέληση του λαού να ζήσει τη δική του ελευθερία χωρίς εκμετάλλευση, έπρεπε να χτυπήσουν με τα όπλα τους το λαϊκό κίνημα. Αυτή ήταν και είναι η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος τους που υπερασπίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. Και γι' αυτό τους χρειάζεται ο ωμός αντικομμουνισμός. Ανατριχίλα αποπνέουν και μίσος στο λαό.

Υπηρέτες της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης»

Τους ταγματασφαλίτες, τον «κυβερνητικό στρατό» που, δρώντας υπό την καθοδήγηση των Αγγλοαμερικάνων, «πολεμούσαν», για να παραδώσουν τη χώρα στα χέρια των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών, θα τιμήσουν ακροδεξιές φασιστικές οργανώσεις, την Κυριακή 31 Αυγούστου, στη γιορτή μίσους που διοργανώνουν στο Βίτσι, για απόδοση φόρου τιμής... «στους πεσόντες αγωνιστές του Εθνικού Στρατού ενάντια στον κομμουνισμό και τους "συμμορίτες" κομμουνιστές»!

Σ' αυτή την εκδήλωση, λοιπόν, πλάι στους άλλους ακροδεξιούς - Δημοτική Επιτροπή Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑ.Ο.Σ.), Βασιλική Ενωση Ελλάδος, Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος - τρέχει να πάρει μέρος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος υπαλλήλων της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, «Ανακύκλωση».

Ετσι λοιπόν με ανακοίνωσή του, που ανήρτησε στους χώρους εργασίας, ο «Πολιτιστικός Σύλλογος» καλεί σε συμμετοχή στην «εκδήλωση μνήμης» στο Βίτσι. Μάλιστα, διευκρινίζει πως η συμμετοχή είναι δωρεάν. (Προφανώς τα έξοδα θα καλυφθούν από την επιχορήγηση που παίρνει από το Δήμο Θεσσαλονίκης).

Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος» στεγάζεται στα γραφεία του Συλλόγου των εργαζομένων καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στελέχη του είναι πρωτοκλασάτοι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που, όπως φαίνεται, μετά τη διδαχή της υποταγής στα αφεντικά, ανέλαβαν να διδάξουν στους εργαζόμενους και τον πολιτισμό της «νέας τάξης» των ιμπεριαλιστών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σύγκρουση συνολική!

Η νέα φορολογική επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ενταγμένη στις συνολικότερες αντιλαϊκές επιλογές, που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας. Είναι η πολιτική, η οποία, στο όνομα των «μεταρρυθμίσεων», μειώνει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων. Καταργεί το αφορολόγητο όριο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, στραγγαλίζοντας εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις έργου και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες. Θέτει ακόμα πιο ασφυκτικούς όρους και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για τη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενισχύοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν εισβάλει δυναμικά στους κλάδους της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλισης.

Η νέα σκληρή φοροεπιδρομή της κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια των αντιλαϊκών πολιτικών, που στόχο έχουν την παραπέρα ενίσχυση της θέσης του κεφαλαίου και των πολυεθνικών ομίλων, σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Των πολιτικών που εκπονήθηκαν από την πλουτοκρατία της ΕΕ και τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα. Είναι συστατικό μέρος της σύγχρονης στρατηγικής της ολιγαρχίας, η οποία, στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΟΝΕ, ακυρώνει κατακτήσεις, τσαλαπατά δικαιώματα, αμφισβητεί τη δυνατότητα για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

Ωστόσο, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και τις ιδιαίτερα επώδυνες συνέπειες που σηματοδότησε για τα λαϊκά στρώματα η πολιτική των αναδιαρθρώσεων και της ΟΝΕ, υπάρχουν κόμματα που υποτίθεται πως αντιπολιτεύονται την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά δεν τολμούν να αρθρώσουν λόγο ενάντια στην ΕΕ και τις επιλογές της. Στα λόγια, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ καταγγέλλουν τα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δε βγάζουν, όμως, άχνα για το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικής πατέντας και δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά εντάσσονται στις γενικότερες κατευθύνσεις και επιλογές της ΕΕ. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ να μιλούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν στις λαϊκές οικογένειες τα κυβερνητικά μέτρα, είναι, όμως, ταυτόχρονα υπέρμαχοι της πολιτικής της «ανταγωνιστικότητας», της «επιχειρηματικότητας» και των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών». ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ υψώνουν τους τόνους για την ...αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, εκείνο όμως που επιδιώκουν είναι τα ψευτομερεμέτια και τα μπαλώματα. Σαν καθωσπρέπει διαχειριστές αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, δεν αμφισβητούν στο παραμικρό την ουσία και τον ταξικό χαρακτήρα των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης δεν τελειώνουν με τις ρυθμίσεις που αφορούν τη φορολογία. Είναι η αρχή μιας νέας καλοστημένης και ολόπλευρης επίθεσης που θα ακολουθήσει στα λαϊκά εισοδήματα με την εισοδηματική πολιτική της επόμενης χρονιάς και τα άλλα μέτρα αντιλαϊκού χαρακτήρα που «μαγειρεύονται» στα ευρωενωσιακά και κυβερνητικά επιτελεία και των οποίων η προώθηση θα εξαρτηθεί και από την αντίδραση που θα συναντήσει η προσπάθεια υλοποίησής τους. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα. Η κλιμάκωση της κυβερνητικής επιθετικότητας και οι επιπτώσεις της δεν αντιμετωπίζονται ούτε με κορόνες, ούτε με «διεξόδους» για άλλου τύπου διαχείριση της ίδιας κατάστασης. Αντιμετωπίζονται μόνο με κλιμάκωση των ταξικών αγώνων και της λαϊκής αντεπίθεσης, για τη διεκδίκηση λύσης στα καθημερινά προβλήματα σε συνδυασμό με τον πολιτικό αγώνα, με εφ' όλης της ύλης σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ, στην κατεύθυνση της ανατροπής για ριζικές αλλαγές και στο επίπεδο της εξουσίας, προς όφελος των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ