ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βρώμα από έλλειψη «Ποσειδώνα»

Παροπλισμένο συνεχίζει να βρίσκεται το μοναδικό απορρυπαντικό σκάφος «Ποσειδών» του Δήμου Θεσσαλονίκης που χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του καθαρίζοντας το Θερμαϊκό. Ετσι, όταν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, η παραλία της Θεσσαλονίκης γεμίζει με κάθε είδους αντικείμενα, ξύλα, μπουκάλια και ακαθαρσίες. Ιδιαίτερα όταν πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι μεταφέρονται στο βόρειο τμήμα του κόλπου τα επιπλέοντα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πολύ άσχημη εικόνα. Το «Ποσειδών», που αναλάμβανε δράση σε παρόμοιες περιπτώσεις, βρίσκεται για επισκευή σε ντοκ του λιμανιού. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το σκάφος, αν και ελλιμενισμένο, κατά τη διάρκεια καταιγίδας, πήρε νερά και άρχισε να βυθίζεται. Τότε είχε αναφερθεί ότι αιτία της μερικής τελικά βύθισής του, υπήρξε η ελλιπής συντήρηση που του γινόταν. Τελικά ανασύρθηκε και άρχισαν οι επισκευές στη μηχανή και στο ηλεκτρικό σύστημα του σκάφους, οι οποίες αν και έχουν περάσει μήνες δεν έχουν αποκατασταθεί. Μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αρμόδιοι του Δήμου Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι μέσα στο Μάη θα είναι σε θέση να αρχίσει και πάλι το έργο του το «Ποσειδών». Παράλληλα, τοποθετούνται πλωτά φράγματα και επιχειρείται με τη βοήθεια άλλου σκάφους να περισυλλεγούν τα επιπλέοντα σκουπίδια από τμήματα της παλιάς παραλίας.

Ουσιαστικά όμως το σοβαρό πρόβλημα της μόλυνσης του Θερμαϊκού θα λυθεί μόνο όταν μπορέσει να ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός των αστικών λυμάτων και αρχίσει συστηματικός έλεγχος των βιομηχανιών, βυρσοδεψείων κλπ. που συνεχίζουν ανεξέλεγκτα να ρυπαίνουν τον Κόλπο.

«Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενδιαφέρεται μόνο για έργα βιτρίνας, αδιαφορώντας για τα έργα υποδομής που είναι αναγκαία προκειμένου να σταματήσει η οικολογική καταστροφή του Θερμαϊκού και όχι μόνο», σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα». «Δεν είναι μόνο η αδιαφορία του δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών στο σκάφος προκειμένου αυτό να αρχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Είναι η γενικότερη αδράνεια που επιδεικνύει - μαζί με τις κρατικές υπηρεσίες, φυσικά - για τον έλεγχο των βιομηχανιών και τη ρύπανση που προκαλούν. Οσον αφορά την παράταξη μας, πρόκειται τις επόμενες μέρες να επισκεφθούμε τις περιοχές που πλήττονται από την ανεξέλεγκτη ρύπανση και στη συνέχεια θα φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της», καταλήγει ο Αγ. Σαχίνης.

Προκαταρκτική εξέταση για τα τροχαία

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις οδικές κακοτεχνίες, τις ελλείψεις σημάνσεων και γενικά τα επικίνδυνα σημεία στους δρόμους, που εγκυμονούν σοβαρές πιθανότητες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Παπαδάκης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητάει να διαπιστωθούν οι ευθύνες των υπηρεσιακών παραγόντων, όπως ΥΠΕΧΩΔΕ, δήμοι, κοινότητες κλπ., που δεν προβαίνουν στην αποκατάσταση των ελλείψεων του οδικού δικτύου, παρά τις υποδείξεις που τους έχουν γίνει. Μαζί με την παραγγελία για την προκαταρκτική εξέταση προς τους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών, ο Β. Παπαδάκης διαβίβασε εκθέσεις και στοιχεία τεχνικής αστυνόμευσης των αρμόδιων Τμημάτων της Τροχαίας.

Η προκαταρκτική εξέταση αφορά τις περιοχές Αθήνας, Πειραιά, Γρεβενών, Θηβών, Εδεσσας, Μυτιλήνης, Σύρου, Κορίνθου, Λευκάδας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Ναυπλίου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Σάμου, Βόλου, Σπάρτης, Λαμίας, Τρικάλων, Βέροιας, Πύργου, Χαλκίδας, Πατρών και Αιγίου.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έχουν παραγγελθεί και άλλες τέτοιες προκαταρκτικές έρευνες τα τελευταία χρόνια, χωρίς να λογοδοτήσει κανείς αρμόδιος φορέας για την καθημερινή σφαγή της ασφάλτου. Ιδιαίτερα, φέτος κατά την έξοδο του Πάσχα, ο αριθμός των θυμάτων της ασφάλτου ήταν τρομακτικός. Πενήντα δύο άτομα πλήρωσαν με τη ζωή τους την πασχαλινή έξοδο.

Πάντως, η εισαγγελική έρευνα αναφέρει ότι η προανάκριση οφείλει να κατανείμει ευθύνες στους υπηρεσιακούς παράγοντες που αδρανούν, εφόσον, εκτός της συνευθύνης του οδηγού, μπορεί και πρέπει να αποδοθεί μέρος ή και ολόκληρη η ευθύνη στους φορείς που δεν αποκατέστησαν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο, παρόλο που ήταν ενήμεροι για τους κινδύνους που υπήρχαν. Οι ποινικές παραβάσεις μπορούν να αφορούν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, επικίνδυνης βλάβης κλπ. (άρθρα 259, 273 και 274 του Ποινικού Κώδικα).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Στόχος η πρόσθετη φορολόγηση

Με στόχο - από την πλευρά των δυνάμεων που πλειοψηφούν - την παραπέρα μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επιχείρηση που θα φορολογεί και θα εισπράττει, ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για τα οικονομικά των δήμων, στη Χαλκιδική.

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ επιμένει να αποκτήσουν οι Δήμοι φορολογική εξουσία, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα αντιπαρέλθουν την οικονομική ασφυξία. Ομως, αυτό θα οδηγήσει σε πρόσθετη φορολόγηση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Επιπλέον, δε διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό - αγγίζει μόλις το 2,37% - και να τους αποδοθούν τα 1,2 τρισ. δραχμές που τους παρακρατούνται από τις κυβερνήσεις, από το 1990 μέχρι σήμερα.

Πάντως, αντίθετα από τις απόψεις αιρετών και κυβέρνησης για δήμους - φορομπήχτες, στο συνέδριο αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις αιρετών για: Διπλασιασμό των σημερινών ΚΑΠ και προοπτική αύξησής τους στο 8%. Απόδοση όλων των παρακρατημένων πόρων της ΤΑ από την κεντρική διοίκηση. Αμεση καταβολή της κρατικής συμμετοχής στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκηση, το οποίο μέχρι τώρα «τρέφεται» από τα υπάρχοντα χρήματα της ΤΑ. Οι ΚΑΠ να εξασφαλίζουν πλήρως τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων και τις ελάχιστες σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

Ελληνοποίηση με πλαστά πιστοποιητικά

Ποινική δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εναντίον του διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας, ταξίαρχου Αθ. Θεοφιλόπουλου, γιατί η υπηρεσία στην οποία ήταν προϊστάμενος ενέκρινε την άδεια παραμονής της 24χρονης Ναταλίας Αντόνοφ από το Καζαχστάν, που είχε συλληφθεί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα μας και επρόκειτο να απελαθεί. Η ίδια υποστήριξε ότι ήταν σύζυγος Ελληνα, του 32χρονου Αναστ. Ταχτσίδη, ο οποίος το επιβεβαίωσε αυτό, παρουσιάζοντας δύο πιστοποιητικά. Ομως, η εισαγγελική έρευνα αποκάλυψε ότι αυτά ήταν πλαστά και αντιφατικά, καθώς αφορούσαν δύο γάμους που είχαν γίνει στις 14-8-93 και στις 15-8-94 στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Ουζμπεκιστάν.

Από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται πως ο Αναστ. Ταχτσίδης είναι Πόντιος από το Καζαχστάν και ήρθε στη χώρα μας το 1996, δηλώνοντας ότι είναι άγαμος. Εγινε δημότης Μενιδίου, του χορηγήθηκαν αστυνομική ταυτότητα και εκλογικό βιβλιάριο. Σε σχέση με την υπόθεση της Αντόνοφ, ασκήθηκε από την Εισαγγελία εναντίον του ποινική δίωξη για «υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδή αναφορά στις αρχές και χρήση πλαστού εγγράφου από κοινού (με την Αντόνοφ) κατ' εξακολούθηση». Παράλληλα, ο 23ος πταισματοδίκης, που θα διενεργήσει την προανάκριση, θα συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα από τις αστυνομικές, νομαρχιακές και δημοτικές αρχές, που ασχολήθηκαν με την ελληνοποίησή του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμη.

Σημαντική πρωτιά της ΕΣΑΚ-Σ

Σημαντική πρωτιά της ΕΣΑΚ-Σ στις εκλογές για ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι, που βίωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα την προσπάθεια της κυβέρνησης για διάλυση του ΕΣΥ, αλλά και το κλείσιμο του δικού τους νοσοκομείου, που συνειδητοποίησαν ότι η λύση στα προβλήματα των υγειονομικών βρίσκεται στην ανάπτυξη των αγώνων και στη συγκρότηση κοινού μετώπου υγειονομικών - χρηστών υγείας και φορέων, ανέδειξαν πρώτη δύναμη την ΕΣΑΚ-Σ, δίνοντας τη δική τους απάντηση στις συμβιβασμένες κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Συγκεκριμένα, από τους 113 που ψήφισαν, η ΕΣΑΚ-Σ έλαβε 71 ψήφους (3 έδρες από 2 που είχε στο προηγούμενο ΔΣ), η ΠΑΣΚΕ 22 ψήφους (1 έδρα) και η ΔΑΚΕ 17 ψήφους (1 έδρα). Επίσης για την ΠΟΕΔΗΝ η ΕΣΑΚ-Σ εκλέγει 2 αντιπροσώπους, ενώ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κανέναν.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Τιμή σε Αντίσταση και Αντιφασιστική Νίκη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) διοργανώνει συγκέντρωση στις 9 του Μάη,Μέρα της Εθνικής Αντίστασης και της Νίκης των Λαών κατά του Φασισμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Αρεως (Αγαλμα Αθηνάς), ώρα 6.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανοίξει με χαιρετισμούς από την ΚΝΕ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο ιστορικός Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Στο Β` μέρος του προγράμματος, που θα είναι καλλιτεχνικό, θα ακουστούν τραγούδια του αγώνα, που θα αποδώσει η Χορωδία της ΠΕΑΕΑ, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Μπαρμπάτη, και από το «Σύνδεσμο διάδοσης Δημοτικών χορών και τραγουδιών», με διευθύντρια την Ευαγγελία Λύτρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας.

ΚΗΔΕΙΑ

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΝΑΤΣΕΛΟΣ

79 ετών

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Χαλκίδας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Οι «λίστες» οδηγούν σε δίκη

Να παραπεμφθούν σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο 10 πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. (μεταξύ των οποίων ο πρώην αρχηγός Αθ. Βασιλόπουλος, ο πρώην διοικητής Ασφαλείας Ι. Παπαδάκης και ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Κρίσεων Δ. Μητρόπουλος), καθώς και οι Ι. Παπαδογιαννάκης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Η. Λουκάς, πρώην διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου, προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών ο εισαγγελέας Π. Αγγελόπουλος. Η υπόθεση αφορά τις λεγόμενες «λίστες», που είχαν εμφανιστεί στο Συμβούλιο Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. το Μάρτη του 1997 και των οποίων συντάκτης είχε θεωρηθεί ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Ανδρ. Σουλτάτος.

Ο εισαγγελέας αποδίδει σωρεία κατηγοριών σε όλους τους παραπάνω, μη εξαιρουμένου και του Ανδρ. Σουλτάτου, παρότι έχει απαλλαγεί από το Πενταμελές Εφετείο για την ίδια υπόθεση, ενώ έχει εκδοθεί γι' αυτόν και αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Το ζήτημα της παραπομπής τους ή όχι στο δικαστήριο θα κριθεί τελικά από το δικαστικό συμβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ