Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βρώμα από έλλειψη «Ποσειδώνα»

Παροπλισμένο συνεχίζει να βρίσκεται το μοναδικό απορρυπαντικό σκάφος «Ποσειδών» του Δήμου Θεσσαλονίκης που χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του καθαρίζοντας το Θερμαϊκό. Ετσι, όταν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, η παραλία της Θεσσαλονίκης γεμίζει με κάθε είδους αντικείμενα, ξύλα, μπουκάλια και ακαθαρσίες. Ιδιαίτερα όταν πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι μεταφέρονται στο βόρειο τμήμα του κόλπου τα επιπλέοντα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πολύ άσχημη εικόνα. Το «Ποσειδών», που αναλάμβανε δράση σε παρόμοιες περιπτώσεις, βρίσκεται για επισκευή σε ντοκ του λιμανιού. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το σκάφος, αν και ελλιμενισμένο, κατά τη διάρκεια καταιγίδας, πήρε νερά και άρχισε να βυθίζεται. Τότε είχε αναφερθεί ότι αιτία της μερικής τελικά βύθισής του, υπήρξε η ελλιπής συντήρηση που του γινόταν. Τελικά ανασύρθηκε και άρχισαν οι επισκευές στη μηχανή και στο ηλεκτρικό σύστημα του σκάφους, οι οποίες αν και έχουν περάσει μήνες δεν έχουν αποκατασταθεί. Μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αρμόδιοι του Δήμου Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι μέσα στο Μάη θα είναι σε θέση να αρχίσει και πάλι το έργο του το «Ποσειδών». Παράλληλα, τοποθετούνται πλωτά φράγματα και επιχειρείται με τη βοήθεια άλλου σκάφους να περισυλλεγούν τα επιπλέοντα σκουπίδια από τμήματα της παλιάς παραλίας.

Ουσιαστικά όμως το σοβαρό πρόβλημα της μόλυνσης του Θερμαϊκού θα λυθεί μόνο όταν μπορέσει να ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός των αστικών λυμάτων και αρχίσει συστηματικός έλεγχος των βιομηχανιών, βυρσοδεψείων κλπ. που συνεχίζουν ανεξέλεγκτα να ρυπαίνουν τον Κόλπο.

«Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενδιαφέρεται μόνο για έργα βιτρίνας, αδιαφορώντας για τα έργα υποδομής που είναι αναγκαία προκειμένου να σταματήσει η οικολογική καταστροφή του Θερμαϊκού και όχι μόνο», σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα». «Δεν είναι μόνο η αδιαφορία του δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών στο σκάφος προκειμένου αυτό να αρχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Είναι η γενικότερη αδράνεια που επιδεικνύει - μαζί με τις κρατικές υπηρεσίες, φυσικά - για τον έλεγχο των βιομηχανιών και τη ρύπανση που προκαλούν. Οσον αφορά την παράταξη μας, πρόκειται τις επόμενες μέρες να επισκεφθούμε τις περιοχές που πλήττονται από την ανεξέλεγκτη ρύπανση και στη συνέχεια θα φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της», καταλήγει ο Αγ. Σαχίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ