ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Σε ρόλο διαιτητή για την «κρίση» στον Καύκασο

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν προχώρησαν σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και περιορίστηκαν σε απειλές για αναθεώρηση των σχέσεων με τη Μόσχα αν δεν αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τη Γεωργία

Σαρκοζί, Μέρκελ και Μπράουν ενώ ανταλλάσσουν απόψεις με τα έγγραφα στα χέρια

Eurokinissi

Σαρκοζί, Μέρκελ και Μπράουν ενώ ανταλλάσσουν απόψεις με τα έγγραφα στα χέρια
Ρόλο διαιτητή στην «κρίση» στον Καύκασο επιφυλάσσει για τον εαυτό της η ΕΕ, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη θέση και τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ, όπως αναμενόταν, δεν προχώρησαν σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, συνυπολογίζοντας προφανώς τα συμφέροντα που διακυβεύονται στις σχέσεις τους με τη Μόσχα. Ταυτόχρονα όμως, χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα και απειλές για «αναθεώρηση» των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία στην περίπτωση που δεν αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τη Γεωργία.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να αναβάλει τις προσεχείς συνόδους που προβλέπονται για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ενισχυμένης συνεργασίας με τη Ρωσία», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής. «Οσο η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων δεν πραγματοποιείται, όλες οι σύνοδοι για τη συμφωνία συνεργασίας αναβάλλονται», ανακοίνωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Αναβάλλουμε όλες τις συνόδους για τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας», επιβεβαίωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, μιλώντας αμέσως μετά τον κ. Μπαρόζο.

Η προσεχής σύνοδος διαπραγματεύσεων προβλεπόταν για τις 15 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες ωστόσο ανέφεραν ότι ο Ν. Σαρκοζί είχε κατά τη διάρκεια της συνόδου τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του Ντ. Μεντβιέντεφ, από τον οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποχωρήσει μέχρι την επίσκεψη της «τρόικας» της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα στη Μόσχα.

Φρόντισαν ωστόσο οι 27 να στείλουν μήνυμα προς τη Μόσχα ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβαν να στηρίξουν τη Γεωργία αποφασίζοντας την ενίσχυση της «διερευνητικής» αποστολή των 40 «Ευρωπαίων παρατηρητών» που ήδη βρίσκονται στη χώρα αυτή.

Φραστική καταδίκη

Στο κείμενο το συμπερασμάτων οι 27 καταδίκασαν την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Επιπλέον, καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των δύο αυτών περιοχών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει ελεύθερα την εξωτερική πολιτική και τους συμμάχους του, «στο πλαίσιο του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνεργασίας». Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη συμφωνία των «έξι σημείων» της 12ης Αυγούστου, για κατάπαυση του πυρός, μετά από τη διαμεσολάβηση της ΕΕ και επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στη Γεωργία. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι η ΕΕ θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Ν. Οσετία.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Γαλλικής Προεδρίας, η ΕΕ δηλώνει διατεθειμένη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να επιλέξει το αμοιβαίο συμφέρον της κατανόησης και της συνεργασίας, καθώς η απομόνωσή της από την Ευρώπη δεν είναι προς το συμφέρον της. Καταλήγοντας, το σχέδιο συμπερασμάτων της Γαλλικής Προεδρίας, επισημαίνει την ανάγκη να εξεταστούν προσεκτικά οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και σημειώνει πως αυτή η διαδικασία αξιολόγησης των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας, θα προωθηθεί στην προοπτική σύγκλισης της επόμενης Συνόδου ΕΕ - Ρωσίας, που προβλέπεται να γίνει στις 14 Νοέμβρη στη Νίκαια.

Στο ίδιο σχέδιο απόφασης οι 27 καταδικάζουν την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσία και καλούν και άλλες χώρες να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας.

Ακόμα, καλούν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που δεν έχουν ακόμα αποσυρθεί στις θέσεις που κατείχαν πριν από τη σύρραξη «να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση».

Το μήνυμα ότι η η ΕΕ δεν πρέπει να διακόψει το διάλογό της με τη Ρωσία, αλλά οφείλει να μιλήσει ξεκάθαρα μετά την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας από τη Μόσχα, είχε στείλει προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Η γερμανική θέση είναι ότι δε θα πρέπει να διακόψουμε το διάλογο με τη Ρωσία», δήλωσε κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σκληρότερη στάση τηρεί η Πολωνία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, να εκτιμά πως θα ήταν «μάλλον δύσκολο» να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ρωσίας για μια στρατηγική σύμπραξη «όσο οι ρωσικές δυνάμεις θα βρίσκονται στη Γεωργία».

Ακόμα πιο σκληρή η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε την ΕΕ να διακόψει τις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία σύμπραξης με τη Ρωσία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Γεωργία. «Υπό το φως των ενεργειών της Ρωσίας, θα πρέπει να αναστείλουμε τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία σύμπραξης και συνεργασίας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο Λονδίνο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

Ο Κ. Καραμανλής

Ευθυγραμμισμένος με τις θέσεις της γαλλικής προεδρίας εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, ευχαριστώντας μάλιστα δημόσια τον Ν. Σαρκοζί «για τις άμεσες και ουσιαστικές προσπάθειες που κατέβαλε». «Συμφωνήσαμε σήμερα ότι η βία δεν αποτελεί λύση και δεν είναι αποδεκτή», τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, συμπλέοντας ταυτόχρονα με την καταδίκη της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας εν ονόματι του σεβασμού «της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών»... Αναφερόμενος στη σχέσεις ΕΕ με τη Ρωσία είπε ότι «συμφωνήσαμε ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ευρώπη και ότι θα πρέπει βεβαίως να διατηρήσουμε μια ισχυρή σχέση». Συμπλήρωσε ότι «σε μία βδομάδα, στις 8 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί τη Μόσχα η Ευρωπαϊκή Τρόικα με στόχο την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των 6 σημείων». Επιχειρώντας να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ανέφερε ότι από 1.1.2009 η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΑΣΕ «και συνεπώς οι ευθύνες μας στο ζήτημα αυτό είναι τώρα αυξημένες».

«Λύπη», η πρώτη ρωσική αντίδραση

«Λύπη» για την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να αναβάλουν, προς το παρόν, κάθε συζήτηση για συμφωνία συνεργασίας Μόσχας - ΕΕ εξέφρασε χτες βράδυ ανώνυμος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με δηλώσεις του, που επικαλέστηκαν τα πρακτορεία «Ρόιτερς» και «Ιντερφάξ», ο Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να είπε πως «αν όντως αναβάλλονται οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ, τότε απομένει να εκφράσουμε τη λύπη μας»...

Πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί η καπιταλιστική Ρωσία

Αρκετά αποκαλυπτική για τους στόχους της Ρωσίας στην κρίση του Καυκάσου ήταν η ομιλία που έκανε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

«Η Ρωσία επέστρεψε στην παγκόσμια σκηνή, ως υπεύθυνο κράτος που μπορεί να υπερασπιστεί τους πολίτες του και αν κάποιος είχε αμφιβολίες γι' αυτό, οι ενέργειές μας για τον εξαναγκασμό της Γεωργίας στην ειρήνη και η επιβαλλόμενη από τις συνθήκες αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, θα έπρεπε να διαλύσουν αυτές τις αμφιβολίες», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πως εάν συνεχίσουν να στηρίζουν το καθεστώς Σαακασβίλι «το οποίο δε διδάχτηκε τίποτα», κι αυτό «παρά τα εθνικά τους συμφέροντα», τότε θα διαπράξουν ένα «λάθος ιστορικού μεγέθους».

Ο Λαβρόφ ζήτησε εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Γεωργία, ενώ διαβεβαίωσε πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με ΟΑΣΕ και ΟΗΕ για να εξασφαλιστούν εγγυήσεις ασφάλειας σε Νότια Οσετία και Αμπχαζία και σε καμία περίπτωση δε θα πάει με «μετωπικές συγκρούσεις».

Ταυτόχρονα, ο Σ. Λαβρόφ, πλέκοντας το εγκώμιο του αντισοβιετικού «αντιφρονούντα» Α. Σολζενίτσιν, που πέθανε πρόσφατα, υποστήριξε πως «με το τέλος του «ψυχρού πολέμου» εμφανίστηκαν προϋποθέσεις για την επιβεβαίωση των αρχών της πλήρους ελευθερίας στη διεθνή κοινότητα. Εξαφανίστηκαν τα θεμέλια της πολιτικής των μπλοκ. Αυξήθηκαν οι πολλές παραλλαγές στη συμπεριφορά των κρατών στη διεθνή αρένα. Ηδη δεν ισχύει η περιβόητη αρχή όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας. Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τον πολύ -πολικό κόσμο, στον οποίο τα κράτη θα κινούνται με βάση τα εθνικά τους συμφέροντα, που είναι απελευθερωμένα από ιδεολογίες, καθώς και με την κοινή κατανόηση των συλλογικών συμφερόντων. Εδώ βρίσκεται η βάση του νέου, αυτορρυθμιζόμενου διεθνούς συστήματος», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, επιβεβαιώνοντας το ρόλο που θέλει να παίξει η καπιταλιστική Ρωσία στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Προκαλεί η Γεωργία

Στο μεταξύ, καθώς πραγματοποιούνταν χτες συγκεντρώσεις ενάντια στη Ρωσία σε διάφορες πόλεις της Γεωργίας, όπου οι διαδηλωτές κρατούσαν την εθνική σημαία αλλά και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Τιφλίδα παραδέχτηκε πως χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στη Νότια Οσετία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Η ίδια οργάνωση καταγγέλλει ότι και η Ρωσία έκανε χρήση παρόμοιων βομβών, ωστόσο η τελευταία αρνείται κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του σε τρία ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα, υπογράμμισε ότι η απόφαση για την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας είναι «αμετάκλητη». Σημείωσε ότι στις συμφωνίες που προτίθεται να υπογράψει η Ρωσία με τις δύο δημοκρατίες «θα καθοριστούν όλες οι δεσμεύσεις μας για την παροχή βοήθειας: οικονομικής, κοινωνικής, ανθρωπιστικής και στρατιωτικής», ενώ τόνισε ότι σκοπός της Ρωσίας είναι να «διασφαλίσει την ειρήνη και μια γαλήνια ζωή» για τους κατοίκους της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας.

Τέλος, η αποσχισθείσα από τον Μολδόβα περιοχή της Υπερδνειστερίας αναγνώρισε την Κυριακή την ανεξαρτησία της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σοβαρά προβλήματα στο πρόγραμμα μεταφοράς των μαθητών

Από πρόσφατη διαμαρτυρία μαθητών του 12ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για την έλλειψη σχολικών λεωφορείων

Motion Team

Από πρόσφατη διαμαρτυρία μαθητών του 12ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για την έλλειψη σχολικών λεωφορείων
Δύο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ για τα προβλήματα που υπάρχουν στη μεταφορά των μαθητών στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Πειραιά κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα:

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τη μεταφορά μαθητών των απομακρυσμένων περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης από και προς τα σχολεία τους, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν:

«Αμεση λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών των απομακρυσμένων περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης από και προς τα σχολεία τους ζητά η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων του νομού, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί το απαιτούμενο κονδύλιο για τη μίσθωση των λεωφορείων.

Η κατάσταση δεν είναι νέα, αλλά υφίσταται από την προηγούμενη σχολική χρονιά. Το ΚΚΕ είχε επισημάνει το πρόβλημα και σε άλλη Ερώτηση (υπ' αριθμ. 10472/15-4-2008), όταν οι λεωφορειούχοι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους, διεκδικώντας δεδουλευμένα 18 μηνών, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Τις συνέπειες αυτής της κατάστασης βίωσαν με τον πλέον άμεσο τρόπο και οι περίπου 12.000 μαθητές και οι οικογένειές τους, που βασίζονταν στα λεωφορεία για τη μετακίνηση από και προς τα σχολεία, αφού πολλοί γονείς έχασαν μεροκάματα, προκειμένου να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο.

Επειδή μέχρι σήμερα οι λεωφορειούχοι δεν έχουν λάβει όσα δικαιούνται, απείχαν από τους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για το έργο της μεταφοράς των μαθητών, με αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί να κηρυχτούν άγονοι. Ετσι, ο κίνδυνος να επαναληφθεί η ταλαιπωρία είναι πλέον ορατός, καθώς πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τόσο η Νομαρχία όσο και τα αρμόδια υπουργεία μεταθέτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη και εμπαίζουν λεωφορειούχους, γονείς και μαθητές.

Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δεν καταβάλει τις οφειλές προς τους δικαιούχους ούτε καλύπτει τα έξοδα για τη μεταφορά των μαθητών, όσο και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία δε διεκδικεί τα απαραίτητα κονδύλια και αρκείται σε προφορικές δεσμεύσεις για την επίλυση του προβλήματος. Αλλωστε, την ευθύνη φέρουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), οι οποίες υποβαθμίζουν συστηματικά το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και ακολουθούν πολιτική περικοπής των κοινωνικών δαπανών, παραδίδοντας τους εν λόγω τομείς σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, επειδή η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλους, αποκλειστικά από το δημόσιο τομέα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση, ώστε αφενός να ολοκληρωθεί άμεσα η καταβολή των δεδουλευμένων προς τους λεωφορειούχους και αφετέρου να παρασχεθεί το απαιτούμενο κονδύλιο, ώστε οι μαθητές να μεταφέρονται χωρίς προβλήματα στα σχολεία τους με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».

Για τους μαθητές της Νομαρχίας Πειραιά

Επίσης, ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, με θέμα τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος μεταφοράς μαθητών στην περιφέρεια της Νομαρχίας Πειραιά, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου. Στην Ερώτησή τους σημειώνουν:

«Σοβαρότατα προβλήματα θα υπάρξουν και φέτος στην περιφέρεια της Νομαρχίας Πειραιά όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος μεταφοράς 2.641 μαθητών, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταβάλει τα απαιτούμενα κονδύλια για φέτος, που μέχρι τις 30 Ιούνη 2008 φτάνουν τα 2,3 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έχει εξοφλήσει καν τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων για τα περσινά δρομολόγια.

Οπως προκύπτει από σχετική επιστολή του νομάρχη προς τον υπουργό Παιδείας, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη μεταφορά των μαθητών είναι ελλιπές και αναχρονιστικό και δεν έχει επικαιροποιηθεί ουσιαστικά από το 1998. Συγκεκριμένα, για την ανάδειξη του μειοδότη των δρομολογίων εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος που δεν έχει αναπροσαρμοστεί ούτε ως προς το νόμισμα, αναφέρεται μόνο στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και τα ΤΑΞΙ και δεν υπολογίζει τις δαπάνες για τους συνοδούς. Επίσης, σε αυτό τον τύπο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα πλωτά μέσα, τα οποία χρησιμοποιεί η Νομαρχία στη νήσο του Αγκιστρίου όπου δεν υπάρχουν λυκειακές τάξεις και οι μαθητές μεταφέρονται με αυτά στην Αίγινα για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Την ίδια στιγμή, η σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει ως υποχρεωτικό το συνοδό μόνο στα σχολεία παιδιών με ειδικές ανάγκες. Ομως η υπουργική απόφαση του 2001 «περί νομιμότητας και ασφάλειας της κυκλοφορίας» αναφέρει ότι η έλλειψη συνοδού στα σχολικά και τα μισθωμένα τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά νηπίων και παιδιών του Δημοτικού, αποτελεί παράβαση που έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη υπουργική απόφαση.

Επιπλέον, η ίδια απόφαση καταργεί τη χρήση οχημάτων κάτω των 28 θέσεων. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την εξυπηρέτηση σχολείων παιδιών με ειδικές ανάγκες, αφού πολλά μένουν σε στενά δρομάκια που δεν μπορούν να στρίψουν τα μεγάλα οχήματα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να καταβληθούν όλα τα αναγκαία κονδύλια, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος μεταφορών των μαθητών στην περιφέρεια της Νομαρχίας Πειραιά και αν θα προχωρήσει στην τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες μεταφορών των μαθητών και ιδιαίτερα των μαθητών με ειδικές ανάγκες με όλα τα σύγχρονα μέσα, δωρεάν και με ασφάλεια».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σύσκεψη για την Ειρήνη

Οι Επιτροπές Ειρήνης του Πειραιά και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν, την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη ώρα 7 μμ, στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Νίκαιας (Κύπρου 43 και Ηλιουπόλεως), πλατιά σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν οι θέσεις της ΕΕΔΥΕ για τα ζητήματα και τους κινδύνους που προκύπτουν για τους λαούς, από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή του Καυκάσου, καθώς και το πρόγραμμα δράσης για την Ολυμπιάδα Ειρήνης, τους επόμενους μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ