ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις για την απαγόρευση διέλευσης από το οδόφραγμα Λιμνίτη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να απαγορεύσει τη διέλευση των πιστών για προσκύνημα στον Αγιο Μάμα, στην κατεχόμενη Μόρφου, αλλά πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό δεν πρέπει να παραβλάψει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, που αρχίζουν την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα κάμει ό,τι είναι δυνατό για να ανοίξει σύντομα το οδόφραγμα του Λιμνίτη και του ζήτησε να διαβιβάσει αυτό το μήνυμα στον μητροπολίτη Μόρφου και στον κόσμο.

«Μπορεί ο κ. Ταλάτ να θέλει - και πιστεύω ότι θέλει - να ανοίξει το οδόφραγμα. Εύχομαι και ελπίζω να το θέλουν και άλλοι που έχουν απαγορεύσει τη διέλευση των πιστών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η σοβαρότητα και συγκράτηση δε ζημιώνουν καθόλου την προσπάθεια που θα αρχίσει για λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Δεν πρέπει, λόγω αυτού του θλιβερού γεγονότος, να εμφανιστούμε απόλυτοι και να θεωρήσουμε ότι τορπιλίζεται η προσπάθεια των συνομιλιών. Σίγουρα, το κλίμα θα ήταν πολύ πιο εύφορο, αν οι πιστοί μετέβαιναν για εκκλησιασμό στη Μόρφου, αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, θα προσέλθω με σύνεση στην έναρξη των συνομιλιών», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Εξάλλου, ο επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς να μην επιτρέψει τη μετάβαση των κατοίκων της Τηλλυρίας στη Μόρφου μέσω του Λιμνίτη.

Η απόφαση, είπε, λήφθηκε χωρίς τον απαραίτητο σεβασμό στο γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε να πάμε σε διάλογο.

Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, η ενέργεια των Τούρκων δεν είναι καλός οιωνός, αλλά είναι ένα από τα δεδομένα, τα οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα λάβει υπόψη στον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την Τετάρτη. Ο κ. Ιακώβου είπε ότι όλοι θεωρούν πως πίσω από αυτήν ήταν ο τουρκικός στρατός.

Ο δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας χαρακτήρισε βάρβαρη και απαράδεκτη την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος και πολύ σωστή την απόφαση του μητροπολίτη Μόρφου να μην τελεστεί φέτος η λειτουργία στον κατεχόμενο Αγιο Μάμα.

Ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος δήλωσε ότι η απόφαση για να μην τελεστεί η λειτουργία στον Αγιο Μάμα αποτελεί ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Τηλλυρίας, στους οποίους το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε να ασκήσουν το θρησκευτικό τους δικαίωμα.

Ο μητροπολίτης αποκάλυψε ότι το αίτημα των κατοίκων για μετάβαση στη Μόρφου είχε υποβληθεί πριν από τρία χρόνια και πέρσι η ομάδα επαφής είχε λάβει υπόσχεση ότι φέτος θα τους δινόταν άδεια για να μεταβούν στην κατεχόμενη πόλη.

Η στρατηγική των Τουρκοκυπρίων

Στρατηγική επτά σημείων φαίνεται να συμφώνησαν την περασμένη βδομάδα Αγκυρα και Ταλάτ, ενόψει της έναρξης, την προσεχή Τετάρτη, των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η οποία επικαλείται και δημοσίευμα της τουρκικής «Σαμπάχ», η τακτική που διαμορφώθηκε στις συνομιλίες Γκιουλ - Ερντογάν - Ταλάτ προβλέπει:

1. Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να είναι αυτή που θα εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

2. Θα δοθεί βάρος στο συνταγματικό και μόνο εάν ικανοποιηθούν, θα συζητήσουν το εδαφικό.

3. Θα εμμείνουν στις τουρκικές εγγυήσεις.

4. Θα επιδιώξουν ολοκλήρωση της διαδικασίας σε δέκα μήνες και δημοψήφισμα έως τον Αύγουστο του 2009.

5. θα αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά για διασύνδεση των συζητήσεων με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

6. Θα χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα των Κοσσόβου, Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας.

7. Θα υπάρξει αντίδραση σε έρευνες της Λευκωσίας για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κύπρου και θα σταλεί και ναυτική δύναμη στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις, εκτιμώντας ότι δημιουργούν αρνητικά δεδομένα και προοπτικές στη νέα προσπάθεια για συνολική λύση του Κυπριακού.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Διαβουλεύσεις χωρίς προσδοκίες

Νέες συνομιλίες στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα μέσα του Σεπτέμβρη

Με δέλεαρ την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επιχειρεί να κάμψει την «αντίσταση» των Σκοπίων ώστε να συμφωνηθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων των κρατών και των διεθνών οργανισμών.

Η Αθήνα, με τις τοποθετήσεις της υπουργού Εξωτερικών, εμφανίζεται με «καλή διάθεση» ενόψει των συναντήσεων και των διαβουλεύσεων που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του μήνα στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Εκεί, όπως αναμένουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του Μάθιου Νίμιτς, η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει την τελευταία προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει σε «αμερικανική βοήθεια» προκειμένου η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποδεχτεί το συμβιβασμό. Ταυτόχρονα, η Αθήνα, σύμφωνα με δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, υποστηρίζει ότι «με μετριοπάθεια, αναζητούμε μία λύση χωρίς νικητές και ηττημένους, όχι όμως και χωρίς περιεχόμενο, όχι και χωρίς αντίκρισμα». Οπως σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η λύση «πρέπει να δίνει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα και στις εθνικιστικές κορόνες, στις οποίες συχνά καταφεύγουν οι κυβερνώντες του γειτονικού μας κράτους».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση δε θεωρεί πιθανό ότι η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση είναι σε θέση να επιβάλει μια λύση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της δε θεωρείται αρκετός. Αλλωστε, όπως σημειώνουν έμπειροι Ελληνες διπλωμάτες, τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια κατά το μεσοδιάστημα μέχρι να πραγματοποιηθούν οι αμερικανικές εκλογές και να εγκατασταθεί η νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι διαθέτουν μεγαλύτερα περιθώρια «αντίστασης» στις αμερικανικές απαιτήσεις.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Μια σειρά από περιοδείες και εξορμήσεις πραγματοποιεί η ΚΟΑ του ΚΚΕ με αφορμή τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

  • Σήμερα, Τρίτη 2/9 περιοδείες θα γίνουν: Στις 8.30 π.μ. στους εργαζόμενους του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και στις 10 π.μ. στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.
  • Την Πέμπτη 4/9 στις 9.30 π.μ. στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

-- Σε εμπορικά καταστήματα στα Καμίνια θα περιοδεύσει σήμερα Τρίτη, στις 10π.μ. η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Τετάρτη, στις 8 π.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη θα επισκεφθεί το Ειδικό Σχολείο Περιστερίου.

-- Την Πέμπτη 4/9, στις 9.30 π.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αιμιλία Αγκαβανάκη, θα επισκεφθεί τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις του Δήμου Τυρνάβου του ΚΚΕ, πραγματοποιούν την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη, ώρα 8 μ.μ, στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο του Τυρνάβου, ανοιχτή πολιτική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι επιπτώσεις στη ζωή του λαού από τον Καποδίστρια ΙΙ που ετοιμάζει η κυβέρνηση και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Τέγος, στέλεχος του ΚΚΕ, πρώην δήμαρχος Καρδίτσας.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αρχίζει η κύρια ανάκριση

Με ένα μάρτυρα, ο οποίος μάλιστα έχει τεθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, αρχίζει η τακτική ανάκριση για την υπόθεση «Siemens». Ο μάρτυρας αυτός, που γνωρίζει για τα λεγόμενα μαύρα ταμεία της «Siemens», κατέθεσε στον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό. Δεν προέρχεται από την «Siemens» Ελλάδας, ούτε έχει σχέση με τη σύμβαση για την προμήθεια του C4I. Ενας ακόμα μάρτυρας, που επίσης έχει σημαντικά στοιχεία να καταθέσει, όχι όμως για την προαναφερόμενη σύμβαση, θα ακολουθήσει.

Στο τέλος Σεπτέμβρη, ο ανακριτής αναμένεται να μεταβεί στη Χάγη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριεθνή Συνάντηση Δικαστών και να ανταλλάξει πληροφορίες για την υπόθεση με ομολόγους του από Γερμανία και Ελβετία. Από ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον του ανακριτή εστιάζεται σε ένα πρόσωπο, το οποίο είχε εξεταστεί ως ύποπτος στην προκαταρκτική έρευνα και φαίνεται να έχει προβεί σε παράνομες δραστηριότητες επί ελληνικού, ελβετικού και γερμανικού εδάφους.

Εξάλλου εκτιμάται ότι σημαντικά στοιχεία περιλαμβάνει ένας νέος φάκελος, που αναμένεται να φτάσει σύντομα στα χέρια του ανακριτή και έχει βρεθεί στο σπίτι του πρώην ισχυρού άνδρα της «Siemens Κουτσενρόιτερ», ενώ η δικαστική έρευνα έχει εντοπίσει τον Ελληνα δικαιούχο off shore εταιρείας που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ