ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Απάντηση στην επιχείρηση συκοφάντησης από ΣΥΝ και «ΑΥΓΗ»

Οι δήμαρχοι Ευδήλου, Αγ. Κηρύκου και Ραχών αναφέρουν όλα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, με αφορμή όσα δημοσιοποιήθηκαν για την κατασκευή προβλήτας στον Εύδηλο

Με μια αναλυτική και ολοκληρωμένη ανακοίνωση τεσσάρων σελίδων, όπου περιγράφεται το πλήρες περιεχόμενο, καθώς και τα θέματα που συζήτησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους οι δήμαρχοι της Ικαρίας με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, οι τρεις δήμαρχοι της Ικαρίας Ευδήλου Στέλιος Σταμούλος, Αγίου Κηρύκου Σπύρος Τέσκος και Ραχών Φανούρης Καρούτσος, δίνουν πλήρεις απαντήσεις, σε κάθε απόπειρα συκοφάντησης που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Εξαρχής, άλλωστε, ξεκαθαρίζουν στο κείμενο της ανακοίνωσης το λόγο που εκδόθηκε: «Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για όσα ειπώθηκαν (σ.σ.: στη συνάντηση) εξαιτίας του τρόπου που παρουσιάστηκε αυτή η συνάντηση από την εφημερίδα "ΑΥΓΗ" στις 28/08/2008 και στις 31/08/2008».

Να σημειωθεί ότι η «ΑΥΓΗ», στα παραπάνω ρεπορτάζ, προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου αντι-ΚΚΕ επίθεση, με αφορμή την κατασκευή της νέας προβλήτας στον Εύδηλο. Ωστόσο, το θέμα αυτό, όπως φαίνεται κι απ' την ανακοίνωση, ήταν απλά ένα απ' τα πολλά που συζητήθηκαν. Οπως τονίζεται, στη συνάντηση επισημάνθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Η αντίθεση των Δημοτικών Συμβουλίων της Ικαρίας στη σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

2. Τα ζητήματα των υπηρεσιών Υγείας και των υγειονομικών υποδομών.

3. Η κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στην Επαρχία και το Νομό.

4. Εκτενής αναφορά έγινε στα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον της Ικαρίας και ειδικότερα:

  • Διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Κτηνοτροφία.
  • Πυροπροστασία.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση, «για όλα αυτά η Κομματική Οργάνωση του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν τοποθετηθεί».

Επίσης, αναφορά έγινε και στην προσπάθεια των Δήμων να οργανώσουν τις εσωτερικές συγκοινωνίες, καθώς και στο πρόβλημα των ναρκωτικών στην Επαρχία.

Πλήρης διάψευση για την προβλήτα

Ιδιαίτερα για το θέμα της κατασκευής της προβλήτας, αναφέρεται ότι, όντως, υπήρξε ένταση στη συγκεκριμένη συνάντηση, «αλλά αυτή αφορούσε τη στάση συγκεκριμένων στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην Ικαρία, όπου για το μοναδικό ζήτημα που ενημέρωσαν τον πρόεδρό του ήταν οι παρεμβάσεις επέκτασης του λιμανιού του Ευδήλου σαν να μην υπήρχε τίποτα άλλο σε αυτόν το τόπο».

Και τονίζεται: «Σχετικά με το λιμάνι του Ευδήλου, να διευκρινίσουμε κατ' αρχήν ότι πρόκειται για έργο που υλοποιείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ότι πέρα από την πληρότητα των μελετών ακολούθησαν λαϊκές συνελεύσεις (16/07/2008 Εύδηλος - 26/08/2008 Καραβόσταμο) και προγραμματίζονται στο άμεσο διάστημα και άλλες στο Δήμο Ευδήλου για το θέμα.

Τέλος σε ό,τι αφορά την "αντίθεση" των κατοίκων του Ευδήλου και τις εκατοντάδες των υπογραφών, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με την "ΑΥΓΗ"), αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο από κανένα κάτοικο ή φορέα, ούτε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που είναι άλλωστε ο φορέας εκτέλεσης του έργου. Οσο για τις εκατοντάδες των υπογραφών, μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι είναι γνώστης ο αρθρογράφος της "ΑΥΓΗΣ", όταν δεν έχουν κατατεθεί πουθενά στην Ικαρία και δεν τις έχει δει κανείς στο νησί».

«Οχι» στη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, σημειώνονται αναλυτικά οι θέσεις των τριών Δήμων για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους του νησιού.

Ετσι, για το θέμα της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, οι αγωνιστές δήμαρχοι σημειώνουν, ανάμεσα στα άλλα, όχι μόνο την κάθετη αντίθεσή τους σε αυτή, αλλά και ότι επιμένουν τόσο «στον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Πολιτική Προστασία) με αποκλειστική ευθύνη του κράτους», όσο και «στην ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας της ΤΑ με ένα σεβαστό ποσοστό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει».

Και τονίζεται: «Αυτή την πρόταση δε στήριξαν οι αιρετοί που εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε δυο Γενικές Συνελεύσεις της ΤΕΔΚ ΣΑΜΟΥ και του Συνδέσμου ΤΕΔΚ Βορείου Αιγαίου».

Δημόσιες δωρεάν παροχές Υγείας για όλους

Για τα ζητήματα Υγείας, οι Δήμοι της Ικαρίας διεκδικούν «αξιοπρεπείς, επαρκείς, ασφαλείς, δωρεάν, δημόσιες παροχές Υγείας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου, Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Μάλιστα, παρουσιάζουν αναλυτικές θέσεις για το Νοσοκομείο του νησιού, για το Κέντρο Υγείας Ευδήλου, για το Αγροτικό Ιατρείο στις Ράχες, για το Αγροτικό Ιατρείο στο Καρκινάγρι, για το Αγροτικό Ιατρείο στο Μαγγανίτη, για τα Ιατρεία των Φούρνων, για την προνοσοκομειακή φροντίδα.

Δημόσιος χαρακτήρας των μεταφορών

Σχετικά με τις μεταφορές - συγκοινωνίες στην Ικαρία και γενικότερα στη νησιωτική χώρα, οι δήμοι διεκδικούν, αναφορικά με τις αερομεταφορές, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Αερομεταφορέα, κατά 100%. Αναφορικά με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, διεκδικούν τη δημιουργία ενός εθνικού φορέα με δημόσιο χαρακτήρα που θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Και τονίζεται: «Αυτή την πρόταση δεν τη στήριξαν οι αιρετοί που εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΣΥΝ στο σχετικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Σύρο(14-15/04/2006)».

Συνολικός αγώνας για το Περιβάλλον

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανακοίνωση για το Περιβάλλον της Ικαρίας, σε τρεις βασικούς άξονες: Τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, τα προβλήματα της Κτηνοτροφίας και την Πυροπροστασία.

Για το θέμα της Διαχείρισης Απορριμμάτων, σημειώνει ότι προχωρά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, η οποία εκκρεμεί. Επίσης, αγωνίζεται για να προχωρήσει η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών και να διασφαλιστούν με ευθύνη και δαπάνες του κράτους οι πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται για ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Οι δήμοι της Ικαρίας απορρίπτουν την καύση των απορριμμάτων.

«Για αυτή την πρόταση δεν έχει να πει τίποτα η οργάνωση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην Ικαρία», τονίζεται ενδεικτικά στην ανακοίνωση.

Αναφορικά με τα προβλήματα κτηνοτροφίας του νησιού, οι Δήμοι διεκδικούν, ανάμεσα στα άλλα:

  • Τη θεσμοθέτηση και άλλων οικονομικών κινήτρων για την ανάπτυξη κτηνοτροφικών καλλιεργειών, που εξασφαλίζουν εγχώριες υγιεινές και σχετικά φθηνότερες ζωοτροφές.
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμών.
  • Την προστασία της εγχώριας παραγωγής απ' τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και θεσμοθέτηση τιμών παρέμβασης που να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους.

Τέλος, όσον αφορά την Πυροπροστασία, διεκδικούν: «Διάθεση αξιοπρεπών πιστώσεων στους ΟΤΑ της Επαρχίας μας για σχετικές παρεμβάσεις. 150.000 ευρώ ανά Δήμο στην Ικαρία, 50.000 στους Φούρνους. Σύνολο 500.000 ευρώ».

Σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών, δήμοι της Ικαρίας απαιτούν: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά και τα υποκατάστατα τους» και διεκδικούν να μην υπάρξει διαχωρισμός «σκληρών - μαλακών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Με αυτές τις θέσεις απευθυνόμαστε όλα αυτά τα χρόνια στους Ικαριώτες, οι οποίοι χρόνια τώρα ανανεώνουν - για αυτές τις θέσεις και την καθημερινή μας δράση - την εμπιστοσύνη τους στις δημοτικές παρατάξεις που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, και αυτές τις θέσεις καλούμε όλους τους φορείς και τις τοπικές οργανώσεις όλων των κομμάτων να στηρίξουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ