ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η Γερμανία στο ... απόσπασμα
  • Δημοσιεύτηκε χτες η απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου
  • Η κυβέρνηση, με όπλο την απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις

Οι ομαδικοί τάφοι μαρτυρούν τη δολοφονία ολόκληρων οικογενειών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής
Οι ομαδικοί τάφοι μαρτυρούν τη δολοφονία ολόκληρων οικογενειών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής
Δημοσιεύτηκε χτες η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο της Βοιωτίας. Μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση και την αποζημίωση των απανταχού θυμάτων από τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής. Είναι μια απόφαση που τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και δικαιώνει το αίτημα των Ελλήνων, οι οποίοι έζησαν τη φρίκη του πολέμου και τον ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Τώρα το «μπαλάκι» πέφτει στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αξιοποιήσει την απόφαση του δικαστηρίου και να διεκδικήσει με αξιώσεις από τη Γερμανία αποζημιώσεις για τα στυγερά εγκλήματα που διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής την περίοδο 1941 - 1944.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου βάζει φραγμό στην ασυλία του γερμανικού δημοσίου και δίνεται το «πράσινο φως» για την αποκατάσταση όλων εκείνων που μαρτύρησαν κάτω από την μπότα του Γερμανού κατακτητή, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της Γερμανίας ότι απολαμβάνει το δικαίωμα της ετεροδικίας και πως δεν μπορούν τα ελληνικά δικαστήρια να εκδικάζουν σχετικές υποθέσεις.

Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος αναφέρει ότι το διεθνές έθιμο της ετεροδικίας δεν ισχύει στην περίπτωση του Διστόμου.

Στη νομική γλώσσα αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορούσε να δικαστεί στη χώρα μας μια αγωγή για κάποιον που σκοτώθηκε στη διάρκεια μάχης ή για οτιδήποτε άλλο που εντάσσεται στην έννοια της ένοπλης σύγκρουσης.

Οταν, όμως, κάποιος δολοφονήθηκε για εκδικητικούς λόγους, όπως ο άμαχος πληθυσμός του Διστόμου, τότε οι αδικοπραξίες δεν πηγάζουν από ένοπλη σύγκρουση και συνεπώς σωστά οι αγωγές αποζημίωσης δικάστηκαν στην Ελλάδα. Εισηγητής σ' αυτή τη δίκη ήταν ο Ν. Γεωργίλης, ενώ ανάλογη ήταν και η εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλου.

Κατά του γερμανικού δημοσίου ψήφισαν οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Γ. Βελλής, Θ. Τόλιας, Κ. Παπαλάκης και οι αρεοπαγίτες Ε. Χαριτάκης, Ι. Μυγιάκης, Ηλ. Βλάσσης, Κ. Τσαμαδός, Δ. Ζέρβας, Δ. Παπαθανάσης, Θ. Λαφαζάνος, Γ. Χριστόφιλος, Θ. Παπαγιαννάκης, Ν. Γεωργίλης, Αν. Μοσχανδρέου και Δ. Παπαμήτσος. Μειοψήφησαν ο πρόεδρος του ΑΠ Στ. Ματθίας και οι αρεοπαγίτες Γ. Ρήγος, Θ. Μπάκας, Κ. Βαρδαβάκης και κατά ένα σκέλος (του διεθνούς εθίμου) ο Αρ. Κρομμύδας.

Οι εξελίξεις στον τομέα των γερμανικών αποζημιώσεων αναμένονται ραγδαίες τώρα που δημοσιεύτηκε και η απόφαση του Αρείου Πάγου. Εκτιμάται ότι η Γερμανία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και θα πιεστεί αφόρητα να καταβάλλει τις αποζημιώσεις ύψους 11,5 περίπου δισ. δραχμών στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου.

Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση για να αποφύγει τη δικαστική απόφαση, η οποία θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις διεθνώς, προσπάθησε να προωθήσει νομοσχέδιο που να αναγνωρίζει το δικαίωμα αποζημίωσης μόνο σε όσους υποβλήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να προλάβει τις διεκδικήσεις για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης των θυμάτων των ναζιστικών θηριωδιών.

Η θετική απόφαση του Αρείου Πάγου για το Δίστομο, την οποία βάσει των ευρωπαϊκών συμβάσεων είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η Γερμανία, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για αντίστοιχες καταδικαστικές αποφάσεις από τα Πρωτοδικεία όλης σχεδόν της χώρας μας, όπου εκκρεμούν χιλιάδες αγωγές Ελλήνων πολιτών είτε πρόκειται να κατατεθούν και άλλες.

Μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν έδειξε ότι είναι διατεθειμένη για να αξιοποιήσει την απόφαση του Αρείου Πάγου. Οι νομικοί εκπρόσωποι των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου Ι. Σταμούλης και Γ. - Α. Μαγκάκης έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε κατάσχεση ποσού, ύψους 11,5 δισ. δραχμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) σε βάρος του γερμανικού δημόσιου.

Ο πρώην ευρωβουλευτής θα ζητήσει από το Πρωτοδικείο Βρυξελλών να κηρύξει εκτελεστή την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που είναι αμετάκλητη και επικυρώνει την επιδίκαση από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς περίπου 11,5 δισ. δραχμές μαζί με τους τόκους. Αν προκύψει οποιαδήποτε αντίρρηση από την Κομισιόν, τότε θα ακολουθήσει προσφυγή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μια βδομάδα αργότερα το συνέδριο

Δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος για την «αντιπολιτευτική» τακτική και το «μεσαίο χώρο»

Μια βδομάδα αργότερα από την αρχικά προγραμματισμένη θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ, ενώ οι εργασίες του θα διαρκέσουν μια επιπλέον μέρα. Σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του Κ. Καραμανλή, το συνέδριο θα γίνει στις 9,10 και 11 Ιούνη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο Β. Μεϊμαράκης, ενώ συμμετέχουν σε αυτήν οι 13 τομεάρχες καθώς και οι Δ.Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Κ. Σημαιοφορίδης. Οπως είναι γνωστό στο συνέδριο θα επαναβεβαιωθεί η στρατηγική του «μεσαίου χώρου» και της «συναίνεσης και σύνθεσης», ενώ ουσιαστικό αντικείμενό του είναι η νέα δομή του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, η «ανυπαρξία» στοιχειώδους «αντιπολιτευτικής» παρουσίας εκ μέρους της ΝΔ, η οποία είναι απόρροια της γραμμής της συναίνεσης και συνεννόησης με την κυβέρνηση Σημίτη, έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Ορισμένα στελέχη και βουλευτές θεωρούν ότι τακτική προσέγγισης του «μεσαίου χώρου» δεν πρόκειται να βοηθήσει τη ΝΔ στο στόχο για την άνοδό της στην εξουσία, καθώς ενισχύει την εντύπωση στον κόσμο ότι «όλοι είναι το ίδιο». Μάλιστα, εκτιμούν ότι η θεωρία του μεσαίου χώρου δεν είναι παρά μια παραλλαγή της θεωρίας του «ώριμου φρούτου». Ενδεικτικό της δυσφορίας που υπάρχει σε ένα τμήμα των στελεχών είναι το χτεσινό άρθρο του διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου» Γ. Κύρτσου, ο οποίος κάτω από τον τίτλο «Οχι πάλι τα ίδια» επισημαίνει ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να αντιμετωπίζει τα μετεκλογικά ζητήματα με την ίδια μεθοδολογία που του στέρησε τη νίκη στις βουλευτικές της 9ης Απριλίου».

Προς ενίσχυση αυτής της εκτίμησης αναφέρεται σε τρία παραδείγματα, τα οποία, όπως εκτιμά, επιβεβαιώνουν «την αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρακολουθήσει το ρυθμό των εξελίξεων, να συνδέσει το γενικό και το ειδικό και να αξιοποιήσει τα καλύτερα στελέχη του». Το πρώτο παράδειγμα που αναφέρει αφορά το γεγονός ότι «η κυβέρνηση αναπτύσσει τις τελευταίες ημέρες τη λεγόμενη μυστική διπλωματία στις ΗΠΑ, χωρίς να υπάρχει επίσημη πολιτική αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ και επαναλαμβάνεται το προηγούμενο του Ελσίνκι». Δεύτερον, με αφορμή την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ η κυβέρνηση αναπτύσσει μια προπαγάνδα που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα και η ΝΔ «απαντά με τις τυποποιημένες ανακοινώσεις του Αρ. Σπηλιωτόπουλου». Το τρίτο παράδειγμα αφορά τις πρώτες διεθνείς επαφές του Κ. Καραμανλή μετά τις εκλογές που στηρίζονται από τον κ. Σπηλιωτόπουλο και τον «πολιτικά αδιάφορο κ. Βαληνάκη». Το τελευταίο αποτελεί αιχμή για το ταξίδι του προέδρου της ΝΔ στη Ρώμη, αναχώρησε χτες, όπου θα συμμετέχει σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Σ. Μπερλουσκόνι με τον οποίο θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις που έκανε χτες στην Κρήτη έθεσε τέρμα στη φημολογία περί νοθείας στις εκλογές, λέγοντας ότι «το κόμμα που κυβερνά σήμερα, κυβερνά δημοκρατικά. Κέρδισε και ο εκλογικός νόμος τού έδωσε πλειοψηφία στη Βουλή».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εντός του έτους οι «αναδιαρθρώσεις»

Στις κατευθυντήριες γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτές υπαγορεύονται από τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, αναμένεται να αναφερθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός. Οσο για το ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δε θα απασχολήσει «εν εκτάσει» τη συνεδρίαση, λόγω της απουσίας του Θ. Πάγκαλου, παρά το γεγονός, όπως συμπλήρωναν, ότι ο Κ. Σημίτης «θα θέσει το γενικό πλαίσιο κατά τι αναπτυγμένο σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις»...

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Κ. Σημίτης θα θέσει το «χρονοδιάγραμμα» ώστε μέχρι τέλος του έτους να έχουν προχωρήσει οι «διαρθρωτικές αλλαγές» στην οικονομία («απελευθέρωση» του τομέα επικοινωνιών, ενέργειας κλπ.) καθώς και οι «μεταρρυθμιστικές» πολιτικές σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία αλλά και η Απασχόληση. Το τελευταίο συνεπάγεται επιτάχυνση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Στη σημερινή συνεδρίαση - και στο φόντο των ελληνοτουρκικών επαφών στις ΗΠΑ - δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά πέραν των εξελίξεων στην Ουάσιγκτον και στην απόφαση για την υπογραφή του ελληνο-αμερικανικού «πρωτοκόλλου», όπως ανακοινώθηκε στον απόηχο της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία». Κύκλοι της κυβέρνησης τόνιζαν χτες ότι η συμφωνία θα υπογραφεί εντός του μηνός...

Τέλος, το θέμα της αλλαγής των προσώπων στις επιχειρήσεις που εποπτεύει το κράτος, και που θα αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ώστε να δοθεί η αίσθηση ενός ανοίγματος προς τα «κέντρο-αριστερο-δέξια», θα απασχολήσει τα κυβερνητικά κλιμάκια και την επόμενη βδομάδα. Ας σημειωθεί ότι η λύση του θέματος αυτού τείνει να μετατραπεί σε «σταυρόλεξο», αφού για τις υπάρχουσες θέσεις είναι τόσες οι υποσχέσεις που έχουν υπάρξει, ώστε ο αριθμός των βιογραφικών των υποψηφίων, τα οποία έχουν σταλεί στην κυβέρνηση από τους ενδιαφερόμενους, να ξεπερνά τα χίλια...

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Τη Δευτέρα τα νεότερα

Συνεδρίασε χτες η Επιτροπή Θέσεων του Συνασπισμού και ο επικεφαλής της, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ανέλαβε, με βάση τα κείμενα που είχαν μέχρι χτες κατατεθεί, να φέρει στην Επιτροπή μια ολοκληρωμένη εισήγηση την ερχόμενη Δευτέρα.

Μέσα στη βδομάδα θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 του Μάη θα συνέλθει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, όπου αρκετά πράγματα θα ξεκαθαρίσουν, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στάση της «εκσυγχρονιστικής κίνησης» και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το κόμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ