ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχίζουν σήμερα οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις

Ανοίγει σήμερα στη Λευκωσία η αυλαία των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για συνολική λύση του Κυπριακού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Επισήμανε ότι οι συνομιλίες αρχίζουν «όχι με το καλύτερο δυνατό κλίμα, λόγω της απόφασης των κατοχικών αρχών να μην επιτρέψουν τη μετάβαση των κατοίκων Τηλλυρίας στη Μόρφου μέσω του Λιμνίτη». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρά την πικρία από την απόφαση αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες προσηλωμένη στο στόχο της εξεύρεσης λύσης. Ο μεγάλος στόχος, είπε, είναι η λύση, γι' αυτό «δεν πρέπει να μένουμε σε θέματα χαμηλής πολιτικής». Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα θέσει ξανά το θέμα του Λιμνίτη και εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα καταστεί δυνατή η διάνοιξη του οδοφράγματος.

Η πρώτη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων αναμένεται να αρχίσει στις 10 σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή της Λευκωσίας. Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Χτες το βράδυ, στις 8, ο κ. Ντάουνερ είχε δείπνο εργασίας με τους συμβούλους των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση θα αναλωθεί στον καθορισμό των διαδικασιών, αφού αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει στη συνάντηση των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, την περασμένη εβδομάδα, λόγω της αποχώρησης του Γιώργου Ιακώβου. Οπως είπε ο Χασάν Ερτσακιτζά, η αποχώρηση του κ. Ιακώβου οφειλόταν στη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συζήτηση ενός θέματος, εκτός ημερησίας διάταξης. Ανέφερε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή, εισηγείται συχνές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, θέμα, πρόσθεσε, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα.

Αναφερόμενος στο θέμα του Λιμνίτη, ο Χασάν Ερτσακιτζά χαρακτήρισε περιττές τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Πύργου, αφού, όπως είπε, η λειτουργία στο ναό του Αγίου Μάμα τελείται από το 2004 με καθορισμένο τρόπο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Νέα ζητήματα στο τραπέζι

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν κι άλλες διαφορές πέραν αυτής της ονομασίας

Το δικαίωμα του εθνικού και γλωσσικού αυτοπροσδιορισμού του «Μακεδονικού» λαού, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής της χώρας. Οι υπογραμμίσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επιβεβαιώνουν την επιλογή των Σκοπίων να διευρύνουν το «σώμα» των διαφορών με την Αθήνα, φέρνοντας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και μειονοτικά ζητήματα, πέραν της διαφοράς στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι «η υπαιτιότητα για τη δημιουργία και τη μέχρι στιγμής μη επίλυση της διένεξης για την ονομασία με την Ελλάδα δεν ανήκει στην ΠΓΔΜ (...) αλλά πρωτίστως στον ελληνικό εθνικισμό, που βρίσκεται σε χαρακώματα και ο οποίος χρησιμοποιείται για εσωτερικούς πολιτικούς στόχους».

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της ΠΓΔΜ «η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι έτοιμη για λογική προσέγγιση και για εξεύρεση λογικής συμβιβαστικής λύσης, αλλά θεωρώ ότι οι δυνατότητές μας για συμβιβασμό, δυστυχώς είναι μικρότερες από αυτές του ελληνικού εθνικισμού, που αναπτύσσεται εδώ και 15 χρόνια και χαρακτηρίζεται από την πάγια προσέγγιση, που βασίζεται στην άρνηση του δικαιώματος του εθνικο-γλωσσικού αυτοπροσδιορισμού του μακεδονικού λαού».

Ο Α. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει κανένα περιθώριο υποχώρησης όσον αφορά τον εθνικό-γλωσσικό αυτοπροσδιορισμό. «Δεν έχουμε εντολή να περιορίσουμε ή να αφαιρέσουμε το δικαίωμα του εθνικού και γλωσσικού προσδιορισμού του μακεδονικού λαού, διότι αυτή είναι η ουσία της διένεξης, η οποία κρύβεται πίσω από την αμφισβήτηση του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε ο κ. Μιλόσοσκι, κάνοντας λόγο για «εμπόδια που ορθώνει η Ελλάδα στον ΟΗΕ για να αφαιρεθεί το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον εθνικο-γλωσσικό προσδιορισμό και εκεί που σημειώνεται η εθνικότητα και η γλώσσα να μην υπάρχει ο όρος μακεδονική».

Κατά τον κ. Μιλόσοσκι, η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Ελλάδα, σχετικά με το ζήτημα αυτό, δυσχεραίνεται και από τη θέση της επίσημης Αθήνας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εξευρεθεί και να καθιερωθεί όνομα για όλες τις χρήσεις, που σημαίνει τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένης, όπως διευκρίνισε, και της «εμμονής» για αλλαγή των διαβατηρίων.

ΒΟΥΛΗ
Κυρώθηκε η συμφωνία για τον αγωγό «Σάουθ Στριμ»

Κυρώθηκε χτες στη Βουλή η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ», ο οποίος θα έχει σημείο έναρξης το Νοβοροσίσκ και θα καταλήγει στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας. Θετική ψήφο στη συμφωνία έδωσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ.

«Παρών» ψήφισε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το ΚΚΕ, με τον εισηγητή του Νίκο Καραθανασόπουλο να επισημαίνει ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα του έργου», αφού «συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας», όμως «πρέπει να λάβουμε υπόψη τους όρους, με τους οποίους διαφωνούμε». Οπως εξήγησε, η κατασκευή του αγωγού «εντάσσεται στην πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» με αποτέλεσμα «αυτοί που κερδίζουν να είναι οι μεγάλοι όμιλοι». Συνέχισε λέγοντας ότι «τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι μεγιστοποιημένα» εφόσον ήταν ενταγμένος «ο αγωγός σε έναν δημόσιο φορέα ενέργειας» με κεντρικό στόχο τη «μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας» και την παροχή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος στον ελληνικό λαό με την παράλληλη «προστασία του περιβάλλοντος». Για περιβαλλοντικούς λόγους ο ΣΥΝ δήλωσε, μέσω του εισηγητή του Γρ. Ψαριανού, ότι θα ψηφίσει «παρών».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΞΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δε συμμετέχει σε συνέδριο που τιμά υπουργό της Χούντας!

Τη μη συμμετοχή της στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων» ανακοίνωσε στην οργανωτική επιτροπή η Κομματική Οργάνωση Νάξου του ΚΚΕ, αν δεν αφαιρεθεί από το πρόγραμμα το τιμητικό αφιέρωμα που περιλαμβάνει στο Στυλιανό Κορρέ τ. Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος διατέλεσε υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη (8/10/1973-25/11/1973), την εποχή δηλαδή της Χούντας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η ΚΟ Νάξου προς την οργανωτική επιτροπή: «Η πολιτική δράση είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Η πολιτική επιλογή και στάση του όμως τον χαρακτηρίζει άσχετα με τις όποιες περγαμηνές έχει. Πόσο μάλιστα ένα πρόσωπο που επέλεξε να υπηρετήσει το πιο αντιλαϊκό, απεχθές και φασιστικό καθεστώς της δικτατορίας».

«Αποτελεί, συμπληρώνει η ΚΟ, ανεπίτρεπτο ατόπημα για κάθε σκεπτόμενο, δημοκρατικό πολίτη, για τον καθένα που αναλαμβάνει και αναλογίζεται το μέρος της ευθύνης του απέναντι στην κοινωνία να νομιμοποιεί στη συνείδηση του κόσμου αυτούς που υπηρέτησαν τη δικτατορία. Είναι οξύμωρο και απορίας άξιο πώς είναι δυνατό στο Συνέδριο αυτό να γίνεται αναφορά στο Νικηφόρο Μανδηλαρά, το πρώτο θύμα της Χούντας και να τιμάμε και τον υφυπουργό Παιδείας επί των ημερών του οποίου τα τανκς χτύπησαν τους φοιτητές του Πολυτεχνείου, εξισώνοντας έτσι το θύμα με το θύτη».

«Εμείς οι κομμουνιστές, καταλήγει η ΚΟ Νάξου, είμαστε απόλυτα ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Δε διαχωρίζουμε την πολιτική πράξη και ευθύνη από την καθημερινή και κοινωνική ζωή, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός. Και όσοι διατείνονται το αντίθετο πολιτική πράξη ποιούν και μάλιστα αντιεπιστημονική, αντιδραστική και βαθιά αντιλαϊκή. Πολλές φορές συνειδητά αντιλαϊκή, αφού σπέρνει συσκότιση, σύγχυση και αποπροσανατολισμό στους πολίτες».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σύσκεψη για την ειρήνη

Οι Επιτροπές Ειρήνης του Πειραιά και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν αύριο, Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη ώρα 7 μμ, στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Νίκαιας (Κύπρου 43 και Ηλιουπόλεως), πλατιά σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν οι θέσεις της ΕΕΔΥΕ για τα ζητήματα και τους κινδύνους που προκύπτουν για τους λαούς από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή του Καυκάσου, καθώς και το πρόγραμμα δράσης για την Ολυμπιάδα Ειρήνης τους επόμενους μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ