Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχίζουν σήμερα οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις

Ανοίγει σήμερα στη Λευκωσία η αυλαία των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για συνολική λύση του Κυπριακού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Επισήμανε ότι οι συνομιλίες αρχίζουν «όχι με το καλύτερο δυνατό κλίμα, λόγω της απόφασης των κατοχικών αρχών να μην επιτρέψουν τη μετάβαση των κατοίκων Τηλλυρίας στη Μόρφου μέσω του Λιμνίτη». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρά την πικρία από την απόφαση αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες προσηλωμένη στο στόχο της εξεύρεσης λύσης. Ο μεγάλος στόχος, είπε, είναι η λύση, γι' αυτό «δεν πρέπει να μένουμε σε θέματα χαμηλής πολιτικής». Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα θέσει ξανά το θέμα του Λιμνίτη και εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα καταστεί δυνατή η διάνοιξη του οδοφράγματος.

Η πρώτη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων αναμένεται να αρχίσει στις 10 σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή της Λευκωσίας. Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Χτες το βράδυ, στις 8, ο κ. Ντάουνερ είχε δείπνο εργασίας με τους συμβούλους των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση θα αναλωθεί στον καθορισμό των διαδικασιών, αφού αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει στη συνάντηση των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, την περασμένη εβδομάδα, λόγω της αποχώρησης του Γιώργου Ιακώβου. Οπως είπε ο Χασάν Ερτσακιτζά, η αποχώρηση του κ. Ιακώβου οφειλόταν στη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συζήτηση ενός θέματος, εκτός ημερησίας διάταξης. Ανέφερε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή, εισηγείται συχνές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, θέμα, πρόσθεσε, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα.

Αναφερόμενος στο θέμα του Λιμνίτη, ο Χασάν Ερτσακιτζά χαρακτήρισε περιττές τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Πύργου, αφού, όπως είπε, η λειτουργία στο ναό του Αγίου Μάμα τελείται από το 2004 με καθορισμένο τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ