Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πλάκωσε ο ... Σεπτέμβρης

Του ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ, από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ, από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
«Οικονομική κατάθλιψη»! Τι άλλο θα μας προκύψει; Ο όρος χρησιμοποιήθηκε χτες για να συνοψίσει την κατάσταση που βιώνουν 8 στους 10 διπλανούς μας. Και παρότι μοιάζει αντιπροσωπευτικός της πραγματικότητας κι αυτός ο όρος είναι παραπλανητικός. Δεν είναι ψυχολογικό το πρόβλημα. Ποτέ δεν ήταν ακόμα κι αν παράγει και τέτοια αποτελέσματα.

Οι «the TIMES» κάλεσαν προχτές τους αναγνώστες τους, που έπεσαν σε θλίψη μόλις γύρισαν από τις διακοπές τους καταχρεωμένοι, να ευθυμήσουν γιατί και διακοπές έκαναν και δουλειά έχουν και δε ζουν στον Τρίτο Κόσμο. Είναι μια οπτική, το τέχνασμα του μισοάδειου - μισογεμάτου ποτηριού.

Ενα δεν μπορούν να κρύψουν όλοι μαζί οι απολογητές του συστήματος και σ' αυτούς συγκαταλέγονται και οι αντικαπιταλιστές - μαϊμού, αυτοί δηλαδή που καλούν σε αγώνα ενάντια στους νεοφιλελεύθερους, αλλά ποτέ ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό ως γενική πραγματικότητα του σήμερα. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι ψυχολογικά ή όχι οι εργαζόμενοι αυτό που βιώνουν είναι εκμετάλλευση!

Μαϊμού αντικαπιταλιστής είναι αυτός που μιλάει για την ακρίβεια κάνοντας γαργάρα τους μισθούς ή μιλάει για τους μισθούς σε σύγκριση με άλλη ευρωπαϊκή χώρα ώστε να βγαίνει πως είναι τοπικό το πρόβλημα, αλλά ποτέ για το βαθμό εκμετάλλευσης, ποτέ για το γεγονός ότι η μισθωτή εργασία αυτή καθαυτή πρέπει να καταργηθεί.

Πάμε γι' άλλα: Σωστός ο υπουργός που είπε «ας βρίσκατε μισθωτή εργασία, αφού δεν έχετε μισθωτή εργασία σας φορολογώ». Οταν το ίδιο το Δημόσιο προσλαμβάνει μόνο με «μπλοκάκι». Κάπως έτσι αποχτούν διχασμένη προσωπικότητα όσοι αναγκάζονται, ενώ είναι εργάτες, να εμφανίζονται ως αφεντικό.

Πώς γίνεται η αντιπολίτευση να καταπίνει αμάσητο τον Σουφλιά και η συμπολίτευση να κάνει κριτική; Απλά η πρώτη έχει αναλάβει την εργολαβία και η δεύτερη πληρώνει τα διόδια σε ένα δρόμο που δεν υπάρχει.

Του Ελληνος ο τράχηλος τελικά αντέχει πολλούς ζυγούς. Αρκεί να είναι τραπεζικοί. Βάρδα μη χρειαστεί να τα βάλει με τον αγά στο σβέρκο του. Κρατάει χρόνια αυτή η εκπαίδευση.

Ωραίοι οι σχολάρχες, πάντα ωραίοι ήτανε. Αδεια δεν είχαν να λειτουργήσουν παιδικούς σταθμούς, εισπράξανε όμως προκαταβολές, έκαναν εγγραφές. Σου λένε, τι θα κάνει η κυβέρνηση μπροστά στο κοινωνικό πρόβλημα, θα μας δώσει άδεια. Οπως και θα γίνει.

Ωραιότερος ο υπουργός. Σου λέει, τι θέλω για να δείξω πως δεν υπάρχει ακρίβεια; Ενα προϊόν. Βρήκε, λοιπόν, μια τσάντα που δεν υπάρχει και να την ψάξεις κι έστησε τιμάριθμο στα μέτρα του. Οτι εσύ πλήρωσες 350 ευρώ για καλημέρα, αδιάφορο. Κι ότι το παιδί θέλει την τσάντα που έχει και ο φίλος του, επίσης αδιάφορο. Σημασία για την προπαγάνδα έχει ο τιμάριθμος του υπουργού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλαμάτα!(2019-03-13 00:00:00.0)
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλαμάτα!(2019-03-09 00:00:00.0)
Ρατσιστικό παραλήρημα(2010-01-29 00:00:00.0)
Επίσημα καλπάζει με ρυθμό 3,5%(2006-03-10 00:00:00.0)
Στο 3,8% «έκλεισε» τον Αύγουστο(2001-09-08 00:00:00.0)
Αναγκαία η ουσιαστική διεκδίκηση(1999-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ