Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Επίσημα καλπάζει με ρυθμό 3,5%

Πάνω από το ποσοστό του γενικού δείκτη (3,5%) κινήθηκαν οι αυξήσεις τιμών σε είδη και υπηρεσίες για «στέγαση» (9,3%) και «υγεία» - «εκπαίδευση» (3,7%)

Το «τέρας» του πληθωρισμού αγριεύει «ροκανίζοντας» όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων και άλλων λαϊκών εισοδημάτων. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που καταγράφει τις εξελίξεις και στο μέτωπο των τιμών λιανικής σε είδη και υπηρεσίες που συνθέτουν τον επίσημο τιμάριθμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών το Φλεβάρη του 2006 ήταν υψηλότερος από το 2005, τόσο σε μέσα επίπεδα (σύγκριση περιόδου Μάρτης 2005 - Φλεβάρης 2006, με την αντίστοιχη περίοδο 2004/2005) όσο και σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Φλεβάρη 2006 με το Φλεβάρη του 2005).

Συγκεκριμένα, η ΕΣΥΕ κατέγραψε φέτος το Φλεβάρη ρυθμό αύξησης του επίσημου τιμαρίθμου 3,5% σε μέσα επίπεδα και 3,2% σε δωδεκάμηνη βάση (έναντι 3% και 3,1% αντίστοιχα που ήταν ο ρυθμός αύξησης πέρσι το Φλεβάρη). Παρά το γεγονός, όμως, ότι ο επίσημος τιμάριθμος κινείται ανοδικά, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε για το 2006 εισοδηματική πολιτική με την οποία περιορίζει τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο γύρω στο 2,5%-2,6% (που σημαίνει μείωση της αγοραστικής τους δύναμης), δίνοντας έτσι το παράδειγμα για ανάλογη εισοδηματική πολιτική και στον ιδιωτικό τομέα, που θα μεγιστοποιεί την κερδοφορία των επιχειρηματιών!

Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι το πραγματικό κόστος ζωής για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που εμφανίζει ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (επίσημος τιμάριθμος) που καταρτίζει η ΕΣΥΕ. Σ' αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι στο διάστημα του τελευταίου δωδεκαμήνου (από το Φλεβάρη του 2005 μέχρι και το Φλεβάρη του 2006), που ο γενικός δείκτης του τιμαρίθμου εμφανίζει αύξηση 3,2%, οι ανατιμήσεις σε επιμέρους μεγάλες ομάδες ειδών και υπηρεσιών έφτασαν στο:

  • 9,3% για τη «Στέγαση».
  • 3,7% για την «Υγεία» (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
  • 3,7 % για την «Εκπαίδευση» (δίδακτρα κλπ.).
  • 3,3% για τα «Αλκοολούχα ποτά και καπνό», λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων και των μη σερβιριζόμενων αλκοολούχων ποτών.

Οι αυξήσεις τιμών στις υπόλοιπες ομάδες ειδών και υπηρεσιών του τιμαρίθμου ήταν γύρω και κάτω από 3,2%, που έκλεισε ο γενικός δείκτης (σε δωδεκάμηνη βάση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ