Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Μάχη εντυπώσεων για τη νοθεία

Αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα προσλαμβάνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για τη νοθεία στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τους δύο μονομάχους να πλειοδοτούν σε χαρακτηρισμούς και να αποσιωπούν την ουσία.

Ουσιαστικά, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ δίνουν τη γνωστή μάχη εντυπώσεων, επιδιώκοντας να αποκρύψουν τη σύμπλευσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και το γεγονός ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα χρησιμοποιούν τους «θεσμούς» και «το ναό της δημοκρατίας» για να επιβάλουν τα αντιλαϊκά μέτρα, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τους κανόνες της δημοκρατίας, το ρόλο του βουλευτή και άλλα τέτοια μεγαλόστομα και υποκριτικά.

Η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, μιλώντας για «μεγάλη πολιτική γκάφα», ενώ το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στις καταγγελίες του «για νόθευση της βούλησης των βουλευτών» και πως το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα είναι «ντοκουμέντο που λέει την αλήθεια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «οχυρώθηκε» πίσω από τη διαδικασία και τον τυπικά αδιάβλητο τρόπο της ψηφοφορίας, αλλά και την παρουσία των βουλευτών από το ΛΑ.Ο.Σ. και το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υποστηρίξει ότι δεν έγινε καμία νοθεία, αδυνατώντας όμως να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ερωτηθείς, για παράδειγμα, ο Θ. Ρουσόπουλος για το λόγο που ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Αγοραστός φαίνεται να βάζει ένα χαρτί στην τσέπη, απάντησε πως έχει μηδενική αξία αφού μιλάμε για ανοιχτή διαδικασία και επανέλαβε ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι δυνατό να γίνει λαθροχειρία. Ωστόσο, παρά τη λεπτομερειακή αναφορά του στον τρόπο που έγινε η ψηφοφορία, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πόσα ψηφοδέλτια γαλάζιων βουλευτών «γύρισαν πίσω» επειδή είχαν παρατυπίες...

Παράλληλα, εξαπέλυσε μια φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο «για δήθεν αποκάλυψη που κατέληξε στη μεγαλύτερη πολιτική γκάφα επί προεδρίας Γ. Παπανδρέου». Χαρακτήρισε αήθη επίθεση την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ και το προκάλεσε να αναφέρει τι διαβλητό έγινε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Μίλησε, επίσης, για κινήσεις πανικού και φθηνού εντυπωσιασμού και επισήμανε πως δεν ήταν δυνατόν να γίνει οποιουδήποτε τύπου νοθεία καθώς υπήρχαν επτά ασφαλιστικές δικλείδες, ενώ κανένας βουλευτής δεν έχει αμφισβητήσει τη διαδικασία.

Από την πλευρά της η εμπλεκόμενη γαλάζια βουλευτής Φ. Πατριανάκου, δικαιολογώντας την παρουσία της και τις μεταφορές ψηφοδελτίων που έκανε στη διάρκεια της ψηφοφορίας, υποστήριξε ότι πρόκειται για «μονταρισμένα στιγμιότυπα, τα οποία μάλιστα έχουν και μεσότιτλους, δηλαδή αλλοιώνουν την εικόνα και την ερμηνεύουν κατά το δοκούν και εκείνο το οποίο βλέπουμε»...

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, επισήμανε ότι «εφόσον το ΠΑΣΟΚ δε φέρνει αποδείξεις, αλλά στηρίζεται σ' ένα ασαφές βίντεο που το μόνο που δείχνει είναι μία ακαταστασία, αυτό το θεωρώ απαράδεκτο». Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο «να βρέθηκε βουλευτής ο οποίος πλαστογράφησε την υπογραφή συναδέλφου του, πλαστογράφησε τις υπογραφές των ψηφολεκτών και ότι ο βουλευτής που υποτίθεται ότι νόθευσαν την ψήφο του και του πλαστογράφησαν και την υπογραφή του, δεν είπε τίποτα».

Την υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης αναπαρήγαγε ο υπουργός Τουρισμού Αρ. Σπηλιωτόπουλος, λέγοντας ότι «η διαδικασία της ψηφοφορίας δε γίνεται, εκ φύσεώς της, να νοθευτεί διότι είναι ονομαστική, με υπογραφές των βουλευτών και κανείς βουλευτής δε βρέθηκε μετά να πει ότι άλλαξε το περιεχόμενο της ψήφου του».

Επιμένει το ΠΑΣΟΚ

Εμφανή προσπάθεια να αποδώσει τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης σε «αδιαφανείς διαδικασίες» που ακολουθεί, έκανε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για νοθεία από βουλευτές της ΝΔ στην ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, με προφανή στόχο να συγκαλύψει πίσω από υποθέσεις «αυθαιρεσίας» την απόλυτη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην καταγγελία του, αναφέροντας διά μέσου του εκπροσώπου του ότι «στη Βουλή έγινε οργανωμένη νοθεία», την οποία απέδωσε σε «μια νοοτροπία και λογική διακυβέρνησης», η οποία όπως σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι «μια λανθασμένη διαδικασία, αλλά νόθευση της βούλησης των βουλευτών». Ο ίδιος έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για το «τι ακριβώς έκαναν ο γραμματέας και η αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και τι ακριβώς έβαζε στην τσέπη του ο κ. Αγοραστός και αν υπάρχουν άλλα "χαρτιά"». Επίσης ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «τα τυπωμένα ονόματα στα ψηφοδέλτια δεν εμποδίζουν κάποιον να τα αλλάξει πριν το σκανάρισμα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ για την υπόθεση «φαιδρές εξηγήσεις που αντιφάσκουν μεταξύ τους» και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει όλες τις «θεσμικές πρωτοβουλίες». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «δεν έχει παρθεί απόφαση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή του προεδρείου της Βουλής», σημειώνοντας όμως με έμφαση ότι «όλα είναι ανοιχτά».

Συγχρόνως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη λύπη του για την αντίδραση του προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, που όπως είπε «πήρε πάνω του την υπόθεση», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «περίμενε μια έρευνα και μετά την έκδοση ενός πορίσματος». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ έχει άλλες αποδείξεις εκτός από το συγκεκριμένο βίντεο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «δεν είμαστε εισαγγελείς για να φέρνουμε αποδείξεις».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «η καταγγελία δεν αλλάζει την πολιτική ατζέντα, αλλά την επιβαρύνει, καθώς η πολιτική ατζέντα είναι αυτό που νιώθει ο πολίτης, ο οποίος απαξιώνεται στην οικονομία, στην καθημερινή του ζωή και από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση», με προφανή στόχο να αποδώσει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στους ...«αδιαφανείς» κυβερνητικούς χειρισμούς.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά στην ερώτηση για το αν η «πηγή» του ΠΑΣΟΚ ήταν πολιτικό πρόσωπο ή όχι, προσθέτοντας πως «δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είχαμε έναν πληροφοριοδότη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ